Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Hibernacja i SWAP  (Przeczytany 1007 razy)

Offline wlprzemek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: +0/-0
Hibernacja i SWAP
« dnia: Kwiecień 10, 2019, 07:56:01 pm »
Witam.

Zainstalowałem system Manjaro od nowa na laptopie i napotkałem problem związany przy wybudzaniu z hibernacji (szczegóły w screen)
https://s2.ifotos.pl/mini/Przechwyc_qspenar.png
Wyczytałem iż to problem braku partycji SWAP, więc ją stworzyłem ale chyba nie do końca to działa prawidłowo...
https://imgur.com/a/tvYeCJY
[ghost@DELL-Linux ~]$ free
              razem       użyte       wolne    dzielone   buf/cache    dostępne
Pamięć:        2953         939        1023         162         990        1689
Wymiana:           0           0           0

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2019, 07:38:47 pm wysłana przez wlprzemek »
krzywo, prosto...byle ostro ;)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2564
  • Reputacja: +35/-9
Odp: Hibernacja i SWAP
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2019, 08:15:47 pm »
https://wiki.archlinux.org/index.php/Power_management/Suspend_and_hibernate#Hibernation
Nie wiem, czy tylko u mnie - ale tego co powklejałeś - nie widać.

Offline CoyaDeBrojara

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Reputacja: +5/-0
Odp: Hibernacja i SWAP
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2019, 07:31:31 pm »
Aby hibernacja mogła prawidłowo działać, wymagana wielkość partycji SWAP powinna wynosić minimum tyle, ile wynosi wielkość pamięci RAM. Pamięć RAM zrzucana jest właśnie do SWAP. W twoim przypadku, jak mniemam, posiadasz więcej niż 1GB RAMu, aczkolwiek, z jakiś przyczyn, ustawiłeś wielkość partycji SWAP na 1GB.
Osobną kwestią jest aktywacja SWAPu, ale tu powinien wypowiedzieć się ktoś, kto biegle włada ARCHem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2019, 07:34:08 pm wysłana przez CoyaDeBrojara »

Offline CoyaDeBrojara

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Reputacja: +5/-0
Odp: Hibernacja i SWAP
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 11, 2019, 08:18:40 pm »
https://linuxiarze.pl/montowanie/#swap
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2019, 08:20:57 pm wysłana przez CoyaDeBrojara »

Offline wlprzemek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Hibernacja i SWAP
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 12, 2019, 04:52:29 pm »
Aby hibernacja mogła prawidłowo działać, wymagana wielkość partycji SWAP powinna wynosić minimum tyle, ile wynosi wielkość pamięci RAM. Pamięć RAM zrzucana jest właśnie do SWAP. W twoim przypadku, jak mniemam, posiadasz więcej niż 1GB RAMu, aczkolwiek, z jakiś przyczyn, ustawiłeś wielkość partycji SWAP na 1GB.
Osobną kwestią jest aktywacja SWAPu, ale tu powinien wypowiedzieć się ktoś, kto biegle włada ARCHem.

Zwiększyłem SWAP do 3 GB, tyle co RAM i jest ok, także dzięki  ;)
krzywo, prosto...byle ostro ;)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2564
  • Reputacja: +35/-9
Odp: Hibernacja i SWAP
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 12, 2019, 05:22:05 pm »
Tutaj: https://github.com/polaur/new-branded/tree/master/swapusage masz prosty PKGBUILD budujący swapusage. Jak wynika z samej nazwy - sprawdza ilość zajętego swap. Możesz sobie to zbudować i sprawdzić zajętość swap w sytuacjach, gdy podejrzewasz, że jest mocno wykorzystywany. Po co? Bowiem w przypadku stosunkowo niewielkiej ilości RAM może się okazać, że reguła SWAP=RAM niekoniecznie się sprawdzi przy hibernacji. Jeśli np. używane) jest X SWAP, to dla poprawnej hibernacji systemu może się okazać potrzebna wielkość RAM+zajętość swap. M.in. dlatego, w przypadku niewielkich RAM uważa się, że wielkość swap winna być wyższa (przy hibernacji) niż wielkość RAM. Tu reguły zwykle mówią, że co najmniej do 1GB RAM swap winien mieć 2x RAM. Nawet więcej. Po prostu możesz sprawdzić.

Offline wlprzemek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Hibernacja i SWAP
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 13, 2019, 08:27:49 am »
...
Dziękuję ale to jeszcze dla mnie za skomplikowane, być może kiedyś spróbuje swoich sił...  ;)
krzywo, prosto...byle ostro ;)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2564
  • Reputacja: +35/-9
Odp: Hibernacja i SWAP
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 13, 2019, 09:36:10 am »
Rozwiązanie całego skomplikowania instalacji czegokolwiek co w POLAUR wygląda tak:
wget https://raw.githubusercontent.com/polaur/new-branded/master/swapusage/PKGBUILD && makepkg -sircMożna też posługiwać się narzędziem o nazwie polaur, które jest dostępne również w POLAUR. Trzeba je wpierw zainstalować w systemie:
wget https://raw.githubusercontent.com/polaur/new-branded/master/polaur/PKGBUILD && makepkg -sircPotem już prosto, bo obecnie zezwala na zarówno przeglądanie, jak i ściąganie źródeł na dysk oraz budowę paczek. W tym konkretnym przypadku będzie to wyglądać tak:
polaur -L
3 # przeglądamy repozytorium new-branded
b # decydujemy się na budowę paczki
118 # wpisujemy "kod" swapusage
# czekamy
nasze_hasło
T # instalujemy
:)
czniamo swapusage jest proste w korzystaniu jak diabli. Po prostu wpisujemy swapusage i wyświetlane jest ile SWAP jest w ogóle wykorzystywane. Można również posłużyć się PID danego procesu jako przełącznika i zobaczyć ile on wykorzystuje SWAP.