Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Discover/Odkrywca - zmiana tła [Xfce].

Zaczęty przez FanFan, Styczeń 16, 2025, 12:49:08 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

FanFan

Witam :)

Koledzy, chciałem was zapytać, czy znacie jakiś sposób na zmianę tła w Odkrywcy z białego na jakieś ciemne.

Niestety większość dystrybucji opartych na Debianie, domyślnie oferuje jasne tło w Odkrywcy, ale jeżeli dobrze pamiętam są też wyjątki np. Spiral Linux, z tym że ja potrzebowałbym dokonać takiej zmiany w samym Debianie, czy też w Peppermincie. To o czym piszę, dotyczy środowiska Xfce, gdyż na przykład w KDE, nie ma z tym problemu.

Może ktoś byłby w stanie pomóc ?

pavbaranov

Obawiam się, że łatwo nie będzie, albowiem to apka od KDE i ona się z nim integruje i tu można sobie zmieniać w systemsettings. Natomiast w XFCE jest to ciało obce i pozbawione odpowiedniego wsparcia. Być może doinstalowanie systemsettings (ale pociągnie to pewnie z pół Plazmy) rozwiązałoby Twój problem.

Inna sprawa, że... raczej odradzałbym stosowanie tego narzędzia, gdyż oparte jest o packagekit, a to nie jest najbezpieczniejsze rozwiązanie.

EDIT:
Wygląda na to, że tematy do Plasmy (te główne) są dostarczane w paczce breeze i mając ją zainstalowaną (oraz jw.) można sobie wybrać któryś z ciemnych motywów. Czy w prosty sposób da się to zrobić w XFCE - szczerze nie wiem.
Zerknij jeszcze na store.kde.org, bo tu sporo różnych tematów - może dzięki nim coś Ci się uda.

melis

Pawle czy packagekit nadal faktycznie stanowi jakieś zagrożenie? Osobiście nie używam Discover, dlatego nie wiem czy nie pyta o hasło podczas instalacji jakiegokolwiek programu. Jeśli tak faktycznie jest, to wydaje się to nie dopuszczalnym. Czy rzeczywiście w takim razie, wystarczy usunąć usera z grupy wheel?
Edycja: tak faktycznie: Discover pozwala na instalację wszystkiego, bez zapytania o hasło...

linux4ever

I tu na pomoc przybywa gnome-software w nim akurat pyta o hasło i nie zainstaluje nic bez zgody użytkownika.

W każdym razie tak było na Debianie komenda to  sudo apt install gnome-software bezpieczny też jest synaptic.

Z tym że synaptic jest tylko do apt.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

@melis - Nic mi nie wiadomo, by to się zmieniło. W dalszym ciągu wisi:
https://wiki.archlinux.org/title/Pacman/Tips_and_tricks#Graphical
https://bugs.archlinux.org/task/50459 - tu masz opisany mechanizm.

@FanFan - Skoro to XFCE, to wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest używanie gnome-software niż Discover. Pierwszy również oparty o Gtk, zatem powinien się lepiej integrować z systemem. Nadto Discover ma od groma narzędzi, których w ogóle nie wykorzystasz w XFCE, bo są przeznaczone wyłącznie dla Plasmy.

CDeB

Ale jeżeli naprawdę to musi być Odkrywca, to zainstaluj qt5ct i qt6ct. Umożliwiają one podmianę oryginalnego tematu na taki z GTK+.

sudo apt install qt5ct qt5-gtk2-platformtheme qt5-gtk-platformtheme qt6ct qt6-gtk-platformtheme adwaita-qt6 adwaita-qt
Ustaw sobie w oknach konfiguracji czcionki i tematy jakie Ci odpowiadają w apkach QT. Adwaita, na ten przykład, oferuje ciemne motywy. Ustawienie GTK2 w qt5ct i GTK w qt6ct powinno skopiować motyw systemu.

Alvarox20

Cytat: FanFan w Styczeń 16, 2025, 12:49:08 PMWitam :)

Koledzy, chciałem was zapytać, czy znacie jakiś sposób na zmianę tła w Odkrywcy z białego na jakieś ciemne.

Niestety większość dystrybucji opartych na Debianie, domyślnie oferuje jasne tło w Odkrywcy, ale jeżeli dobrze pamiętam są też wyjątki np. Spiral Linux, z tym że ja potrzebowałbym dokonać takiej zmiany w samym Debianie, czy też w Peppermincie. To o czym piszę, dotyczy środowiska Xfce, gdyż na przykład w KDE, nie ma z tym problemu.

Może ktoś byłby w stanie pomóc ?

W Xfce możesz łatwo zmienić tło w Odkrywcy plików (Thunar). Wystarczy, że przejdziesz do Ustawienia Thunar → Preferencje → Wygląd i tam znajdziesz opcję zmiany koloru tła. Możesz wybrać ciemny motyw lub samodzielnie ustawić tło na ciemniejsze. Możesz także włączyć ciemny motyw całego systemu w Ustawieniach wyglądu → Styl. Powinno to dać ci ciemniejszy wygląd w Xfce.

melis

Cytat: Alvarox20 w Styczeń 31, 2025, 07:22:20 PMW Xfce możesz łatwo zmienić tło w Odkrywcy plików (Thunar).
No tu rzecz tyczy się Discover, nie Thunar...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum