Witam pavroo i sowtware - Wasze spostrzeżenia i rady rozwiązały mój problem. Sovtware - WinRAR kompresował obraz systemu. Otworzyłam ścieżkę: Ulubione/Ustawienia/zakładka Integracja, tam w oknie "Skojarz WinRARa z plikami" były zaznaczone wszystkie rozszerzenia plików, łącznie z iso. Usunęłam zaznaczenie i wszystko jest w porządku. Pavroo - masz rację, nie ma w linukxiarze.pl dystrybucji zapisanych inaczej niż w formacie .iso, ale zobaczyłam to dopiero po wprowadzeniu zmian w ustawieniach WinRARa. Poradniki o nagrywaniu płyt i instalacji są świetne, nawet ja rozumiem

- a poważnie - naprawdę napisane z myślą o osobach, które dopiero uczą się. Dla mnie to bardzo ważne. Tzw. szkoły/szkolenia to nieporozumienie, a mnie potrzebne jest w pracy rozeznanie w podstawach informatyki. Próbuję je wypracować..., może nawet zakończę wysiłki jakimś egzaminem/dokumentem... Póki co będę stałą czytelniczką linuxiarze.pl i "oglądaczem"/"użytkownikiem" dystrybucji Linuxa. Bardzo dziękuję za pomoc!! Pozdrawiam serdecznie!!