Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: [Rozwiązany] Podwójny użytkownik?  (Przeczytany 2340 razy)

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
[Rozwiązany] Podwójny użytkownik?
« dnia: Luty 09, 2019, 01:23:26 pm »
Witam. Po ponownej instalacji Linuksa Mint Cinamon w terminalu pojawił się dodatkowy użytkownik a wygląda to mniej więcej tak ZENEK1234 ZENEK 1234 R530 R730. Tak jakby mnie było dwóch;) dodam że przy instalacji pytał mnie o nazwę uzytkownika i hasło więc wpisałem takie jak wcześniej. Ma ktoś jakiś pomysł żeby to usunąć lub coś z tym zrobić?
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2019, 06:13:56 pm wysłana przez lami07 »

Offline satmet

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2019, 02:14:00 pm »
Może spróbuj reinstalki.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2019, 03:39:45 pm »
Ma ktoś jakiś pomysł żeby to usunąć lub coś z tym zrobić?

W pierwszej kolejności pokaż nam, jak poprzednio, jak LMDE sformatował Ci SSD.
Rozwiń w terminalu polecenie:
lsblkskopiuj z terminala (wystarczy "zaciągnąć" po terminalu myszką) i wrzuć nam tutaj wynik.

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 09, 2019, 08:12:18 pm »
lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda      8:0    0 223,6G  0 disk
└─sda1   8:1    0 223,6G  0 part /
sr0     11:0    1  1024M  0 rom 
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2019, 12:22:38 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2516
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 09, 2019, 08:22:22 pm »
Co pokazuje:
ls /homezawartość pliku users.txt w:
less /etc/passwd > users.txtKtórego z 2 użytkowników chcesz zachować?

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 09, 2019, 08:26:41 pm »
ls /home
stefan1980
less /etc/passwd
root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
daemon:x:1:1:daemon:/usr/sbin:/usr/sbin/nologin
bin:x:2:2:bin:/bin:/usr/sbin/nologin
sys:x:3:3:sys:/dev:/usr/sbin/nologin
sync:x:4:65534:sync:/bin:/bin/sync
games:x:5:60:games:/usr/games:/usr/sbin/nologin
man:x:6:12:man:/var/cache/man:/usr/sbin/nologin
lp:x:7:7:lp:/var/spool/lpd:/usr/sbin/nologin
mail:x:8:8:mail:/var/mail:/usr/sbin/nologin
news:x:9:9:news:/var/spool/news:/usr/sbin/nologin
uucp:x:10:10:uucp:/var/spool/uucp:/usr/sbin/nologin
proxy:x:13:13:proxy:/bin:/usr/sbin/nologin
www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/usr/sbin/nologin
backup:x:34:34:backup:/var/backups:/usr/sbin/nologin
list:x:38:38:Mailing List Manager:/var/list:/usr/sbin/nologin
irc:x:39:39:ircd:/var/run/ircd:/usr/sbin/nologin
gnats:x:41:41:Gnats Bug-Reporting System (admin):/var/lib/gnats:/usr/sbin/nologin
nobody:x:65534:65534:nobody:/nonexistent:/usr/sbin/nologin
systemd-network:x:100:102:systemd Network Management,,,:/run/systemd/netif:/usr/sbin/nologin
systemd-resolve:x:101:103:systemd Resolver,,,:/run/systemd/resolve:/usr/sbin/nologin
syslog:x:102:106::/home/syslog:/usr/sbin/nologin
messagebus:x:103:107::/nonexistent:/usr/sbin/nologin
_apt:x:104:65534::/nonexistent:/usr/sbin/nologin
uuidd:x:105:111::/run/uuidd:/usr/sbin/nologin
kernoops:x:106:65534:Kernel Oops Tracking Daemon,,,:/:/usr/sbin/nologin
avahi-autoipd:x:107:112:Avahi autoip daemon,,,:/var/lib/avahi-autoipd:/usr/sbin/nologin
usbmux:x:108:46:usbmux daemon,,,:/var/lib/usbmux:/usr/sbin/nologin
lightdm:x:109:116:Light Display Manager:/var/lib/lightdm:/bin/false
dnsmasq:x:110:65534:dnsmasq,,,:/var/lib/misc:/usr/sbin/nologin
rtkit:x:111:118:RealtimeKit,,,:/proc:/usr/sbin/nologin
saned:x:112:120::/var/lib/saned:/usr/sbin/nologin
nm-openvpn:x:113:121:NetworkManager OpenVPN,,,:/var/lib/openvpn/chroot:/usr/sbin/nologin
avahi:x:114:122:Avahi mDNS daemon,,,:/var/run/avahi-daemon:/usr/sbin/nologin
colord:x:115:123:colord colour management daemon,,,:/var/lib/colord:/usr/sbin/nologin
speech-dispatcher:x:116:29:Speech Dispatcher,,,:/var/run/speech-dispatcher:/bin/false
pulse:x:117:124:PulseAudio daemon,,,:/var/run/pulse:/usr/sbin/nologin
hplip:x:118:7:HPLIP system user,,,:/var/run/hplip:/bin/false
geoclue:x:119:126::/var/lib/geoclue:/usr/sbin/nologin
stefan1980:x:1000:1000:stefan1980,,,:/home/stefan1980:/bin/bash
cups-pk-helper:x:120:115:user for cups-pk-helper service,,,:/home/cups-pk-helper:/usr/sbin/nologin
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2019, 12:27:14 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2516
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2019, 08:40:58 pm »
Użytkownik w systemie (taki "zwykły") jest jeden: stefan1980. Musisz zatem przybliżyć o co dokładnie Ci chodzi, bowiem na pewno nie o użytkownika.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2019, 08:41:49 pm »
chce zachowac pierwszego stefan1980 r530

Trochę niekorzystnie ten LMDE zrobił, ulokował wszystko na tej samej partycji.
Ale OK, w przyszłości można to zmienić.

Co do userów, rozumiem, że masz Cinnamona, jako desktop (to teraz standard LMDE)...
- wszystko możesz sobie sam pokonfigurować (graficznie), jedynie musisz przyjrzeć się trochę cynamonowi.
Nie wiem, jak jest w wersji polskiej, ale na pewno masz gdzieś w menu coś takiego, jak "centrum sterowania", "centrum konfiguracji"
Tam możesz na pewno znaleźć coś w rodzaju "dane użytkownika" (usera?) i możesz nanieść tam swoje dane.

Na pewno w tym samym miejscu odnajdziesz coś w stylu "użytkownicy systemu", czy coś w tym stylu...
- na początek poświęć temu z pół godzinki...

Potem ew. będziemy kontynuować

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2516
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2019, 09:04:45 pm »
Tato, myślę, że nieco zbyt mało uwagi poświęciłeś wpisom @stefan1980 (przy okazji - używaj tagów, albowiem inaczej prowadzić możesz właśnie do takich konsekwencji):
ls /home
stefan1980
less /etc/passwd
------
stefan1980:x:1000:1000:stefan1980,,,:/home/stefan1980:/bin/bash
------
Zainstalowany system oprócz użytkownika (zwykłego, nie mówię o systemowych) stefan1980 nie ma żadnego innego! Jeśli @stefan1980 pomiesza coś w tym, o czym pisze, to może mu się system w ogóle nie obudzić (no, przynajmniej dla użytkownika stefan1980).

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2019, 09:16:24 pm »
Zainstalowany system oprócz użytkownika (zwykłego, nie mówię o systemowych) stefan1980 nie ma żadnego innego! Jeśli @stefan1980 pomiesza coś w tym, o czym pisze, to może mu się system w ogóle nie obudzić (no, przynajmniej dla użytkownika stefan1980).

Oczywiście, masz rację, podczas instalacji LMDE mógł stworzyć TYLKO JEDNEGO usera...
- stąd moje pierwsze pytanie (lsblk)
Miałem po prostu obawy, że LMDE "przejął" stary home, no i teoretycznie mogli tam być userzy z poprzedniej instalki.

Widzę jednak, że nie, LMDE stworzył jedną, nową partycję z systemem i home włącznie. W tym przypadku NIE MOżE BYć INNEGO USERA....
- i dlatego też doradziłem Koledze, by się trochę "oswoił" z systemem

W końcu w windzie również sam konfigurował OSa...

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2516
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2019, 09:42:11 pm »
Może mi się jedynie wydawać, bowiem jak na razie Stefan gdzieś znikł, ale prawdopodobnie to, o co mu chodzi jest związane z tym, jak przedstawia się prompt w jego systemie:
stefan1980@stefan1980-R530-R730:To tu mamy podwójnego :) "stefan1980".

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 09, 2019, 10:03:35 pm »
To tu mamy podwójnego :) "stefan1980".

POTRóJNA DZIESIąTKA !!!

- prawdopodobnie chodzi o to...

Do @stefan1980
Na razie nie zawracaj sobie głowy takimi szczegółami...
- jak widać, system jest prawidłowo zainstalowany, więc postaraj się z nim trochę oswoić.

Offline stefan1980

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 156
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 10, 2019, 09:00:19 am »
Witam. Wczoraj już nie mogłem pisać. Tata Pingu szukałem wczoraj tych użytkowników o których pisałeś i coś znów spierniczyłem bo póniej moje hasło przy uwierzytelnieniu nie było prawidłowe-chodziło tu o root-no chyba że do tego jest potrzebne inne hasło. Zakończyło się to ponowną instalacja systemu-taki ze mnie magik:) teraz to wygląda tak stefan1980@stefan1980-R530. Przy instalacji systemu dopatrzyłem się gdzie to mogło nadpisać bo przy nazwie kompa było dodatkowo stefan1980 r-530. Ustawiłem tylko r-530 a już wynik tego widzicie. Trzeba szukać gdzieś teraz w systemie nazwy kompa.

Edit 1.

teraz po ponownej instalacji wygląda to takroot:x:0:0:root:/root:/bin/bash
daemon:x:1:1:daemon:/usr/sbin:/usr/sbin/nologin
bin:x:2:2:bin:/bin:/usr/sbin/nologin
sys:x:3:3:sys:/dev:/usr/sbin/nologin
sync:x:4:65534:sync:/bin:/bin/sync
games:x:5:60:games:/usr/games:/usr/sbin/nologin
man:x:6:12:man:/var/cache/man:/usr/sbin/nologin
lp:x:7:7:lp:/var/spool/lpd:/usr/sbin/nologin
mail:x:8:8:mail:/var/mail:/usr/sbin/nologin
news:x:9:9:news:/var/spool/news:/usr/sbin/nologin
uucp:x:10:10:uucp:/var/spool/uucp:/usr/sbin/nologin
proxy:x:13:13:proxy:/bin:/usr/sbin/nologin
www-data:x:33:33:www-data:/var/www:/usr/sbin/nologin
backup:x:34:34:backup:/var/backups:/usr/sbin/nologin
list:x:38:38:Mailing List Manager:/var/list:/usr/sbin/nologin
irc:x:39:39:ircd:/var/run/ircd:/usr/sbin/nologin
gnats:x:41:41:Gnats Bug-Reporting System (admin):/var/lib/gnats:/usr/sbin/nologin
nobody:x:65534:65534:nobody:/nonexistent:/usr/sbin/nologin
systemd-network:x:100:102:systemd Network Management,,,:/run/systemd/netif:/usr/sbin/nologin
systemd-resolve:x:101:103:systemd Resolver,,,:/run/systemd/resolve:/usr/sbin/nologin
syslog:x:102:106::/home/syslog:/usr/sbin/nologin
messagebus:x:103:107::/nonexistent:/usr/sbin/nologin
_apt:x:104:65534::/nonexistent:/usr/sbin/nologin
uuidd:x:105:111::/run/uuidd:/usr/sbin/nologin
kernoops:x:106:65534:Kernel Oops Tracking Daemon,,,:/:/usr/sbin/nologin
avahi-autoipd:x:107:112:Avahi autoip daemon,,,:/var/lib/avahi-autoipd:/usr/sbin/nologin
usbmux:x:108:46:usbmux daemon,,,:/var/lib/usbmux:/usr/sbin/nologin
lightdm:x:109:116:Light Display Manager:/var/lib/lightdm:/bin/false
dnsmasq:x:110:65534:dnsmasq,,,:/var/lib/misc:/usr/sbin/nologin
rtkit:x:111:118:RealtimeKit,,,:/proc:/usr/sbin/nologin
saned:x:112:120::/var/lib/saned:/usr/sbin/nologin
nm-openvpn:x:113:121:NetworkManager OpenVPN,,,:/var/lib/openvpn/chroot:/usr/sbin/nologin
avahi:x:114:122:Avahi mDNS daemon,,,:/var/run/avahi-daemon:/usr/sbin/nologin
colord:x:115:123:colord colour management daemon,,,:/var/lib/colord:/usr/sbin/nologin
speech-dispatcher:x:116:29:Speech Dispatcher,,,:/var/run/speech-dispatcher:/bin/false
pulse:x:117:124:PulseAudio daemon,,,:/var/run/pulse:/usr/sbin/nologin
hplip:x:118:7:HPLIP system user,,,:/var/run/hplip:/bin/false
geoclue:x:119:126::/var/lib/geoclue:/usr/sbin/nologin
stefan1980:x:1000:1000:,,,:/home/stefan1980:/bin/bash
cups-pk-helper:x:120:115:user for cups-pk-helper service,,,:/home/cups-pk-helper:/usr/sbin/nologin

Edit 2.

wszystko się zaktualizowało nie tak jak ostatnio bo czegoś brakowało.Więc tak jak pisałeś Tata pingu muszę chyba podziałać na nim. Zobaczcie czy teraz w tym screene jest wszystkow porzadku. I mam pytanie nie mogę na baterii rozjaśnić obrazu - już próbowałem w ustawieniach jasności ale to nic nie daje. Na ładowarce jest spoko. Klawisze fn - nie działają. Menadżer akualizacji zarządzania sterownikami pokazuje- brak własnościowych sterowników w użyciu
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2019, 12:20:02 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2516
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 10, 2019, 10:07:05 am »
@stefan1980 - Używaj tagów dla wklejek - dla kogoś, kto chce CI pomóc, taki wpis jest czytelniejszy. Podobnie edytuj posty, a nie pisz 3, czy 4 jeden pod drugim.

Nie bardzo wiem, co chcesz osiągnąć.
1. Jeśli chodzi o Twoje pytanie, które rozpoczęło ten wątek, to zarówno przy poprzedniej, jak i obecnej instalacji masz jednego użytkownika systemu (takiego, którego Ty widzisz, rozpoznajesz jako "użytkownik systemu") i jest nim stefan1980. Innego użytkownika nie ma.
2. "Nazwa komputera" jest w pliku /etc/hostname (myślę, że Mint na Debianie nic tu nie miesza) - zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_guide_(Polski)#Nazwa_hosta. Można ją w miarę dowolnie zmieniać.
3. Kwestie w ostatnim wpisie - na inny wątek kompletnie, bowiem nie są zupełnie związane z niczym, co poruszane w tym wątku.
4. Jak wspomniałem - nie wiem co chcesz osiągnąć. Wg mnie zajmujesz się obecnie - w tym wątku - kompletnie nieistotnymi z punktu widzenia użytkownika pierdółkami, które nie mają wpływu na działanie systemu. Istotne dla Ciebie są tego typu kwestie, jak w ostatnim Twoim wpisie. To, czy "komputer nazywa się" stefek, czy burczymucha, czy też 17itd24 - nie są istotne w codziennym użytkowaniu i na 99,9999% w ogóle nie będą miały żadnego wpływu na komfort i możliwość pracy w systemie.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Podwójny użytkownik?
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 10, 2019, 12:51:33 pm »
@stefan1980
Faktycznie, za dużo tego na raz (tematyka), ale postaram się tutaj streścić i odpowiedzieć.
W pierwszym rzędzie popieram ostatnią wypowiedź Kol. @povbaranov, skupiasz się i zajmujesz się "pierdółkami" nie mającymi istotnego wpływu na funkcjonalność systemu.
Tak "na chłopski rozum", czy dla Ciebie istotne jest, jakie np. napisy masz z tyłu samochodu ?
- czy tam jest "Scorpio", "Quadro", czy "Srutu, Tutu", to niczego w samochodzie nie zmienia...
Nazwałeś lapka Stefan i użytkownik nazywa się też Stefan, więc pokazuje się "Stefan@Stefan:~$", gdybyś komp nazwał "Mafiozo", to byłiby "Mafiozo@Stefan:~$". I to nie podlega ani dyskusji, ani nie jest żadną istotną rzeczą. Pod linuksem tak jest i to musisz przyjąć!

Inną sprawą jest instalacja, OS, sterowniki, funkcje itd.
- jak już zapewne sam zauważyłeś, zainstalowanie linuksa nie jest żadną skomplikowaną rzeczą.

Twój lapek, o ile dobrze pamiętam, nie należy już do "demonów prędkości". LMDE, pomimo, że oparty jest na debianie, jako standardowego środowiska używa "Cinnamon". Cynamon nie należy do "rakiet" (bazuje na bibliotekach Gnome).
Osobiście radzę jeszcze raz zainstalować sobie OSa, ale tym razem coś "lżejszego" i z już wbudowanymi "sterownikami" (Firmware).
W Twoim przypadku, z tego, co teraz widzę, taką dystrybucją godną polecenia byłby "MX Linux" (dużo nowszy kernel i sterowniki już pod większość sprzetów - w przeciwieństwie do LMDE)

https://mxlinux.org/
Przygotuj sobie ze ściągniętego ISO live USB (najlepiej inny, nie na LMDE) i spróbuj go zaistalować.

Na jedno powinieneś zwrócić uwagę, a mianowicie, odpowiednio przygotować SSD do instalacji. Jak zauważyłem, LMDE "wpakował" cały OS wraz z home pod jedną partycję. W sumie tak też może być, jednak może się to w przyszłości wiązać z problemami (nie chcę się o tym tutaj rozpisywać)

Po starcie live istnieje możliwość odpowiedniego sformatowania SSD. Powinieneś sobie go tak przygotować:

sda (SSD)
 - sda1 (ok. 40GB system, t.j. partycja /root)
 - sda2 (ok. 6GB tzw. SWAP - przy 4GB ramu)
 - sda3 (reszta to partycja /home)

Jeśli jednak zostaniesz przy już zainstalowanym LMDE, to prosze, jak radzi Kol. @povbaranov, każdy problem na oddzielny wątek