Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Budowanie NAS

Zaczęty przez sebekoo, Luty 03, 2019, 02:02:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sebekoo

Nie chciałbym już kupować kolejnego dysku, ale awaria jednego z (1TB) eliminuje backup. Z drugiej strony kupując nowy dysk na pewno dłużej wytrzyma niż te używane, ale jak się uszkodzi to tez nie ma backup-u.
Zróbmy to na dyskach które mam.

sebekoo

CytatEw. można włożyć jeszcze jeden nowy HDD (2TB) tylko na backup, a po skonfigurowaniu serwera, HDD z backupem (gdy ma się już działający i "oryginał" na home i "kopie" na backupie) tak spreparować Zyxela (RAID0), że będą tam robione kopie "cykliczne" z backupa (PEŁNE BEZPIECZEńSTWO ZACHOWANIA SWOICH DANYCH.

Teraz musisz się zdecydować

Nie do końca wszystko z tego rozumiem
Zyxel będzie wykorzystywany jak urządzenie tylko i wyłącznie na backup ????
Czy chodzi tylko o dyski z zyxela??

sebekoo

CytatAcha, i jeszcze jedno, a co to za partycja ?
─sdb1   8:17   0    1M  0 part

Ta Partycja powstała podczas instalacji systemu (być może to jakiś Bug, albo nie odpowiedni ruch z mojej strony). Jak nic z partycjami po instalacji nie robiłem.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Luty 26, 2019, 08:05:36 AM
Nie do końca wszystko z tego rozumiem
Zyxel będzie wykorzystywany jak urządzenie tylko i wyłącznie na backup ????
Czy chodzi tylko o dyski z zyxela??

Już wczoraj wieczorem nie miałem czasu, by Ci odpowiedzieć...
- możliwe, że oboje mówimy o innych rzeczach ;)

Tak, tak myślałem. Serwera używać, jako rzeczywistego serwera (dane, DLNA, media, foto, video, mp3, muzyka, itd i jako "centralnego backupa"), a Zyxela wykorzystać tylko, jako nośnika do cyklicznych backupów...
- ale możliwe, że nie tak zrozumiałem Twój przekaz i nieprawidłowo interpretuję Twoją sprzętową strukturę.

Wyjaśnijmy sobie to jeszcze raz po kolei. A więc, masz:

- router (łączy sieć WAN/LAN(WiFi) i jest serwerem DHCP), a tak na marginesie, co to za sprzęt, ew. na czym bazuje?

- kilka clientów (LAN/WiFI, Win7, Win10, smartfony - to nasz "zakres IP" i są mało istotne)

- Zyxel poj. 1TB (2 x 1TB - RAID1), który działa teraz, jako "mini-serwer" (CIFS,NFS,FTP,SMB,HTTP, media itd)

- jakiś TV-tuner

I na razie działa to tak:

INTERNET<-->ROUTER<-->ZYXEL<-->CLIENTS<----Tuner-TV--SAT

Jak na razie, nie ma funkcji "backup"

Teraz zbudowałeś serwer i do dyspozycji masz 2TB w serwerze (nie licząc systemowego SSD) i 2 x 1TB w ZYXELU, dobrze interpretuję ?

sebekoo

W 100% zgadzam się z tą wypowiedzą.

Cytat- router (łączy sieć WAN/LAN(WiFi) i jest serwerem DHCP), a tak na marginesie, co to za sprzęt, ew. na czym bazuje?
TP-Link Archer C5 v1. Wersja w czarnej obudowie. Soft Gargoyle 1.10.0.3
Drugi ruter TP-Link 842nd  też na Gargoyle. Pracuje jak switch, rozszerzenie sieci wifi
Ogólnie oba softy bazują na openwrt

TataPingu

Cytat: sebekoo w Luty 26, 2019, 10:18:15 AM
W 100% zgadzam się z tą wypowiedzą.

Więc moja propozycja wygląda tak:

INET<-->ROUTER<-->SERWER(CIFS,NFS,FTP,SMB,HTTP, media itd)<-->CLIENTS<----Tuner-TV--SAT

ale sam serwer (moja intencja):

SERWER(2TB-serwer + 2TB-backup)--->ZYXEL(2TB-cykliczny backup (2x1TB na RAID0)

Rozumiem, że na razie masz w sumie 1 x 2TB(nowy HDD) plus 2 x 1TB(HDD z Zyxela)

sebekoo

CytatSERWER(2TB-serwer + 2TB-backup)--->ZYXEL(2TB-cykliczny backup (2x1TB na RAID0)
To by była rewelacja.

To odrazu pytanie czy np. za miesiąc lub dwa miesiące można dołożyć ten drugi 2TB i skonfigurować jako backup. A teraz zrobić cykliczny backup na zyxel czyli 2x1TB w raid0

CytatRozumiem, że na razie masz w sumie 1 x 2TB(nowy HDD) plus 2 x 1TB(HDD z Zyxela)
Tak, dokładnie tak mam teraz.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Luty 26, 2019, 10:18:15 AM
TP-Link Archer C5 v1. Wersja w czarnej obudowie. Soft Gargoyle 1.10.0.3
Drugi ruter TP-Link 842nd  też na Gargoyle. Pracuje jak switch, rozszerzenie sieci wifi
Ogólnie oba softy bazują na openwrt

A, to "gotowce" TP-linka, ale mogą być - mają dosyć dużo możliwości..
- rozumiem, że i LAN i WiFi znajdują się w tym samym obszarze sieci (nasz "zakres IP).

Tutaj jest wszystko OK.

sebekoo

CytatA, to "gotowce" TP-linka, ale mogą być - mają dosyć dużo możliwości..
to nie "gotowce" Tp-linka, a raczej tworzone w oparciu o https://openwrt.org/ przez osobę z tej strony https://eko.one.pl/ i udostępniane na tej stronie.
Możliwości są dużo dużo większe niż na "gotowcu" Tp-link

Cytat- rozumiem, że i LAN i WiFi znajdują się w tym samym obszarze sieci (nasz "zakres IP).
Tak wszystko w jednej sieci.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Luty 26, 2019, 10:41:54 AM
To odrazu pytanie czy np. za miesiąc lub dwa miesiące można dołożyć ten drugi 2TB i skonfigurować jako backup. A teraz zrobić cykliczny backup na zyxel czyli 2x1TB w raid0

No to sprawa wyjaśniona, tak zrobimy...
- rozumiem, iż jeszcze jeden HDD to wydatek i nie zawsze da się tak zrobić, jakby człowiek sobie tego życzył (ja też mam żonę ;) )
Nie ma sprawy, to można zrobić w późniejszym terminie.
W końcu, w serwerze na 2TB będziemy mieć "oryginały", a na Zyxelu (2 x 1TB na RAID0) ich "kopie".
Gdzieś tam wspominałeś, że HDD z Zyxela mają ok. 4 lat, więc powinny jeszcze jakiś czas pochodzić.

A tak na marginesie, statystycznie (statystyka z ub. roku), jeśli chodzi o awaryjność twardych dysków HDD, to ponad 90% defektów objawia się w PIERWSZYCH MIESIąCACH EKSPLOATACJI, a potem dopiero po ponad 5 latach. Oczywiście, te ponad 5-cioletnie awarie, to są już "końcówki" HDD.

To statystyka i "średnia"...
- są HDD, które i 20 lat funkcjonują (niedawno padł mi taki 20GB Samsung chyba gdzieś z 2000 r, a miałem go w PCcie z kartą TV (Win98) jako odbiornik TV/Radio i multimedia w pokoju dla gości)

Można oczekiwać co najmniej 5 lat funkcjonowania HDD, jednak w nawiązaniu do statystyk, szczególnie w pierwszych miesiącach, powinno się posiadać dodatkowe kopie danych (llub nie likwidować starych HDD), ponieważ nowy HDD może ulec awarii...!
- paradoks, ale tak jest.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Luty 26, 2019, 10:48:12 AM
Tak wszystko w jednej sieci.

No widzisz, nie powatygowałem się spojrzeć na linki, tylko zasugerowałem firmą (TP-Link).
W każdym bądź razie, to jeszcze lepiej, bo po zrobieniu serwera będziesz mieć 100% kontrolę na sprzętem

TataPingu

OK, to w takim razie skupimy się nad dalszą konfiguracją serwera.
W pierwszym rzędzie załórz sobie katalogi np.

/Backup

/Backup/BackupSERVER

/Backup/BackupZYXEL

pod /Backup/BackupSERVER jeszcze:

/Backup/BackupSERVER/BackupOS

a pod /home np.

/home/Dane/Media

i

[code]/home/Dane/Media/Foto[/code]

[code]/home/Dane/Media/Muzyka[/code]

[code]/home/Dane/Media/Video[/code]

Oczywiście, to tylko propozycje, ale struktura powinna mniej więcej tak wyglądać.
Co się tyczy praw, to robisz wszystko pod rootem (ew. potem to skorygujemy)

Dodatkowo, pod swoim accontem (chyba sebek) stwórz np. katalog:

/home/sebek/Skrypty

Gdy będziesz gotowy, to podaj mi wszystko, jak zrobiłeś (ponazywałeś), bo dopasuję do tego następny skrypt

sebekoo

Cytat- rozumiem, iż jeszcze jeden HDD to wydatek i nie zawsze da się tak zrobić, jakby człowiek sobie tego życzył (ja też mam żonę ;) )
;D

Bez żony i dzieci nie było by potrzeby budowania serwera to dla nich między innymi to się robi. Zdjęcia, filmy itd z wakacji, wycieczek, oglądamy później razem. A przy okazji można poszerzać wiedzę - nigdy nie wiadomo co nas czeka w życiu zawodowym - na temat budowania samego serwera, programowania, obsługa wordpress, własna chmura owncloud itd.

Edit
Widze że pojawiła sie kolejna porcja rzeczy do zrobienia - ale to jak wrócę do domu ok 15

sebekoo

CytatGdy będziesz gotowy, to podaj mi wszystko, jak zrobiłeś (ponazywałeś), bo dopasuję do tego następny skrypt
Jestem gotowy. Struktura którą podałeś odpowiada mi na chwile obecną. Nawet wielkości liter tak dałem.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Luty 26, 2019, 03:38:03 PM
Jestem gotowy. Struktura którą podałeś odpowiada mi na chwile obecną. Nawet wielkości liter tak dałem.

Co się tyczy "wielkości liter", to powiem szczerze, że to wynika z praktyki...
- łatwiej potem rozróżnić poszczególne katalogi (a to ważne, bo w przyszłości podpięte będą pod nie różne sprzęty)

Teraz w nawiązaniu do /Backup/Back.... itd,
- na razie o nich zapominasz, bo nie mamy jeszcze 2TB na kopie (w przyszłości dodatkowe 2TB będą właśnie tutaj podpięte - pod /Backup/BackupSERVER, a pod /Backup/BackupZYXEL podpięte będą 2 TB Zyxela )
Teraz chciałem Ci tylko uświadomić, jak będzie wyglądać docelowa struktura serwera .
-------------------

Na stan obecny zrobimy kopie już tego, co dotychczas zrobiliśmy, t.j. kopie samego OSa Ubuntu-Server.
Z tego względu, iż nie mamy jeszcze nośników do pełnego backupa, zrobimy doraźną kopię na nowym HDD 2TB.
Stwórz doraźny katalog na nią pod home, np. /home/BackupOS
i z poniższego tekstu utwórz skrypt o nazwie np FSA-Backup_OS-UbuntuNAS_SDB2 (pod /sebek/Skrypty/

Końcówka jest bardzo istotna, by wyeliminować w przyszłości pomyłkę.
Na razie mamy u Ciebie:

sdb      8:16   0 74,6G  0 disk
├─sdb1   8:17   0    1M  0 part
└─sdb2   8:18   0 74,6G  0 part /

więc partycja systemowa (root) to sdb2.

A to tekst skryptu:

#
###
# CONFIG-----OS-UbuntuNAS-Server_sdb2 -> /home/BackupOS/
#
#----DO ZMIANY-WAZNE---
QUELL_PARTITION=sdb2
ZIEL_DATEI=UbuntuNAS
ZIEL_MEDIA=/home
#----
ZIEL_COPY="${ZIEL_MEDIA}"/BackupOS
#----DO ZMIANY-WAZNE--
#
#
QUELLE_SYS=/dev/"${QUELL_PARTITION}"
DISTRO_NAME="${ZIEL_DATEI}"_"${QUELL_PARTITION}"
#
LOGFILE_SYS=/var/log/FSarviver_Backup_"${DISTRO_NAME}".log
ZIEL_ORDNER="${ZIEL_COPY}"/"${DISTRO_NAME}"
ZIEL_SYS="${ZIEL_ORDNER}"/"${DISTRO_NAME}".fsa
ZIEL_LABEL="${DISTRO_NAME}"-"${ZIEL_MEDIA}"
DISTRO=$(/usr/bin/lsb_release -d -s)
DISTRO_FILE=/var/log/DISTRO.INFO
#
# END CONFIG
#
echo "Backup przeprowadzony pod: "${DISTRO}"" > "${DISTRO_FILE}"
#
#
echo "Dnia $(date) FSarchiver-"${ZIEL_DATEI}"-backup ("${DISTRO}") rozpoczety" >> "${LOGFILE_SYS}"
#
echo "Stworzenie katalogu docelowego..."
#
mkdir "${ZIEL_ORDNER}"
#
sleep 1s
#
echo "Tworzony klon partycji "${QUELLE_SYS}" ("${DISTRO}"), prosze czekac..."
#
#
fsarchiver -L "${ZIEL_LABEL}" savefs -o -v -A -j 2  "${ZIEL_SYS}" "${QUELLE_SYS}"
sleep 1s
#
#---CONFIG1---
ARCHIV_INFO_DATEI="${ZIEL_ORDNER}"/"${DISTRO_NAME}".txt
#---CONFIG1---
#
fsarchiver archinfo "${ZIEL_SYS}" 2> "${ARCHIV_INFO_DATEI}"
#
#----ZAKONCZENIE---
#
echo "Dnia $(date) FSarchiver-"${ZIEL_DATEI}"-backup ("${DISTRO}") pomyslnie zakonczony" >> "${LOGFILE_SYS}"
sleep 1s

cp -a "${LOGFILE_SYS}" "${ZIEL_ORDNER}"
cp -a "${DISTRO_FILE}" "${ZIEL_ORDNER}"
#
sleep 1s
#
exit 0

Naprędce dopasowałem pewne rzeczy, ale myślę, że powinno zadziałać za pierwszym razem....
- teraz muszę się zwijać, więc dokończymy wieczorem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum