Ogólnie mam problem takiego typu, że muszę mieć dwa konta, które mają uprawnienia użytkownika root, jedno konto ma mieć uprawnienia użytkownika standardowego (cokolwiek to znaczy, chyba user po prostu). I teraz bądź mądry i pisz wiesze...
odezwę się, nie zostawię tego tak, mam nadzieję, że jakoś mi pomożecie
Za już dziękuję i o jeszcze proszę 
Od razu na wstępie powiem, a właściwie powielę wcześniejsze wypowiedzi innych Kolegów...
- pod linuksem root JEST TYLKO JEDEN
Poza tym, chcąc zachować BEZPIECZEńSTWO SYSTEMU nie powinieneś próbować tworzyć userów z pełnymi uprawnieniami roota!
Jak już wcześniej o tym nadmienił Kolega Lami07, możesz stworzyć nastęnego usera (1001) w /etc/sudoers (pierwszym jest user 1000), któremu możesz "udostępnić" pełne prawa administrowania systemu (z jego hasłem).
Niezależnie od tego, ilu userów będzie mieć dostęp do administrowania systemu, do pewnych zmian systemowych za każdym razem MUSI BYć PODAWANE HASŁO (w tym przypadku uprawnionego usera)
Mam wrażenie, że chciałbyś coś takiego osiągnąć, jak pod windowsem...
- user, raz zrobiony administratorem, może robić z systemem, co mu się rzewnie podoba...
Linux to nie windows, tu "obowiązują" inne zasady użytkowania OSa....
- w normalnym, "codziennym użytkowaniu", wszystko odbywa się z "poziomu" usera, a jakiekolwiek istotne zmiany w systemie, dodatkowo muszą być potwierdzone hasłem roota, czy userów do tego uprawnionych.
Tak dla informacji, pod SUSE wszystkie nastawienia uprawnień możesz zrobić pod GUI Yasta (pod userem).
Aaaa, i jeszcze jedno, istnieje możliwość takiego "spreparowania" systemu, że będziesz mógł bezpośrednio meldować się, jako root, ale zwgl. bezpieczeństwa nie powinieneś NIGDY tego robić...