1. Kernel. Wydaje się, że mamy paradox: im słabszy sprzęt, tym kompilowany specjalnie dla niego kernel daje lepsze efekty, ale samo kompilowanie jego trwa bardzo długo. Osobiście od lat kompiluję kernel, usuwając z niego zbędne mi rzeczy i dokładając kilka, które chcę mieć. Czy warto? Nie wiem, ale startuje szybciej, jest "sprawniejszy". Inaczej pewnie bym tego nie robił, choć można znaleźć w necie kompilowane kernele, które lepiej się sprawują niż stockowe.
2. KDE a Debian. Temat rzeka i nie każdy podzieli mój pogląd, zatem w punktach niemal:
- obecnie KDE jest wydawane bardzo często i na samo środowisko składają się głównie trzy elementy:
-- rozwijany niezależnie od KDE framework Qt5,
-- "biblioteki", na którym oparta jest i Plasma i aplikacje KDE - KDE Frameworks 5 (w skrócie KF5),
-- "samo" środowisko - Plasma 5.
Qt5 ma swoje 2 wydania: LTS oraz "bieżące". LTS ma wsparcie na ok. 18-24 mies., bieżące - generalnie do najnowszego wydania. Obecne oba wydania (bieżące i LTS), to LTS.
KF5 - wydawane jest w raz w miesiącu (12 wydań rocznie),
Plasma 5 - też 2 wydania: LTS oraz "bieżące", choć można zaryzykować, że 2,5 wydania, albowiem stary LTS jest jeszcze "utrzymywany". LTS ma zwykle 18 mies wsparcie choć to czysta teoria, albowiem w praktyce się zmienia. Obecnie mamy:
-- starego LTS: 5.8 ze wsparciem nie wiadomo do kiedy, otrzyma wyłącznie łatki na "ważne błędy" lub związane z bezpieczeństwem,
-- obecnego LTS: 5.12 ze wsparciem do lipca 2020, otrzymuje co kilka miesięcy łatki związane z naprawą dostrzeżonych błędów - obecnie następuje to w okresach półrocznych; po lipcu 2020 będzie się zachowywać jak 5.8 obecnie.
-- bieżące wydanie: 5.14, które w lutym 2019 zastąpione zostanie przez 5.15; 5.14.5 zakończy zatem żywot, w jego miejsce wejdzie nowe, które wspierane będzie do czasu pojawienia się następnego wydania czyli 5.16 (czerwiec 2019) itd.
Do tego dochodzą tzw. aplikacje KDE, które wydawane są 3x w roku (kwiecień, sierpień, grudzień) i mają wsparcie do następnego wydania. Obecne wydanie, to 18.12. Aplikacje KDE korzystają również z programów, które nie są rozwijane przez KDE. To, w jaki sposób działa określona aplikacja KDE jest związane z tym z jakiej wersji swoich zależności korzysta, albowiem często można ją zbudować na wersji niższej niż obecna, może korzystać z oprogramowania firm trzecich niższych niż obecne, ale aplikacja tak "poskładana" ma inną funkcjonalność od aplikacji opartej o najnowsze, dostępne komponenty.
Co oznacza wsparcie? Jeśli coś mi nie działa, nie działa jak powinno, mam możliwość zgłoszenia dostrzeżonych błędów. Błędy zgłaszam tam, gdzie ktoś może na to zareagować i je naprawić. Niemal nigdy nie jest to kwestia dystrybucji, a zwykle twórców tego oprogramowania (choć błędy w zakresie paczkowania również się zdarzają). W przypadku KDE otrzymam wsparcie w zasadzie wyłącznie w zakresie obecnie wspieranego oprogramowania, a naprawiony błąd ukaże się - w zależności - albo w najbliższym wydaniu poprawkowym, albo wydaniu "głównym".
Przejdźmy do Debiana.
Wersja stable ma:
- Qt5 - wersja 5.7.1
- KF5 - 5.28
- Plasma 5 - 5.8.4
- KDE Apps - 16.08.2
Old stable (jessie), to w ogóle kpina:
- Qt5 - wersja 5.3.2 jako tako łatana przez Debiana
- KF5/Plasma 5/KDE Apps - brak - tu rzekomo jest wspierane jeszcze KDE4 (

)
Testing:
- Qt5 - 5.11.3 (taka sama wersja w SID zresztą)
- KF5 - 5.51 (w SID 5.54)
- Plasma 5 - 5.14.3 (tak samo SID)
- KDE Apps - 17.12.2 (tak też SID)
I jeszcze choćby przykład popplera, z którego korzysta choćby okular dla wyświetlania PDF jest odpowiednio w wersjach (old stable/stable/testing/sid): 0.28.5, 0.48.0, 0.71.0, 0.71.0. Obecna wersja to 0.73, najczęściej spotykana w rolling release jest jeszcze 0.72.
Z polskiego na nasze: spośród powyższych komponentów składających się na środowisko KDE jedynie Plasma 5.8 oraz 5.14 mogą liczyć na wsparcie, ale...
nie w tej wesji, jaka jest w Debianie. Obecne wersje to 5.8.9 oraz 5.14.5, przy czym ta ostatnia będzie mieć wsparcie do mniej więcej połowy lutego br.
Zgłaszając błąd w funkcjonowaniu oprogramowania uzyskasz:
- w Debianie - informację, że to kwestia upstreamu, a zatem w KDE należy zgłosić błąd,
- w KDE - informację, że powinieneś zrobić upgrade systemu do najnowszej wersji i wówczas, jeśli jeszcze błąd występuje, to go zgłosić.
Dodatkowo nawet tego typu dystrybucje jak choćby Neon czy Kubuntu choć oferują nowsze wersje środowisk, czy bibliotek i tak nie zapewnią działania aplikacji tak, jak mogą one obecnie działać (choćby w Neonie okular choć w wersji 18.12.1, to i tak korzysta z poppler 0.62).
Jeśli zatem chcesz korzystać z niewspieranej przez nikogo wersji środowiska oraz oprogramowania pochodzącego od KDE - Twoja sprawa. Nigdy jednak, w dowolnej wersji Debiana nie funkcjonuje ono tak, jak to sobie wymyślili twórcy KDE w danym momencie. Nigdy też nie otrzyma aktualnych wersji poprawek funkcjonalności (czyt. w tym też prawidłowego działania).
Informacje użytkowników Debiana, że "lepiej mieć błąd obeznany niż otrzymywać nowe wersje oprogramowania, które przynoszą nowe błędy" możesz sobie w bajki włożyć, albowiem tego typu informacja jest fałszywa (zakłada coś, o czym twierdzący nie ma pojęcia, że istnieje).
Reszty mi się tłumaczyć już nie chce, bo napisałbym długi esej, a i tak sprowadza się to do jednego twierdzenia: używając KDE w Debianie (dowolnej wersji) nie możesz liczyć znikąd na jakiekolwiek wsparcie, a nadto nigdy w Debianie KDE nie działa tak, jak działać może i powinno.