...
- Security - jail, fail2ban, nftables/iptables...
- Jezyk programowania do automacji, do skryptow, cos normalniejszego niz bash. Na przyklad: Python, Ruby...
- skompiluj kernel od zera
- vim/emacs
- logi oraz jak je monitorowac (np. logwatch)
...
Pragnę zakomunikować, iż wymienione wyżej punkty miały swoje zastosowanie zdecydowanie bliżej czasów gdy osobiście zajmowałem stanowisko administratora, a także nie wszystkie. Mam na myśli m.in. brak konieczności profesjonalnej obsługi edytorów takich jak Emacs, gdyż nie spotkałem się z sytuacją, jakoby na serwerze ów edytor był zainstalowany. O wiele bardziej polecił bym zapoznanie się z każdym po trochu aby móc wykonać podstawowe czynności. Przykładowym edytorem, którego częściej widywałem jest ten wbudowany w Midnight Commander. Nie należy zapominać o współczesnych edytorach, jak Visual Studio Code, Sublime Text, Atom, Notepad++ i możliwości podłączenia się do serwera za ich pomocą, bądź zamontowania lokalnie systemu plików serwera, przykładowo przez SSHFS.
W kwestii pozostałych punktów, jak już napisałem, uważam, że są bardziej współczesne i przyszłościowe rozwiązania, niezależnie od tego, do jakich dawnych programów posiadam przyzwyczajenia z pracy. Kompilacja kernela nie powinna występować na profesjonalnym środowisku, jakie zapewnia dla przykładu Red Hat Enterprise Linux, czy też Ubuntu Server. Zamiast iptables, zalecił bym naukę firewalld. Zamiast monitorowania logów w ten sposób, zalecił bym coś, co lepiej się skaluje, np. Graylog, bądź ELK stack.
Osobiście nie polegał bym na językach jak Python, które słyną z psucia kompatybilności, np. przy migracji z 2 na 3. Uważam za lepsze trzymanie się popularniejszego i bardziej niezawodnego języka skryptowego, np. interpetowanego przez klasyczny Bourne Shell, o ile nie ma wymagań co do obsługi bardziej wyrafinowanych funkcjonalności, gdzie w przypadku ich wystąpienia polegałbym po prostu na powłoce Bash.