Janek - Bez sterownika żaden skaner nie ruszy. W linku, który Ci podałem pokazane jest, że obecnie (nawet w wersji rozwojowej) takiego sterownika nie ma dla SANE, stąd nie da rady tego pod nim ruszyć.
Teoretycznie mógłby go obsłużyć genesys, gdyż skaner bazuje na GL842, ale... musiałby być do tego genesys dodany. Niestety dodawanie tych skanerów, które nawet mogłyby być obsługiwane do genesys (czyli m.in. oparte o GL84x) idzie bardzo ociężale. Kiedyś miałem też Plusteka, też opartego o GL84x i poległem. Próbowałem nawet samemu coś w tym zakresie zrobić, ale moja wiedza jest zbyt nikła, by opracować sterownik. Jedyne co mi się udało, to praktycznie zdebugować całą komunikację, ale dalej już tak łatwo nie było. Efekt jest taki, że do dzisiaj - mimo upływu z 10 lat - ten skaner nie odpalił się pod SANE.
Nadzieja to ów vuescan, tyle, że...
- standardowa licencja, która daje rok wsparcia i możliwość skanowania "płaskich" dokumentów to koszt ok 112 zł; ta wersja jednakże nie obsługuje skanowania filmów/slajdów, a chyba taka do tego skanera jest Ci niezbędna (nie wiem, nie znam się),
- licencja profesjonalna daje nieograniczone wsparcie, kosztuje ok. 300 zł i ta wersja m.in. wspiera właśnie skanowanie filmów/slajdów.
Taniej od tej licencji można kupić nowy skaner: https://allegro.pl/kategoria/drukarki-i-skanery-skanery-4587?string=skaner%20do%20negatyw%C3%B3w&order=p&bmatch=baseline-n-ele-1-5-1130
obniżając nawet cenę o sprzedaż tego, co masz. Nie wiem jednak, który z nich jest wspierany przez SANE.
Tak, czy inaczej - masz 30-dni na spróbowanie vuescan. W AUR masz nawet vuescan-bin, choć wersja nie jest aktualna; jeśli chcesz, to pewnie mógłbym przygotować PKGBUILD dla aktualnej, ale nie sądzę, by dla tego skanera były tam jakieś zmiany.