Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Deepin - system nie rusza  (Przeczytany 1547 razy)

Offline Jack_Lupino

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: +0/-0
Deepin - system nie rusza
« dnia: Grudzień 10, 2018, 09:36:47 pm »
Cześć, od jakiegoś czasu poszukiwałem linuxa, który uwiedzie mnie designem. W końcu udało mi się znaleźć opartego na Debianie Linuxa Deepin.
Po pewnej aktualizacji systemu Deepin zaczął zawieszać się na ekranie logowania ale po kilku resetach w końcu ruszał. Dziś gdy uruchomiłem komputer zaraz po ujrzeniu loga Deepin pojawił mi się komunikat jak na zdjęciu i nic dalej nie rusza. Chciałbym uniknąć formatu i ponownego stawiania linuxa.

Macie jakieś pomysły jak mogę go naprawić ? Od razu dodam, że jestem zielony w konsolach linuxa. Dla mnie ten system miał służyć do multimediów i nie zagłębiałem się w komendy.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Deepin - system nie rusza
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2018, 10:13:19 pm »
Ludzie piszą, żeby wpisać reboot albo exit. Ogólnie, jak takie problemy są, to powinno dać do myślenia, szczególnie, gdy nie mieszałeś nic i samo się zaczęło psuć. Niestety dystrybucji robionych źle nie brakuje, bo nie każdy się stale przykłada.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Deepin - system nie rusza
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2018, 12:34:36 am »
A ja poddam Ci pod rozwagę jednak... instalację innej dystrybucji. Deepin, którego masz, jest rozwijany przez Chińczyków. Wszystko pięknie i ładnie, ale... rozumiem, że znasz język chiński. Choćby uproszczony. Inaczej za każdym razem będziesz się odbijać od... tzw. braku wsparcia, w tym przypadku wynikającego z bariery językowej.
Dodatkowo Deepin - o ile się nie mylę - jest tylko oparty o Debiana, a nie jest "czystym" Debianem jedynie z dodatkowym DE (bo wówczas byłby mniejszy problem).
Jeśli podoba Ci się Deepin, to spróbuj może którejś z np. następujących dystrybucji: https://distrowatch.com/search.php?ostype=All&category=All&origin=All&basedon=All&notbasedon=None&desktop=Deepin&architecture=All&package=All&rolling=All&isosize=All&netinstall=All&language=All&defaultinit=All&status=Active#simple - tej, której język stosowany na głównym forum najlepiej znasz.

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 636
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Deepin - system nie rusza
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2018, 08:21:52 am »
@Jack_Lupino, najpierw napisz na jakim sprzęcie chcesz uruchomić Linuksa, który "uwiedzie Cię desingiem"  ;)
Bardzo kolorowy i na pierwszy rzut oka jest;
https://distrowatch.com/table.php?distribution=ultimate
w nim nawet myszka się kręci i wszystko co tylko może  ;)
System częściowo spolszczony i posiadający swoich "wyznawców" forum.

Offline Jack_Lupino

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Deepin - system nie rusza
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2018, 07:46:47 pm »
Linuxa odpalam na i5 4210U; HD Graphics 4400 ; 8GB RAM. Generalnie bardzo chciałem coś podobnego do iOS.
Miałem na początku elementaryOS ale tam kiepsko działał dotyk (mój laptop ma ekran dotykowy). Potem przesiadłem się na BackSlash Linux jednak tam był problem z aktualizacjami. Co chwile gdy chciał się zaktualizować wyskakiwał jakiś błąd i tak błędne koło.
Wszystkie wymienione przeze mnie Linuxy miały taskbar podobny do tego z iOS.
Wpisywałem komendy "exit" oraz "reboot" ale system nie startuje:
[gallery] https://zapodaj.net/images/f329433752604.jpg
https://zapodaj.net/images/d0b5feef99ade.jpg [/gallery]

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Deepin - system nie rusza
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2018, 08:42:14 pm »
Korzystasz z bardzo... egzotycznych dystrybucji... :) Skorzystaj z bazowych i zrób tak jak uważasz, że to powinno wyglądać. To, o co Ci chodzi to jedynie "zewnętrzny" wygląd. Tak może wyglądać wszystko.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Deepin - system nie rusza
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2018, 10:37:33 am »
Linuxa odpalam na i5 4210U; HD Graphics 4400 ; 8GB RAM. Generalnie bardzo chciałem coś podobnego do iOS.
Miałem na początku elementaryOS ale tam kiepsko działał dotyk (mój laptop ma ekran dotykowy)
Wszystkie wymienione przeze mnie Linuxy miały taskbar podobny do tego z iOS.

W którymś tam wątku opisałem krótką relację z testowania Deepina. W trakcie testów, jeśli chodzi o funkcjonowanie, sprawiał raczej pozytywne wrażenie. Miałem jedynie kilka zarzutów co do "przeróbek" systemu przez Chińczyków.
Oczywiście, świeża instalacja to jeszcze nie wszystko. O "dobrym" OSie decyduje raczej jego bezproblemowa eksploatacja.
Jeśli z Deepinem wystąpiły takie problemy, to przychylam się do zdania Kolegi @pavbaranov...
- lepiej będzie zainstalować dystrybucję do której otrzymasz "zrozumiałe" wsparcie.
Jasne, w każdym dystrze, czy OSie może się pojawić jakiś przypadkowy błąd (najczęściej po "niefortunnym" updacie) i większość twórców tych dystr reaguje stosunkowo prędko na takie bugi, tylko co z tego, gdy nie jesteś w stanie odnaleźć tej informacji w sieci (zrozumiałej dla nas).
Tak Ty, jak i większość użytkowników Deepina na Swiecie. Oczywiście, po jakimś czasie wszystko zostanie skorygowane i prędzej, czy późnie pojawią się również zrozumiałe dla nas informacje w necie.
Tylko, czy masz na to ten "czas" ?
- przecież PCet powinien działać...

A co do wyglądu i iOSa, to równie dobrze możesz tak spreparować Gnome, czy Cinnamon plus "cairo-dock", ew. "docky"....
- nie będzie się prawie nic odróżniać od iOSa

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: Deepin - system nie rusza
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 12, 2018, 10:42:57 am »
Aha, jeszcze jedno - biorąc pod uwagę treść ze zdjęcia - szukaj takiej dystrybucji, która ma aktualny firmware dla Twojego Intela bądź zainstaluj go we własnym zakresie. Z tego zdjęcia wynika wyłącznie taki błąd.