Witam serdecznie, ostatnio szukałem odpowiedniej dystrybucji dla siebie. Podstawowe wymaganie jest oczywiste: powinna działać od momentu uruchomienia bez dodatkowych ustawień. Oto dystrubucje które uruchamiałem: Slacko, Xenial oraz Knoppix 8.2. Slacko i Xenial są to dystrubucje podobne do Puppy. Pierwsza bazuje na Slackwarze, druga na Ubuntu. Wadą Slacko jest mały wybór gotowych pakietów z programami. Inny kłopot to fakt, że domyślnym użytkownikiem jest 'root'. Skutkiem tego nie byłem w stanie uruchomić przeglądarki Tor - która po prostu odmawia startu jako 'root'. Przejście do użytkownika 'fido' nic nie dało ponieważ dokonuje się przez wywołanie pod-powłoki - Tor odmawia startu w pod-powłoce. W Xenial-u poradzono sobie z surfowaniem po internecie - wprowadzono użytkownika 'spot' - i surfujemy właśnie jako 'spot'. Niestety przykre rozczarownie - nie rozpoznaje partycji z systemem plików reiserfs . Aby przywrócić funkcjonalność Xenial-a trzeba (niestety) wiedzieć jak(i) załadować moduł. Na końcu Knoppix.Problem z moją kartą wifi. Tutaj aby uruchomić wifi musiałem jeden moduł usunąć i w jego miejsce załadować inny.