To poproszę o screen, bo jakby go brak

Możesz też tak:
sudo nano /etc/default/grub
Linię:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="apm=off acpi=off mce=off barrier=off ide=nodma idewait=50 i8042.nomux psmouse.proto=bare irqpoll pci=nommconf resume=/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD5000BEVT-22A0RT0_WD-WXA1C20K5233-part6 splash=silent quiet showopts apm=off acpi=off mce=off barrier=off ide=nodma idewait=50 i8042.nomux psmouse.proto=bare irqpoll pci=nommconf resume=/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD5000BEVT-22A0RT0_WD-WXA1C20K5233-part6 splash=silent quiet showopts"
doprowadzasz do stanu:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="apm=off acpi=off mce=off barrier=off ide=nodma idewait=50 i8042.nomux psmouse.proto=bare irqpoll pci=nommconf resume=/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD5000BEVT-22A0RT0_WD-WXA1C20K5233-part6 showopts apm=off acpi=off mce=off barrier=off ide=nodma idewait=50 i8042.nomux psmouse.proto=bare irqpoll pci=nommconf resume=/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD5000BEVT-22A0RT0_WD-WXA1C20K5233-part6 showopts"
Generalnie nie rozumiem po jakiego diabła tam masz 2x to samo, bo ja bym dał (z uwzględnieniem wycięcia tego co nam przesłania komunikaty) tak:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="apm=off acpi=off mce=off barrier=off ide=nodma idewait=50 i8042.nomux psmouse.proto=bare irqpoll pci=nommconf resume=/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD5000BEVT-22A0RT0_WD-WXA1C20K5233-part6 showopts"
i wystarczy. Po zatwierdzeniu wydaj w konsoli komendę:
sudo update-grub
(jeśli jest) lub
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Sprawdź, czy na 100% w /boot/grub/ jest plik grub.cfg (powinien, ale nie mam 100%, że w Zuśce jest dokładnie tak samo.
PS1: Będziesz chciał potem powrócić do "przesłonięcia" tych komend, to jak się wszystko już uspokoi, to dodasz w ten sam sposób jak teraz usunąłeś, do tej samej linii, to co usunąłeś, czyli: quiet splash=silent i znów komenda z grub-mkconfig.
PS2: Jeśli nie masz nano - zainstaluj, bo i tak Ci się przyda.
PS3: Ok, pokaż po prostu zawartość journalctl, przy czym przeszukaj je i "obkrój" do wpisów, o których wcześniej pisałem. Łatwiej będzie Ci to zrobić tak:
journalctl > zapis.txt
i potem po prostu przeglądnąć plik zapis.txt w jakimś edytorze tekstu.