Czytałem, że Manjaro ma duże zasoby repozytoriów, ale ...
Próbuję od kilku dni stworzyć sobie multisystemowego pendriva, żeby potestować różne dystrybucje.
Bardzo przyjemny w użyciu (pod Windowsem, ale chcę uniezależnić sie od okienek) był MultiBootUSB, więc postanowiłem go sobie zainstalować, ale w Octopi go nie znalazłem
Na stronce natknąłem się na iso z tym programem, ale wygląda na to że nie da się go nagrać na usb, a w virtualboxie nie widzi udostępnionych katalogów, więc nie ma dostępu do innych iso. Z VirtualBoxem dałem sobie spokój gdy na netbooku z Ubuntu okazało sie, że bezproblemowo się zainstalował z systemowego instalatora oprogramowania. Skoro tu jest to proste to w Manjaro pewnie jest podobnie tylko czegoś niedopatrzyłem, znając życie.
A teraz do sedna:
1. w Manjaro, w Octopi po wpisaniu "multibootusb" nie wyświetla się nic, natomiast po kliknięciu w zieloną ikonkę obcego pojawia sie w wersji 9.2.0-1. Super.
2. zatem zaryzykuję i zainstaluję - pomijam edytowanie pakietów, bo się na tym nie znam. Poza tym wygląda że instalacja przebiegła pomyslnie
3. uruchamiam MultibootUSB, wygląda że się odpalił, prosi o hasło roota, po czym ikonka znika z dolnego paska
4. I teraz nie wiem czy czegoś mu brakuje (wszak instalacja przebiegła w trybie półmanualnym można powiedzieć) czy te pakiety trzeba edytować koniecznie podczas instalacji?
5. Jeszcze w przerwie pisania posta a stronie http://multibootusb.org/page_guide/#installation
przeczytałem jakie potrzebne są paczki:
python3-pyqt5
p7zip-full
parted
util-linux
python3-pyudev
mtools
python3-dbus
python3-six
Wszystkie mam, oprócz tych z python3* w nazwie - nie są dostępne z octopi. Da się "zrobić" tak żeby się pojawiły czy muszę to z linii komend załatwić? Jeśli to drugie, to poprosiłbym o podpowiedź co wpisać
moja wersja Manjaro: 17.1.12 KDE x86_64
wersja plazmy KDE: 5.13.5
Wersja szkieletów KDE: 5.50.0
Wersja Qt: 5.11.2
Wersja jądra: 4.14..74-1-MANJARO