Co do reszty - pozakładaj odpowiednie wątki. Będzie przejrzyściej.
Jeśli chodzi o Zuśkę. Fakt, 4.12, zwłaszcza dla AMD to jest nieco zamierzchły kernel.
Teraz tak. Dla OpenSUSE jest sporo podobnie działających do PPA repozytoriów. Są one dostępne pod adresem: https://download.opensuse.org/repositories/
Niestety nie bardzo wiem jak to przeglądać sensownie.
Kernele masz np. tutaj: https://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/stable/standard/x86_64/
Zawsze też możesz wejść na: https://software.opensuse.org/package/kernel-default
i nawet jeśli - jak w przypadku Leap wersja dystrybucyjna to 4.12.x, to są jeszcze pakiety społeczności i tu znajdziesz np. 4.14 (LTS), ale również i 4.18.12 (obecnie najnowszy).
W Twoim przypadku (AMD, GCN 4gen) brałbym 4.18.12, bowiem tu znajduje się najwięcej zmian dla AMD. Dodatkowo warto zainteresować się paczką linux-firmware (niestety nie wiem jak się ona nazywa w Zuśce i/lub zawartej w niej lub stanowiącej oddzielną paczkę amd-ucode /to jest firmware dla AMD/, ważne, by była wydana po 25.08.2018). Znów powiem - nie wiem jak to zrobić w Zuśce, ale amd-ucode ma być podnoszone przy bootowaniu. Poszukaj gdzieś na wiki i/lub forum Zuśki, bo nie chcę radzić tam, gdzie nie potrafię dać dokładnego rozwiązania - tu jedynie kierunki.
Skoro już przy wydajności i kernelach jesteśmy. Piszesz, że m.in. komputer ma służyć obróbce materiałów wideo. Dla takich zastosowań warto rozważyć tzw. kernel-rt (real-time). Mieć drugi i ewentualnie, gdy przychodzi do obróbki wideo odpalić na takim.
Również z wydajnością, a kernelem. Poszukaj, czy dla Zuśki nie istnieją kernele takie, które uwzględniają jeden lub więcej patchy z listy:
- CK
- PF
- BFQ
- UKSM
- PDS
Możesz również rozważyć takie kernele jak zen, xanmod, czy liquorix.
Osobiście buduję kernel, który dostosowany jest do mojego komputera (AMD, GCN 2gen), który zawiera następujący zestaw patchy: PDS, UKSM, BFQ-MQ oraz jest budowany w sposób maksymalnie dostosowany do mojego CPU (tzw. patch Graysky'ego). Zwykle stosuję obecnie scheduler bfq-mq. Niemniej jednak nawet na stockowym bfq z deadline-mq bardzo dobrze to pracowało. Warto spróbować.
Z mojego doświadczenia wynika, że spośród wymienionych patchy, na AMD najlepiej nadają się właśnie te, które wybrałem. CK może, ale nie musi być ok.
Pamiętaj, by zachować jakiś drugi kernel i nauczyć się uruchamiać komputer, gdy są jakieś problemy. Nie wiem na ile jesteś w tym zaawansowany, zatem daj znać jeśli czegoś nie łapiesz.
Jak na razie - masz mniej więcej wskazane w którą stronę. Reszta to tuning i myślę, że temu warto poświęcić inny wątek.
Kwestia druga. Używasz - podobnie jak ja - KDE. Rozważ zatem może, czy nie lepiej przesiąść się na Tumbleweed. Tam masz zawsze najnowsze (z lekkim opóźnieniem) oprogramowanie ze stajni KDE, dodatkowo będziesz mieć nowy kernel itp. Z mojego doświadczenia wynika, że różnice między wydaniami KDE są - może niezauważalne na pierwszy rzut oka - jednak zawsze (prawie) na korzyść nowych wydań.
Jak chcesz pogadać, to bywam na IRC linuxiarze.pl, archlinux.org.pl (to nasz główny IRC wsparcia wprawdzie dla Archa w Polsce, niemniej jednak pogadać zawsze tam można). Innych nie podaję, bo bardziej tematyczne.