Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Potrzebny "Restart" programu po wyjściu z uśpienia. (Początkujący użytkownik).

Zaczęty przez kdudka1988, Wrzesień 29, 2018, 09:34:46 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

To wiem wszystko.

EDIT:
Dla odpowiedniej regułki potrzebne jest info o ID Vendor i ID Product dla tych, urządzeń, które nie potrafią współpracować z autosuspendem USB. Info z:
lsusb -v
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

kdudka1988

ID Vender 0x262a ID Product 0x9023 Karta dżwiękowa
ID Vender 0x0a4a ID Product 0xe511 Ploytec płytka do klawisza

pavbaranov

Tworzysz plik:
/etc/udev/rules.d/50-usb_power_save.rules
Wpisujesz:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="262a", ATTR{idProduct}=="9023", GOTO="power_usb_rules_end"
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="0a4a", ATTR{idProduct}=="e511", GOTO="power_usb_rules_end"

ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", TEST=="power/control", ATTR{power/control}="auto"
LABEL="power_usb_rules_end"

Restart i sprawdź.
Sprawdź też, czy się nie pomyliłem w cyferkach, bo mam wyłącznie przerwę techniczną.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

kdudka1988

Utworzyłem plik przy pomocy konsoli, niestety nie chce mi nic do niego zapisać. Komunikat że może tylko właściciel. Uprawnień też nie zmienić.

pavbaranov

kdudka1988

Niestety dalej to samo, natomiast pojawił się problem z myszką bo się co chwilę wyłącza i trzeba klikać lewy przycisk aby zaczęła działać.

pavbaranov

Cofnij zatem (skasuj plik).
Generalnie - krok jest na pewno w dobrą stronę, ale ktoś Ci musi pomóc, kto lepiej się ode mnie zna na regułach udev.

kdudka1988

Dzięki za pomoc. I mam nadzieję że trafię na jakąś dobrą duszyczkę :)

pavbaranov

A spróbuj mu jeszcze tak - w konsoli:
# echo -n -1 > /sys/module/usbcore/parameters/autosuspend
(# oznacza uprawnienia roota) i wypróbuj co się dzieje z tym, co podłączone do USB (choć na razie, to najważniejsze są te "organy" i karta).

I może się jeszcze przydać: https://logfile.ch/linux/2017/06/15/disable-usb-autosuspend-linux/.

Ja już dzisiaj odpadam - za dużo emocji. Jesteśmy w finale!

kdudka1988

Też oglądałem, masz rację było za dużo emocji. Ale jutro będą jeszcze większe.

kdudka1988

A nie dałoby się zrobić tego jakoś żeby program się zamknął i uruchomił ponownie po każdym uruchomieniu/uśpieniu/hibernacji systemu?
Załatwiało by to od razu problem ew. wykrzaczenia się programu, bo gdy się nie ma monitora to trzeba przyciskiem on/off zmusić go do wyłączenia i ponowny rozruch który jest dłuższy od wybudzenia uśpienia.

pavbaranov

pavbaranov

Nic nie zmieniło, ale w stosunku do czego? Pierwotnego stanu, kiedy z myszką nie było kłopotów, czy też tego po wpisaniu reguł udev, kiedy i z nią się pojawiły?
Pokaż listę podniesionych modułów (lsmod), gdy peryferia działają poprawnie, oraz po wybudzeniu, gdy nie są widoczne.

kdudka1988

To pewnie źle zrozumiałem. Mam wykonać polecenie z dodanym Rules'em czy bez?
Za chwilę zrobię listę modułów.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum