@Patryk6565
By się za dużo nie rozwodzić, więc dopowiem krótko, Q4OS, jak już nadmieniałem, bazuje na starym KDE3.5 (jako podstawa, jak zapewne już zauważyłeś, właściwie można doinstalować każde inne popularna środowisko - ale nie radzę, każde inne będzie system spowalniać).
Różnica pomiędzy KDE3.+, a późniejszymi KDE4-5 polega m.in. na różnym interfejsie i sposobie zarządzania OSem. Abstrachuję już od sprzętowych wymagań. KDE3 "podobny" jest do XP (piszę w cudzysłowiu, bo to akurat M$ Win-XP "upodobnił" się do ówczesnego KDE3)
W każdym bądź razie konfiguracja i zarządzanie w starym KDE3 wyglądało trochę "inaczej", jak obecnie w nowszych środowiskach. Dodam tylko, że, gdy już je poznasz, to stwierdzisz, że jest bardziej przejrzyste i daje więcej możliwości konfuguracji systemu, niż "współczesne".
Q4OS wgrywa minimum oprogramowania. Osobiście radzę doinstalować pełne TDE. Co prawda, po takiej instalacji znajdziesz wiele, w gruncie rzeczy, już niepotrzebych/nieużytecznych programików (np. Fax itp), ale te można podem pojedyńczo wyinstalować, ale na pewno zainstalują Ci się programy do pełnej kontroli OSa.
TDE instalujesz, albo w terminalu:
sudo apt-get update
sudo apt-get install tde-trinity
a po instalacji wszystkiego wtypuj:
sudo apt-get autoremove
albo ewent. z "Synaptica", gdzie szukasz tego samego pakietu (tde-trinity)
Po instalacji, jak zauważysz, w menu pojawi się wiele nowych punktów.
Tak, na marginesie, nie używam polskiej wersji Q4OS, więc moje "określenia" mogą być różne od tego, co jest w polskojęzycznym OSie, ale myślę, że na pewno je znajdziesz.
Pytasz o klawiaturę i inne, więc te rzeczy możesz zmieniać w tzw. "trinity - centrum kontroli" (czy coś w tym rodzaju). Można tam zmieniać i języki systemu i ew. klawiatury (i wiele innych).
Co się tyczy "paska zadań", zasady konfigurowania i jego zmiany również różnią się trochę od "współczesnych" (psak cinnamona jest trochę podobny). By cokolwiek dodać, zmienić, czy wywalić, w pierwszym rzędzie musimy prawym klawiszem myszki "wyłączyć blokadę" paska, potem, jak zauważysz, można do niego dodawać różne drobiazgi ("Mini-programy", programy z menu, "dodatki" itd.)
Po skonfigurowaniu paska, dobrze jest go ponownie "zablokować"