Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!

Zaczęty przez Oczkins92, Sierpień 18, 2018, 12:16:54 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oczkins92

Witam.Nie mogę uruchomić qt5ct bo wyskakuje mi błąd:

 
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

lami07

IRC - #linuxiarze.pl w sieci libera.chat
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Oczkins92

Właśnie jest problem bo nie wiem gdzie.Próbowałem tak jak w tym wątku
http://rebornos.freeforums.net/thread/176/qt-qpa-platformtheme-environment-variable
Ale bez skutku
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

lami07

IRC - #linuxiarze.pl w sieci libera.chat
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Oczkins92

#4
Mate.Nawet mam w opisie ;)
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

lami07

https://wiki.archlinux.org/index.php/Qt
Daj znać czy znalazłeś tam rozwiązanie.
IRC - #linuxiarze.pl w sieci libera.chat
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

robson75

A spróbuj utworzyć dokument o nazwie qt5ct.conf i wklej zawartość poniżej, następnie przenieś ten dokument do katalogu .qt5ct.
[Appearance]
color_scheme_path=/usr/share/qt5ct/colors/airy.conf
custom_palette=false
icon_theme=OSDark-green
standard_dialogs=gtk2
style=gtk2

[Fonts]
fixed=@Variant(\0\0\0@\0\0\0\f\0R\0o\0\x62\0o\0t\0o@\"\0\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\x5\x1\0W\x10)
general=@Variant(\0\0\0@\0\0\0\f\0R\0o\0\x62\0o\0t\0o@\"\0\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\x5\x1\0W\x10)

[Interface]
activate_item_on_single_click=1
buttonbox_layout=0
cursor_flash_time=1000
dialog_buttons_have_icons=2
double_click_interval=400
gui_effects=General, AnimateMenu, AnimateCombo, AnimateTooltip, AnimateToolBox
menus_have_icons=true
stylesheets=@Invalid()
toolbutton_style=4
underline_shortcut=1
wheel_scroll_lines=3

[SettingsWindow]
geometry=@ByteArray(\x1\xd9\xd0\xcb\0\x2\0\0\0\0\0\xa7\0\0\0\0\0\0\x2\xef\0\0\x2\x8e\0\0\0\xad\0\0\0+\0\0\x2\xe9\0\0\x2\x88\0\0\0\0\0\0\0\0\x4\0)


To jest config z działającego u mnie qt5.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Oczkins92

export QT_QPA_PLATFORMTHEME=qt5ct && qt5ct to polecenia pomaga uruchomic ale wraz nie wiem jak ustawić tą zmienną na stałe

Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

gom1

Zapisz te polecienia do pliku, nadaj mu prawo do uruchamiania i odpalaj aplikację z niego.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Oczkins92

Problem sam się rozwiazał.Wróciłem do XFCe zamiast Mate.Może i nawet to lepiej bo się wygodnie pracuje na XFCE 8)
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Zobacz najnowsze wiadomości na forum