Witam,
Mam prośbę o poradę. Od kiedy zacząłem prace w obecnej firmie (jakieś 3 lata temu) były na stanie takie komputerki (takie z 15 letnie lekko licząc), które sobie leżały niewykorzystane - skąd się wzięły i po co były kupione to już się nie dowiemy - poza tym i tak nie ma sensu dochodzić. WW każdym bądź razie są na stanie, a to jest najważniejsze bo można je wykorzystać i właśnie teraz nadarzyła się okazja żeby coś z nimi zrobić.
Pomysł jest taki, aby działały jako web kioski - po odpaleniu ma sie otwierać dowolna przeglądarka w trybie pełnoekranowym i wyświetlać wskazana stronę internetowa. Po nieprawidłowym zamknięciu systemu i ponownym uruchomieniu również ma wyświetlać wskazana stronę. Poza wyświetlaniem prostej strony HTML nie maja robić nic więcej. Strona jest jedna z wewnętrznych stron firmy (nie ma na niej żadnych flash'y ani nic z tych rzeczy).
Problem który mam polega na tym, iż mam bardzo marne doświadczenie z linux’ami i nie mogę znaleźć dystrybucji, która można by zainstalować na tym sprzęcie. nawet ReactOS wymaga według opisu więcej miejsca na dysku.
Odnośnie pomysłów na usprawnienie tego sprzętu - nie mam możliwości wykorzystania pendrivów, bo:
1. w obudowie nie ma miejsca,
2. nie mamy takiej ilości pendrivów
3. nikt nie da nam środków na zakup nowych (typu SanDisk Ultra Fit który pewnie by się zmieścił)
dlatego trzeba wykorzystać to, co mamy.
Poświeciłem już chwilę na szukanie odpowiedniej dystrybucji, ale chciałem, aby była w miarę aktualne i nie udaje mi sie niestety znaleźć nic odpowiedniego, co by poszło na tym sprzęcie. Chyba będzie trzeba sięgnąć po coś starszego i pewnie już nie rozwijanego. Bardzo Was proszę podpowiedzcie mi co byłoby najlepsze do takiego zastosowania poza wyświetlaniem tej prostej stronki komputery nie będą miały żadnych innych zadań, ekran nie jest dotykowy ani nic z tych rzeczy, do komputerów nie będzie podpięta żadna myszka czy klawiatura. Wyświetlenie strony to będzie ich jedyne zadanie i nie będzie się wymagać od nich niczego więcej.
Procesor: jakiś AMD (teraz nie pamiętam) taktowanie 500 MHz nie wspierający pae
Pamięć RAM: 256 Mb
Dysk twardy flash 512 Mb (karta compact flash)
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i wszystkie odpowiedzi, każda wskazówka będzie dla mnie cenna.
Pozdrawiam