Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

KDE Linux

Zaczęty przez pavbaranov, Listopad 18, 2024, 11:36:46 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

Dla sympatyków KDE - niebawem pojawi się nowa dystrybucja z domyślnie KDE na pokładzie. Nic dziwnego, albowiem jest ona (będzie) dystrybucją stworzoną przez zespół KDE. Co ciekawe - oparta o Archlinux. Więcej: https://community.kde.org/KDE_Linux

CDeB

Ciekawa inicjatywa. Podoba mi się opis edycji testowej: "Dla ludzi ... i Patricka Silvy." Ale ja generalnie chętnie przetestuje edycje stabilną, tylko ciekawi mnie czy to nie próba stworzenia dystrybucji podobnej do Manjaro.

pavbaranov

Z opisu - wstępnego - raczej to nie wynika, by miało to być Manjaro-bis. Zobaczymy w praniu. Cieszy w końcu pomysł, by "wzorcową" dystrybucję KDE oprzeć na czymś, co jest zdecydowanie mniej zachowawcze od *buntu (np. Neon, który będzie niezależnie nadal kontynuowany). Przez lata od KDE 3.2 miałem możliwość przetestować doprawdy wiele podstaw dla "KDE-distro" i (pomijając tego typu rzeczy jak np. KaOS) - z tych "dużych" dystrybucji - uważam, że obecnie (czyt. od kilku ładnych lat) to akurat Arch jest najlepiej do tego przygotowany.
Z wielką ciekawością poczekam na rozwój. Przede wszystkim chciałbym zobaczyć czy to będzie niezależny projekt "Arch-based" (czyli wykorzystują np. PKGBUILDy Archa, ale sami budują system), czy też "szkielet" będzie archowy, a do tego dobudowane coś. I wówczas pytanie: co? Bowiem w Archu paczki KDE są doprawdy super dopracowane.

MSki

Sądzę, że "Bananowy Projekt" to raczej ukłon w stronę kontenerowych rozwiązań i tzw. atomowych aktualizacji, znanych z rozwiązań Fedory, a KDE będzie jedynie wiodącym DE systemowym.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum