Jak w tytule wątku
Ktoś z was używał kanotixa ? Dobrze go oceniacie ? Polecilibyście tą dystrybucję początkującemu ?
Bo ją teraz testuję i powiem wam, że ta dystrybucja (moim zdaniem) jest upośledzona XD Żeby w iso dystrybucji nie było pakietu odpowiedzialnego za zmianę strefy czasowej, to jakaś kpina XDDDDDD Spolszczenie kanotixa poszło gładko (jak każdą pochodną debiana), ale ten brak jednego pakietu mnie rozwalił XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Ale spoko, doinstalowałem to co trzeba i jest wszystko git
Mieliście kiedyś takie przygody ze swoimi linuxami ?
używam. to dosyć wiekowa dystrybucja. i widać, że nie bardzo im już się chce (kiedyś wersje były corocznie, teraz jedna. ale stale aktualizowana). imho ta wersja jest bezproblemowa. porządna niemiecka szkoła. no i snapshoty (o czym wcześniej) są chyba co dwa, trzy dni (pobierając iso, zawsze mamy w miarę aktualne).
czas można zmienić. klasycznie, debianowo. info tutaj
https://wiki.debian.org/TimeZoneChanges
wyłączyłem wszelkie compizy (nie bardzo to lubię, jakkolwiek kiedyś w fuduntu bardzo mi się podobało). co nieco pododawałem, ale generalnie jest to dystrybucja wszystkomająca. w miare nowe (jak na Debiana) programy, i ciekawe, że libreoffice jest w wersji najnowszej, czyli 6.0.4.
z początku lekko brzydko wygląda, ale przy odrobinie dobrych chęci - pimp my linux disto - dla mnie lxde, to numer jeden.
dla mnie jej zaletą jest możliwość zainstalowania na moim kompie, w przeciwieństwie do sparkiego (który poległ z niewiadomych przyczyn przy instalacji).