Cześć! Otóż problem jest naprawdę dziwny i całkowicie losowy, od czasu do czasu mój system zwalnia do prawie, że zera. Zaczyna się to od wolnego bootowania lub zwiech już podczas pracy. Przykładowo podczas przeglądania internetu przeglądarka potrafi co kilka minut / kilkanaście sekund zawisnąć na krótki czas. Moją pierwszą naturalną reakcją jest restart. No i tu zaczyna się zabawa, system bootuje się kilka/kilkanaście minut, zawiesza na kilka minut podczas wpisywania hasła, później wszystkie programy włączają się od kilku minut do kilkudzięsięciu sekund. Nawet terminal musi chwilę przemielić. Co dziwne kiedy na przykład włącze terminal i go wyłącze to za drugim razem jest już lepiej. Ten okres zawieszania mija po pewnym czasie także losowym, niekiedy jest to kilkadziesiąt minut, a niekiedy kilka godzin.
No i sęk w tym, że nie wiem nawet jakie informacje mam tutaj podać żeby ten problem zdiagnozować.
Zaznaczę tutaj, że nie jestem niesamowicie doświadczonym użytkownikiem linuxa, na bieżąco uczę sie tych rzeczy których w danym momencie potrzebuje, także proszę nie bić i podejść do mnie ze spokojem : )
Zacznę może od wersji jądra:
4.14.9-041409-generic
Z tym jądrem jest jeszcze taka sprawa, że musiałem wgrać nowe ponieważ mój laptop nie obsługiwał touchpada na jądrze, które zostało zainstalowane z mintem.
Ktoś ma jakiś pomysł w ogóle od czego zacząć diagnostykę? Z góry bardzo dziękuję : D