Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Manjaro problem z połączeniem do internetu poprzez modem komórkowy.

Zaczęty przez wesiora999, Kwiecień 19, 2018, 09:22:37 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

wesiora999

Witam!
Od niespełna paru godzin jestem posiadaczym tego systemu. Niestety pojawił się problem, ponieważ nie jestem w stanie połączyć się z internetem poprzez modem komórkowy(Huawei Technologies Co., Ltd. E161/E169/E620/E800 HSDPA Modem). Po podłączeniu modemu nic się poprostu niedzieje :( Czy ktoś ma jakiś pomysł jak się z tym uporać? Zaznacze tylko, że mam zainstalowany porgram ModemManager i usb_modeswitch. Oto wyniki z dmes | tail($ dmesg | tail
[  887.093447] pcieport 0000:00:1d.2:   device [8086:9d1a] error status/mask=00001000/00002000
[  887.093458] pcieport 0000:00:1d.2:    [12] Replay Timer Timeout 
[  897.583725] pcieport 0000:00:1d.2: AER: Corrected error received: id=00ea
[  897.583741] pcieport 0000:00:1d.2: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Data Link Layer, id=00ea(Transmitter ID)
[  897.583756] pcieport 0000:00:1d.2:   device [8086:9d1a] error status/mask=00001000/00002000
[  897.583766] pcieport 0000:00:1d.2:    [12] Replay Timer Timeout 
[  960.059970] pcieport 0000:00:1d.2: AER: Corrected error received: id=00ea
[  960.059977] pcieport 0000:00:1d.2: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Data Link Layer, id=00ea(Transmitter ID)
[  960.059981] pcieport 0000:00:1d.2:   device [8086:9d1a] error status/mask=00001000/00002000
[  960.059984] pcieport 0000:00:1d.2:    [12] Replay Timer Timeout

A tu z lsusb($ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 04f2:b571 Chicony Electronics Co., Ltd
Bus 001 Device 003: ID 04ca:3015 Lite-On Technology Corp.
Bus 001 Device 006: ID 12d1:1001 Huawei Technologies Co., Ltd. E161/E169/E620/E800 HSDPA Modem
Bus 001 Device 002: ID 093a:2510 Pixart Imaging, Inc. Optical Mouse
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Z góry dziękuje za pomoc :)

PomPom

usbutils też masz wgrane?
https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_3G_Modem#Connection
Kierowałbym się czymś stąd.
Nie mam jak sprawdzić, czy Manjaro ma to włączone, ale spróbuj: sudo systemctl enable modemmanager . Ew. później sudo systemctl start modemmanager . Może być potrzebny restart.
Komputer - Card Reader | Gry - Xbox Series X | Użytkownik - zadowolony

robson75

Ja również mam modem Huawei, i u mnie działa bez problemu.
$ dmesg | tail
[   14.664137] usbcore: registered new interface driver cdc_ether
[   14.669473] cdc_ether 1-3:1.0 enp0s2f1u3: renamed from eth0
[   16.716738] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp0s8: link is not ready
[   16.717353] forcedeth 0000:00:08.0 enp0s8: MSI enabled
[   16.717571] forcedeth 0000:00:08.0 enp0s8: no link during initialization
[   16.717963] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp0s8: link is not ready
[   16.814650] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp0s2f1u3: link is not ready
[   16.814986] cdc_ether 1-3:1.0 enp0s2f1u3: kevent 12 may have been dropped
[   16.854091] cdc_ether 1-3:1.0 enp0s2f1u3: kevent 12 may have been dropped
[   26.467770] fuse init (API version 7.26)

$ lsusb
Bus 001 Device 004: ID 12d1:14db Huawei Technologies Co., Ltd. E353/E3131
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 002: ID 1241:1503 Belkin Keyboard
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub


A poza tym połączenie było ustanowione automatycznie.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to może musisz się połączyć z tą stroną:
http://192.168.8.1/html/home.html
I po prostu aktywować kartę SIM.
Dodam tylko że domyślny login oraz hasło to admin.

A jeżeli to nie pomoże to otwórz terminal, i wpisz:
nmtui
Jest to konsolowe ustawienia połączenia.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

wesiora999

Niestety. Dalej nie mogę skonfigurować tego modemu. Próbowałem już wszystkiego:( Trudno może wrócę do Ubuntu. Tam akurat wszystko działało. W sumie to dodam, że z Fedorą miałem dokładnie ten sam problem.

robson75

Jakiś dziwny modem masz. Modemy Huawei praktycznie są najlepsze pod Linuxa.
Mój modem to Huawei E5573C.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

wesiora999

No cóż, na Windows' ie XP,7,Ubuntu, Debianie, Slackware'rze, LInuksie Mint działa bez problemowo. Jedynie w Windows' ie 10, Fedorze i Manjaro występują z nim problemy.

Oczkins92

To bardzo dziwne.Bo ja mam Huawei E3131 i działa bez problemu.A jaką wersję manajro masz?
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

San Dimas

Mnie żaden modem usb - a mam trzy nie działa pod żadnym Manjaro.
Pod Antergosem działają bez problemu - nawet na Live.

W debianie zrobiłem to bez problemu.
IMHO nie warto się użerać i kup za stokilka złotych jakiegoś używanego smartfona i z tego sobie zrobisz hotspot.
'Dla tych raperów największe marzenie to żeby zagrano ich w Esce
Jadą taryfą, usłyszą Pitbulla i myślą "ej k***a, ja też chcę".'

Zobacz najnowsze wiadomości na forum