Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie  (Przeczytany 3088 razy)

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 01, 2018, 09:39:06 pm »
Właśnie pobrałem oprogramowanie do diagnozy dysku i okazało się, że... dysk SSD ma partycjonowanie GPT.
TataPingu - czyli wychodzi na to, że jest źle? Wnioskując z Twojego komentarza: "Jeśli jego winda jest na GPT to nie ma szans tego skorygować..."

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 01, 2018, 10:04:35 pm »
Właśnie dlatego pisałem o 2 opcji:

"Ew., tak, jak powiedziałem, sformatuj partycję przeznaczoną na linuxa na GPT. W tym przypadku Ubuntu jest również zalecany, gdyż ujęto go, jako "oficjalnie dpopuszczoną" wersję linuxa do wszystkich firmware producentów płyt...
Wówczas jest szansa, że "pojawi" się w BootManagerze"

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 01, 2018, 10:46:11 pm »
Jest jeszcze 3 możliwość, z tym, że również niepewna. A w dodatku czasochłonna.

Po prostu dysk ssd "zaorać", t.j. zlikwidować na nim wszystko, następnie od nowa sformatować, ale już na MBR i ponownie wgrać windę i linuxa.

Z tym, że nie wiadomo, jak MSI "skroiło" BIOSa. Pomimo, że funkcja "Secure Boot" jest za/odłączalna, może się okazać, że... nie zadziała.
Już wspominałem, że MSI "majsterkuje" swoje rzeczy, często niezgodnie z ogólnie ustalonymi specyfikacjami

W takim przypadku trzeba by wrócić do "stanu pierwotnego" tzn. winda wgrana na GPT.

Do 3 opcji najlepiej by było wziąźć dodatkowy, czysty ssd i sprawdzić, j.w.

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 01, 2018, 11:34:32 pm »
Dałem sobie spokój z Debianem, ponieważ uznałem, iż szkoda zachodu. Pobrałem Linux Mint w wersji Cinammon, zainstalowałem i z GRUBa ruszył z kopyta. Jestem już na ostatniej prostej ws. przywracania działania wszystkiego :D Aczkolwiek mam dwa (wierzę, że już łatwiejsze do rozwiązania) problemy:

1. Do mojego komputera stacjonarnego jest podłączony przez USB zewnętrzny moduł WiFi TP-Link TL-WN722N, ponieważ router znajduje się kilkanaście metrów ode mnie. Jak mógłbym sprawić, żeby Linux widział ową kartę wifi? Chciałbym pobrać resztę niezbędnych sterowników, a ciągnięcie kabla do komputera jest po prostu fizycznie niemożliwe ze względu na dystans dzielący PC-router, a o wierceniu ścian mogę zapomnieć, bo są za grube.

2. Problem z ponownym ładowaniem GRUBa w przypadku wybrania zbootowania Win 10 pozostał.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 02, 2018, 12:01:07 pm »
Do 1
- teoretycznie z TL-WN722N nie powinno być problemów, sterownik jest w kernelu

Ew. to może być pomocne:
https://github.com/pimusicbox/pimusicbox/issues/417

Gdybyś miał problemy z tym USB, zawsze możesz kupić jakiś tani Access Point z LANem. Z routerem łączysz się poprzez WiFi, a kablem LAN pomiędzy PC (przypuszczam, że karta sieciowa LAN w standardzie?) i Access Pointem

        LAN                            WiFi
PC <------>AccessPoint <----------------> router

Do 2
- a wgrałeś Minta na partycji sformatowanej na GPT ?

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 03, 2018, 11:54:01 am »
Tak, Minta mam wgranego na partycji sformatowanej GPT.

Spróbuję jeszcze co z tym internetem, bo ten link na githuba wygląda obiecująco.

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 03, 2018, 01:51:45 pm »
Nareszcie udało mi się doprowadzić do ładu i składu kartę sieciową TP-Linka. Ona już działa, elegancko wychwytuje pobliskie sieci, ale... powstał kolejny problem. Otóż nie mogę się z własną siecią połączyć! Na Win 10 z marszu się uruchamia, natomiast na Mincie łączy, łączy, łączy... i pokazuje komunikat, że rozłączono z siecią. Żeby było śmieszniej to gdy utworzę hotspota na telefonie (Android) to z nią się już potrafi połączyć! Spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem?

Antarktyczny

  • Gość
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 03, 2018, 08:24:08 pm »
Ode mnie-brawo za Minta, i to Cinnamon. :)

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 04, 2018, 12:54:49 am »
koleczkowsky
- a ustawienia na samym routerze?
Może router "blokuje" Twoją nową kartę?
- ja np. mam tak ustawionego routera, że nie wpuści nikogo "obcego". Nawet gdyby znał prawidłowe hasło, to i tak muszę nanieść nr. karty w samym routerze i "zezwolić" na wyjście...

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
  • Reputacja: 0
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 08, 2018, 03:59:36 pm »
Po kilku dniach walki z komputerem nareszcie doprowadziłem do porządku GRUBa i uruchamia mi już zarówno Windowsa, jak i Minta.

Dla potomnych:

Znalazłem na internecie temat, w którym ktoś walczył z podobnym problemem, co ja - tj. GRUB uruchamiał Linuxa, a wybranie Windowsa powodowało ponowny powrót do GRUBa. Dowiedziałem się, iż problem może rozwiązać niejaki program boot-repair-disk nagrany na bootowalnego pendrive. Tak też zrobiłem - pobrałem owe oprogramowanie, nagrałem rufusem, restart komputera i znajduję się w boot-repair. Wybrałem pierwszą od góry opcję naprawy (recommended) - wymagane było wpisanie kilka komend w terminalu (Ctrl+Alt+t), które pokazał nam sam boot-repair-disk w małym okienku. Po wykonaniu tych czynności naprawa na pierwszy rzut oka wyglądała obiecująco - dużo tekstu się przewijało w okienku. Po operacji naprawiania boot loadera zrestartowałem komputer. Okazało się, że boot-repair-disk... usunął mi GRUBa. Tak, usunął go! Zdegustowany już tymi problemami postanowiłem, że dam jeszcze raz szansę Linuxowi dokonam jego ponownej instalacji (chyba to jest jedyna możliwość ponownego zainstalowania GRUBa).
Z powrotem nagrałem na pendrive obraz Linuxa Minta, lecę z instalacją od nowa - formatowanie partycji systemowej, ustawienia klawiatury, regionu itd.
Wszystko pięknie się od nowa zainstalowało, restart komputera. Moim oczom objawił się GRUB, ale teraz troszkę inaczej wyglądający (z mniejszą liczbą trybów do wyboru, bo wcześniej pokazywał mi jeszcze memtest, teraz już nie), ale znajdują się najważniejsze dwie opcje do wyboru, a mianowicie Linux Mint oraz Windows.
Dla testu najpierw sprawdziłem Linuxa - uruchamia się od razu. No to restart komputera i czas na Windowsa.
Wybieram opcję z systemem Microsoftu i... DZIAŁA! Windows 10 także się z marszu uruchomił.

Trochę to takie pokręcone, bo spróbowałem wielu możliwych rozwiązań zaoferowanych przez inne osoby - od wpisywania w Linuxie w terminalu jakichś komend z aktualizacją gruba, kończąc na ingerencji plików znajdujących się w katalogu /boot/grub/ - a zadziałała ta instrukcja, którą opisałem wyżej.

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy oraz poświęcenie czasu moim problemom - po wielu staraniach nareszcie wszystko działa! Pozdrawiam! :)

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1656
  • Reputacja: 2
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 08, 2018, 04:04:14 pm »
GRUB można zainstalować ponownie, nawet gdy nie ma się dostępu do systemu. Trzeba wtedy z poziomu systemu live się "wchrootować" i zainstalować grub.
Świetnie, że działa. Twój post się może niektórym przyda :D
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo