Po kilku dniach walki z komputerem nareszcie doprowadziłem do porządku GRUBa i uruchamia mi już zarówno Windowsa, jak i Minta.
Dla potomnych:
Znalazłem na internecie temat, w którym ktoś walczył z podobnym problemem, co ja - tj. GRUB uruchamiał Linuxa, a wybranie Windowsa powodowało ponowny powrót do GRUBa. Dowiedziałem się, iż problem może rozwiązać niejaki program boot-repair-disk nagrany na bootowalnego pendrive. Tak też zrobiłem - pobrałem owe oprogramowanie, nagrałem rufusem, restart komputera i znajduję się w boot-repair. Wybrałem pierwszą od góry opcję naprawy (recommended) - wymagane było wpisanie kilka komend w terminalu (Ctrl+Alt+t), które pokazał nam sam boot-repair-disk w małym okienku. Po wykonaniu tych czynności naprawa na pierwszy rzut oka wyglądała obiecująco - dużo tekstu się przewijało w okienku. Po operacji naprawiania boot loadera zrestartowałem komputer. Okazało się, że boot-repair-disk... usunął mi GRUBa. Tak, usunął go! Zdegustowany już tymi problemami postanowiłem, że dam jeszcze raz szansę Linuxowi dokonam jego ponownej instalacji (chyba to jest jedyna możliwość ponownego zainstalowania GRUBa).
Z powrotem nagrałem na pendrive obraz Linuxa Minta, lecę z instalacją od nowa - formatowanie partycji systemowej, ustawienia klawiatury, regionu itd.
Wszystko pięknie się od nowa zainstalowało, restart komputera. Moim oczom objawił się GRUB, ale teraz troszkę inaczej wyglądający (z mniejszą liczbą trybów do wyboru, bo wcześniej pokazywał mi jeszcze memtest, teraz już nie), ale znajdują się najważniejsze dwie opcje do wyboru, a mianowicie Linux Mint oraz Windows.
Dla testu najpierw sprawdziłem Linuxa - uruchamia się od razu. No to restart komputera i czas na Windowsa.
Wybieram opcję z systemem Microsoftu i... DZIAŁA! Windows 10 także się z marszu uruchomił.
Trochę to takie pokręcone, bo spróbowałem wielu możliwych rozwiązań zaoferowanych przez inne osoby - od wpisywania w Linuxie w terminalu jakichś komend z aktualizacją gruba, kończąc na ingerencji plików znajdujących się w katalogu /boot/grub/ - a zadziałała ta instrukcja, którą opisałem wyżej.
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy oraz poświęcenie czasu moim problemom - po wielu staraniach nareszcie wszystko działa! Pozdrawiam!