Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Deepin 15.5 aktualizacje oraz sklep

Zaczęty przez joker1235, Styczeń 17, 2018, 10:31:30 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

TataPingu

Nie Dziadku, tego tam nie ma. Jak już wcześniej pisałem relację z testów, to system częściowo spreparowany - "winda na linuksie".
Nie wiem, tak głębogo tego nie sprawdałem, ale może wystarczy zrobić reinstalację WPS ?

sudo apt-get wps-office remove

sudo apt-get autoremove

i na końcu

sudo apt-get install wps-office

PomPom

sudo apt-get remove wps-office

Pomylona kolejność, a może być problem, że nie działa.
myk byle jak jako tako

TataPingu

PomPom

Trochę offtopując, ja dzisiaj zamiast "ricoh", z kamienną miną wpisałem "srico" :D
myk byle jak jako tako

demogorgon

przeinstalowanie oczywiście za każdym razem działa. Niemniej to trochę prowizoryczne rozwiązanie do następnej aktualizacji. Niestety brak tu wyboru co aktualizować a czego nie

TataPingu

Chyba sprawa się wyjaśniła...

http://wps-community.org/downloads

Z tego wynika, że i twórcy Deepina w niczym winy nie ponoszą.
Poniżej wyjaśnienie, niestety w niemieckim - ponoć WPS Community zmieniali adresy

https://schroeffu.ch/2016/06/wps-office-linux-ist-down-download-ist-offline/

Ale pod pierwszym linkiem można ściągnąć paczki instalacyjne (języki również)
- nie próbowałem, ale prawdopodobnie w ten sposób zainstalowana office będzie funkcjonować.

demogorgon

dzięki za linki, zaraz sprawdzę czy to zadziała :)

TataPingu

No dobrze, wpierw jednak wyinstaluj z systemu wersję systemową, ale poprzez "purge", tak, że wymazane zostaną pliki konfiguracyjne:

sudo apt-get purge wps-office

sudo apt-get autoremove

i dopiero potem zainstaluj wps-office_10.1.0.5707_a21_amd64.deb

demogorgon

po instalacji wps-office_10.1.0.5707_a21_amd64.deb oczywiście wszystko śmiga jak miło. Kłopot w tym, że jak dam update systemu, to będzie chciało się zaktualizować do wersji 10.1.0.6117. A ta ma odpięte linki do języków
A zna ktoś może jakąś komendę na zatrzymanie aktualizacji? Synaptic niestety nie radzi sobie :\

PomPom

myk byle jak jako tako

TataPingu

Fakt, czegokolwiek by się nie robiło, to i tak zaktualizuje przy pierwszej okazji...
- w sumie, nie interesuje mnie WPS, ale na Twoim miejscu wgrałbym działającą wersję i "pogrzebał" pod systemowymi katalogami (prawdopodobnie /usr/wps... itp), możliwe, że znajdziesz tam paczki językowe...

demogorgon

sudo apt-mark hold wps-office załatwiło sprawę :) WPS przestał się aktualizować.
Bardzo dziękuję za pomoc

TataPingu

Ewntualnie, gdyby kiedyś znowu zaczął "tak od siebie" aktualizować, można dorobić "protezę".

Potrzebujesz do tego prawidłową paczkę DEB (tę ściągniętą wps-office_10.1.0.5707_a21_amd64.deb) i mały skrypcik.

Po każdej aktualizacji uruchamiasz poniższy skrypt i po minucie system działa spowrotem poprawnie.

Poniższy tekst nanosisz do pliku tekstowego np. "AutoNaprawa-WPS-Office", robisz go jako program i uruchamiasz z poziomu roota.
Do poprawnego działania należy zainstalować xterm, a scrypt najlepiej uruchamiać menadżerem mc
sudo apt-get install xterm
sudo apt-get install mc

Potem w terminalu wystarczy:
sudo mc

i rozwinąć plik AutoNaprawa-WPS-Office

UWAGA!
- odpowiednio dopasować ścieżki i nazwę pliku DEB w skrypcie.

---Skrypt-POCZATEK----
#!/bin/sh
#
###
# CONFIG-----AutoNAPRAWA-WPS-Office
#
#----DO DOPASOWANIA---
#
LIN_PROGRAM=wps-office
SCIEZKA=/home/twoj_account/Downloads/
PACZKA=wps-office_10.1.0.5707_a21_amd64.deb
#
#----DO DOPASOWANIA---
#
echo "Wyinstalowywanie programu "${LIN_PROGRAM}""
#
apt-get purge "${PROGRAMM}"
sleep 1s
#
echo "Czyszczenie systemu po wyinstalowaniu programu "${LIN_PROGRAM}""
#
apt-get autoremove
sleep 1s
#
echo "Ponowna instalacja programu "${LIN_PROGRAM}""
#
apt-get install "${SCIEZKA}""${PACZKA}"
sleep 1s
#
echo "Program "${LIN_PROGRAM}" zostal ponownie pomyslnie zainstalowany"
sleep 1s
#
#
exit
---Skrypt-KONIEC----

TataPingu

apt-get purge "${PROGRAMM}" powinno być z jednym "M", coś chyba przy kopiowaniu się stało, a więc tak:

apt-get purge "${PROGRAM}"

TataPingu

Acha, i jeszcze jedno, "plusem" takiej "protezy" jest to, że, gdy w końcu błąd zostanie skorygowany i aktualizacja przebiegnie prawidłowo, użytkownik automatycznie będzie posiadać najnowszą i prawidłowo zainstalowaną wersję programu.

Przy całkowitej blokadzie aktualizacji, by to skontrolować (nowe i niewadliwe wersje) trzeba co jakiś czas "zdejmować blokadę", wgrywać aktualizację i dopiero wówczas to kontrolować. Jeśli błąd nadal istnieje i tak trzeba od nowa instalować starą paczkę i nanosić spowrotem "blokadę" (apt-mark hold)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum