[ZANIM DODAŁEŚ POSTA NAPISAŁEM TO NIŻEJ]
Jak debianowce, to tylko nasuwa się KDE Neon. Jest to dystrybucja, którą zajmują się ludzie z KDE. Nie jest to jednak w żadnym razie oficjalna dystrybucja KDE, a Ubuntu LTS + najnowsze rozwiązania KDE (jest też opcja z Plasmą LTS). Minus jest taki, że pod spodem to nadal Ubuntu LTS, więc nowsze paczki musiałbyś sobie sam dociągnąć. Spełnia ona jednak każdy z wymienionych punktów.
Szkoda, że Manjaro ci nie podpasował, bo to niezłe distro pod Plasmę. Może Octopi sprawił ci problemy, ale w Pamac instalacja spotify to kwestia włączenia AUR w preferencjach i graficznego wyboru paczuszki.
Powinieneś spróbować Neona. Polecam też wtedy dołączyć do pokoju KDE Neon na Telegramie.
[PO DODANIU POSTA]
Neon będzie mniej problematyczny, niż Kubuntu, bo stoi na stabilniejszej podstawie i jest składany przez KDE. Może sprawiać problemy, ale raczej nie aż takie. Tak jest z Plasmą, że niektórym robi problemy. Odkrywca wydaje mi się, że jest ciągle łatany i najprędzej załatany na Neonie właśnie.
Używałem KDE Neon (też wersji LTS) i Kubuntu LTS. Kubuntu jest łatwiejsze, bo Neon na starcie jest dość surowy (nie ma wgranych większości programów). Problemów z Kubuntu LTS nie miałem, ale stanął on na Plasmie 5.8 z PPA i chyba nie jest do końca dalej łatana, mimo bycia LTSem; nie ma też aktualizowanych innych elementów KDE. Neon nie jest zły. Niektórym siada bardzo dobrze, innym już nie; u mnie działał nieźle, chociaż było to kiedyś (gdzieś przy jego początkach). Jeżeli nie KDE Neon i nie Kubuntu 16.04, to raczej powinieneś już patrzeć poza debianowce, bo sam Debian też się nie nada.