Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Problem Synaptica z firefox 57  (Przeczytany 2383 razy)

Offline Wahmett

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-0
Problem Synaptica z firefox 57
« dnia: Listopad 16, 2017, 05:18:53 pm »
Witam serdecznie . Jestem początkującym , całkowicie zielonym użytkownikiem minta ( wcześniej całe życie miałem windowsy ) . Próbowałem zainstalować nowego firefoxa . Instalacja nie powiodła się :( Teraz za każdym razem gdy chcę uruchomić Synaptica pojawia się :
E: Typ "firefox-57.0.tar.bz2" jest nieznany w linii 2 listy źródeł /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list
E: Nie udało się odczytać listy źródeł.
Przejdź do konfiguracji repozytoriów, aby naprawić problem.
E: _cache->open() failed, please report.
Jak mogę to naprawić ? Z góry przepraszam , jeżeli rozwiązanie jest oczywiste , ale jestem kompletnym noobem w linuxie . Proszę o pomoc bo naprawdę nie chcę mi się wracać do W10 , a przez ponad miesiąc użytkowania mint bardzo mi się spodobał . Z góry dziękuję i pozdrawiam

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2017, 06:09:02 pm »
Odśwież repozytoria poleceniem:
sudo apt-get update
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2017, 07:15:55 pm »
sudo nano /etc/apt/sources.list.d/additional-repositories.list   i usuń jakąś linijkę, która by wskazywała na tego firefoxa.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline Wahmett

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2017, 08:18:37 pm »
Pierwsza metoda nie działa ( próbowałem już wcześniej )
Druga niestety nie przyniosła skutku a uruchomiła dodatkową linijkę tekstu w opisie problemu , podczas próby uruchomienia synaptica....a mianowicie :
W: Ignorowanie pliku "additional-repositories.list.save.1" w katalogu "/etc/apt/sources.list.d/", ponieważ ma on nieprawidłowe rozszerzenie pliku
Pojęcia nie mam o co kaman :(

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2017, 08:20:40 pm »
Hmm... brzmi tak, jakby się plik zapisał pod inną nazwą... Nie pamiętam Minta, ale czy w ogóle cały ten plik additional... jest potrzebny? Bo w nim się w ogóle znajduje?
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1442
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2017, 08:46:59 pm »
Najlepiej będzie jak się zarejestrujesz na Forum LinuxMint, i tam zadasz to pytanie o co kaman. Ponieważ na tym Forum prawie nikt nie używa minta.
http://forum.linuxmint.pl/
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline Wahmett

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2017, 09:29:55 pm »
Ok , dziękuję za link . Pozdrawiam

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1710
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 17, 2017, 12:51:52 pm »
Paczka Firefox tar.gz to skompilowana i spakowana aplikacja gotwa do użycia, bez instalacji.
Rozpakuj archwium tar.gz, wejdź do nowopowstałego katalogu i dwuklik pliku firefox uruchomi aplikację.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 17, 2017, 09:31:10 pm »
Możesz śmiało zlikwidować plik(i) "additional*" pod "/etc/apt/sources.list.d/"

 "Oficjalnie", t.j. po instalacji znajduje się tam tylko jeden plik: "official-package-repositories.list". Jeśli są tam inne, to zostały ew. zapisane przez manualnie zaintalowane programy (z pakietów *.DEB)

Po tej operacji wbij po kolei w terminalu nast. polecenia:

sudo apt-get update
sudo apt-get autoremove

W tym miejscu możesz być pytany, czy "usunąć" plik, lub pliki, potwierdź, że TAK

Następnie polecenie:

sudo apt-get upgrade

Po tej operacji, prawdopodobnie bez problemów uruchomisz synaptica

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1633
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Problem Synaptica z firefox 57
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2017, 09:54:14 pm »
Najlepiej będzie jak się zarejestrujesz na Forum LinuxMint, i tam zadasz to pytanie o co kaman. Ponieważ na tym Forum prawie nikt nie używa minta.
http://forum.linuxmint.pl/
To jest to śmieszne forum, gdzie pan admion pisze, że Mint to syf? Opinia opinią, ale wyobraźcie sobie, że teraz pavroo pisze do OPa "Linux ssie, bier Windowsa" :D
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo