Drodzy Użytkownicy,
Zainstalowałem dzisiaj Ubuntu 14.0.5 LTS na Lenovo Ideapad Y700. System wykrył natychmiast wszystkie
dostępne połączenia wifi i połączyłem się z tym, którego zazwyczaj używam. Niestety, po dosłownie 2 minutach
pracy internet strasznie zwolnił i straciłem połączenie, ale na 2-3 sekundy tylko po to, żeby znów je nagle
odzyskać bez mojej interwencji. Sytuacja powtarza się parę razy, aż w końcu połączenie wywala na amen i
Ubuntu przestaje widzieć w ogóle to wifi. Muszę wyłączyć mu sieć bezprzewodową i ponownie włączyć, żeby
znów zauważył tę sieć wifi.
Nie jest to taki sam problem jakie widziałem już na tym forum, np. niewykrywanie w ogóle sieci, albo utrata
połączenia po godzinie. On bezustannie w krótkich interwałach traci i odzyskuje połączenie.
Jednocześnie na innym kompie (Samsung R780) z Ubuntu 12.04.5 LTS nie mam takich problemów.
Co więcej wydaje mi się, że dzisiaj w pracy, korzystając z innego wifi, nie miałem takiego problemu. Pojawił się
on dopiero w domu i tylko na Lenovo z Ubuntu 14.04.
O co może chodzić i jak temu zaradzić? Oczywiście mam inne kontrolery sieci:
Samsung:
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Lenovo:
08:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 8260 (rev 3a)
Jakich innych danych potrzebujecie?
Pozdrawiam,
Dawid