Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Lubuntu17.10 - problem z dźwiękiem na RealtekALC269VB  (Przeczytany 1003 razy)

Offline tomaszek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Reputacja: 0
Lubuntu17.10 - problem z dźwiękiem na RealtekALC269VB
« dnia: Październik 21, 2017, 08:04:36 pm »
Witam, od paru dni jestem również użytkownikiem systemu Linux- dystrybucji Lubuntu (na starszym laptopie/netbooku). Laptop Asus Eee PC z kartą dźwiękową RealtekALC269VB i niestety po zainstalowaniu Lubuntu dźwięku nie mam a użytkowanie komputera, głównie do internetu bez dźwieku nie ma sensu. Od paru dni próbuje rozwikłać problem ale nie wiem jak. Ustaliłem, że dźwięk mi działa bo każdorazowym wpisaniu do konsoli polecenia "alsactl init" filmy mają dźwięk, ale musze to za każdym razem wpisywać, to jest denerwujące. Czy nie można ustawić tego raz a dobrze aby przy uruchamianu systemu dźwięk już działał? szukam i szukam, czytam różne instrukcje w necie ale też boje sie narobić syfu za mocno mieszając. Już próbowałem w ustawieiach autostartu dopisać komende "alsactl init". Zadnej poprawy albo źle wpisałem. Inna podpowiedż z netu to aby odinstalować Pulseaudio ale to też nie pomaga. Alsamixer w wierszu poleceń to nie wiem jak na stałe ustawić karte dźwiękową bo jest ustawiona opcja "-(domyślne)" a poniżej jest "0 HDA Intel" - i nawet nie wiem czy to sie tam ustawia i czy nawet powinno sie tam ustawić domyślnie właśnie jako na Intel. Polecenia "cat /proc/asound/cards", "sudo alsactl init", "speaker-test -c 2" działają, tzn system widzi karte dźwiękową i jest słyszalny próbny dzwiek/szum. Proszę o pomoc doświadczonych użytkowników linuxa, krok po kroku co należ wykonać aby na stałe odzyskać dźwięk bo tylko tego brakuje. Dzieki

Offline wesiora999

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 83
  • Reputacja: 0
Odp: Lubuntu17.10 - problem z dźwiękiem na RealtekALC269VB
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 27, 2017, 09:16:24 pm »
Witaj
Spróbuj usunąć program pulseaudio. Komenda wygląda następująco: "sudo apt-get purge pulseaudio " . Możliwe, że wtedy wróci dźwięk. W przeszłości też miałem podobny problem po upgradzie do Xubuntu 17.04 no i właśnie pomogło usunięcie pulseaudio. Sprawdź czy ci też to pomoże :)