Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dziwne zachowanie Firefoxa

Zaczęty przez martel, Grudzień 08, 2017, 04:37:01 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

martel

Właśnie zainstalowałem nowego Kubuntu, ale co pierwsze zauważyłem to przy minimalizacji lub maksymalizacji okna, a także przy zamkykaniu wszystko dziwnie migota, czasem trzebaa kilka razy kliknąć, żeby zamknąć. Maksymalizuje się jakoś dziwnie, bo nie pojawia się całe okno, tylko poszczególne elementy ekranu, a dopiero potem cała reszta.

Druga sprawa, to brak polskiego i chociaż ustawiłem język to nadal wszystko jest po angielsku.

Jak to można poprawić?
pozdrawiam

lami07

Witaj. Podaj parametry kompa i wersje firefoxa. Wydanie kubuntu to 17.10?
IRC - #linuxiarze.pl w sieci [url="//libera.chat"]libera.chat[/url]
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci [url="//matrix.org"]matrix.org[/url]

PomPom

https://kubuntu.org/news/plasma-5-11-3-bugfix-release-now-in-backports-ppa-for-artful-aardvark-17-10/
Dobrze będzie wpierw trochę zaktualizować Plasmę.

Co do języka, na pewno dajesz "zastosuj", gdy ustawiasz polski? Dodatkowo możesz wywalić w ogóle angielski i przymusić system do polskiego.
Komputer - jest | Gry - Xbox Series X & Switch | Użytkownik - jest

martel

Z językiem robiłem wszystko dobrze, nic nie pomogło, ale po zrobieniu aktualizacji wszystko hula jak trzeba.
Dzięki za pomoc :)

lami07

Jeśli korzystasz z ff57 to spolszczenie znajdziesz tu:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/polski-language-pack/
A słownik tutaj:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/polish-spellchecker-dictionary/
IRC - #linuxiarze.pl w sieci [url="//libera.chat"]libera.chat[/url]
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci [url="//matrix.org"]matrix.org[/url]

martel

Z językiem jest wszystko ok. Ale to mruganie jest męczące.
Dzieje się tak we wszystkich oknach nie tylko w mozzili. Przy otwieraniu, zamykaniu, minimalizacji. Najpierw mruga, a potem pojawia się na raty, tam gdzie najadę kursorem. Jak zamykam to najpierw mruga, a potem trwa to dłuższą chwilę zanim się zamknie.

PomPom

Jaki sprzęt? I czy masz dograne sterowniki odpowiednie do karty?

martel

Cytat: Dziadek Starowinek w Grudzień 09, 2017, 10:57:31 AM
Jaki sprzęt? I czy masz dograne sterowniki odpowiednie do karty?
Mam kilkuletniego Asusa, karta GeForce. A czy mam sterowniki, nie wiem, sam nic nie dogrywałem.
Ale z tym migotaniem to dziwna sprawa, czasem jest a czasem nie.
Dzisiaj uruchomiłem kompa i migotało, zrestartowałem i jest dobrze. Nie wiem od czego to zależy.

PomPom

W menadżerze sterowników, czy co tam jest, sobie wybierz własnościowe sterowniki. Kilkuletni ASUS mało mówi, ale jeżeli nie był z niższych półek, to jakoś powinien Plasmę udźwignąć.

Oczkins92

Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

martel

dzisiaj działa bez zarzutu, może już się jakoś ułożył, zobaczymy co dalej :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum