Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Gothic I

Zaczęty przez Antarktyczny, Sierpień 12, 2017, 12:29:04 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PomPom

Mały update z mojej strony. Wersja na steamie to ta nieszczęsna scalona z Nocą Kruka, a te sposoby oderwania dodatku od gry są chyba zbyt inwazyjne. Spróbuję w scaloną wersję, jak tylko przyzwyczaję się do sterowania, ew. ogram wpierw jedynkę w tym właśnie celu.

Pobrałem póki co jedynie Gothica II Gold Edition (sama gra w pełnej polskiej wersji) i gra się normalnie odpala. Ścięła się jedynie przy wyborze rozdzielczości (ustawiona rozdzielczość jednak się zapisuje). Żeby mieć jednak lepsze proporcje ekranu, zedytowałem pliczek i wpisałem swoją rozdziałkę. Bez innych sztuczek, gra normalnie działa. Testowane na Ubuntu 17.10 z nowym wine z repozytorium wine. Wersja steamowa odpalana przez steama dla windowsa.

EDIT. Gothic 1 też działa tak samo.
myk byle jak jako tako

Antarktyczny

Dziadek Starowinek-nie przeczę, że Ci działa. Moje wygibasy to ostateczność,która raczej napewno i zawsze odpali. A co do rozszczepienia Nocy Kruka od dwójki, daj mi czas do wieczora. Jestem w pracy, potem znajdę, jak to się robiło. Kiedyś znajomy oddzielał, bo mu klimat dodatku nie przypadł do gustu...
Tak poza tym, też mam Gold Edition, tylko z płytki. I zainstalowałem wczoraj mody, plus zmieniłem testowo tekstury na zimowe :)

PomPom

Byłbym wdzięczny, bo bardzo możliwe, że się odbiję od poziomu trudności Nocy, gdy teraz ledwo sterowanie ogarniam.

Sprawdzę jeszcze trójkę, która się właśnie pobiera. Tak polecasz, to muszę sprawdzić, jak będzie działać :P A tak serio, to bardzo możliwe, że w trójkę będzie mi najłatwiej się wbić teraz, o ile będzie to to w ogóle jakoś działać.
myk byle jak jako tako

Antarktyczny

Tak, trójke polecam każdemu, wybitne dzieło, wysublimowane w swej formie... Sterowanie? Ja mam patent na to, nieco dziwny, ale bardzo wygodny. Nawet moja siostra jak gra w Gothica to na identycznym sterowaniu. Otóż:
Strzałka w górę-chodzenie
Strzałki w boki-obrót lewo/prawo
Z-broń
X-działanie
C-ekwipunek
V-statystyki
B-zadania
M-mapa

I nic więcej,typu skradanie,krok w lewo/prawo czy widok z oczu nie jest Ci potrzebne. Masz wszystko pod rękoma, intuicyjne i wygodne. W każdym Gothicu tak ustawiałem. Ale to tylko moje skromne zdanie. Spróbuj też modów, serio.

PomPom

Spróbowałbym tylko modów typu społecznościowego patcha. Będę próbował normalnie w podstawkę. Póki co, w Gothicu 1 poszedłem bić ludzi, a w Gothicu 2 poszedłem bić ludzi. Jak będę ogrywał normalnie, to od początku.

Gothic 3 się nie odpala, to pobieram mu jeszcze patcha.
myk byle jak jako tako

Antarktyczny

Jaka zróżnicowana rozgrywka :] A potem dziwota, że jakiś młodociany kosę w żebra komuś wżenił, jak takie Dziadki się deprawują zabijaniem w Gothicu... Poczytaj choć o Edycji Rozszerzonej. Warto. Przywraca usunięte skrypty, jak zostanie guru w Obozie Bractwa. Ponadto, nie ukrywam że czekam na DOBRZE i LOGICZNIE zrobiony Multiplayer.

PomPom

Daję sobie na jakiś czas z tym spokój :I To festiwal wylogowywania się, irytacji i żalu, że nawet pograć człowiek nie może normalnie, ani mieć jakiejś normalnej przyjemności...

Wgrałem moda, żeby uruchamiać samego Gothica 2, ale ten wymaga swojego launchera, który przy drugim uruchomieniu jest już zepsuty. Sama gra co chwila resetuje swoje ustawienia rozdzielczości. Wewnątrz gry wszystko wydaje się spoko, aż się ona nie zatnie zupełnie. Cóż, rzadki przypadek, ale po chwili człowiek jest w klatce, a dokładniej w ok. 15 klatkach, co takie spadki ta gra ma przez 90% rozgrywki, co jest okropnie denerwujące. Zalecanej poprawki nie da się po ludzku wgrać, a gdy wgra się (chyba) sposobem, to nie daje nic. Już mi się odechciało w to grać. Za dużo pierniczenia się z tym.

Mam nieodpowiedni system i nieodpowiednią kartę graficzną do grania :I Tymczasowo się godzę z jakąś inną grą, a do Gothica wrócę, jak coś się z nim rozjaśni i nie będzie ciągle robił problemów.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Zapomnałem się całkowicie.Tak na przyszłość.Jeżeli zechcesz w możliwie najprostszy sposób zainstalować gothika to ściągniaj sobie Lutris program.To taki open source pseudo steam.
Nawet na liście są gothiki: https://lutris.net/games/?q=gothic
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Antarktyczny

Nieco opuściłem się w forum, ale jestem. Więc- aż takie problemy Dziadek? A nie możesz pociapać w jedynkę? Wątpię, by robiła jakiekolwiek problemy, chociaż sądzę, że i dwójkę dałoby się jakoś ogarnąć.

PomPom

Pograłbym w coś, co znam mniej :I Jedyna będzie pewnie dla mnie dość przewidywalna i dużo bardziej prawdopodobnie, że po prostu nudna. Już się wziąłem w każdym razie za coś innego :I
myk byle jak jako tako

Antarktyczny

Od tego właśnie są mody. Ale cóż, jak uważasz, ja właśnie wczoraj trochę popykałem w gierkę. Ciekawi mnie, czy ktoś oprócz mnie testował jakieś ciekawe mody.

Antarktyczny

Dziadek Starowinek-przypomniało mi się, a raczej znalazł przypadkiem, jak pograć w czystą wersję Gothic II bez Nocy Kruka. Nawet jak masz zespoloną z dodatkiem wersję, to wystarczy dograć Classic Mod, który odcina wszelkie aspekty związane z Nocą Kruka. Zapewne nie potrzebujesz już tego po czasie, ale może kiedyś Tobie albo komuś się przyda.

PomPom

Używałem tego i opisałem wyżej: włączał się tylko raz na sesję i co chwila resetowały się ustawienia.
myk byle jak jako tako

Antarktyczny

PlayerKita dobrze miałeś ogarniętego?

PomPom

Nie wiem. Pamiętaj o tym, że odpalane wszystko przez wine, więc miało prawo się pieprzyć, skoro apka była z myślą o Windowsie.
myk byle jak jako tako

Zobacz najnowsze wiadomości na forum