Witam
Korzystałam z Ubuntu 16,04
Miałam chwilkę czasu, postanowiłam unowocześnić i poprzez Aktualizację Oprogramowania zaktualizowałam system do 16.10 a potem do 17.04.
Po zmianie na 16.10 przestał działać touchpad. Mam (może na nieszczęście) niewielkie doświadczenie Windowsowe, więc włączyłam Synaptica i poszukałam pakietów od myszy, myśląc że może inny pakiet będzie w stanie wysterować touchpada. Coś pozaznaczałam z nazwą mouse, ale Synaptic nie mógł przeprowadzić zmian. Wyłączyłam go, i niezrażona podpięłam zewnętrzną myszkę i kontynuowałam aktualizację dalej. Super, touchpad zaczął działać, ucieszyłam się bardzo, jednak radość tylko na chwilkę, bo klawiatura laptopa (ta wbudowana) i zewnętrzna myszka nie działa.
Sprawdzałam w BIOSIe, taki wątek przeczytałam tu na forum. Jest OK, na poziomie BIOSu wszystko działa.
Aby sprawdzić czy to nie wina sprzętowa włączyłam wersje z USB LIVE Knoppixa, potem UBUNTU w wersji 16.04 potem w tej do której zaktualizowałam czyli 17.04 jest OK, klawiatura i mysz działają bez zastrzeżeń.
Tak jakby podmienione zostały sterowniki klawiatury i myszy, a może to jest wspólny sterownik? Nie mam doświadczenia z Linuxem, wszystko działało do tej pory OK.
Przeczytałam też wątek Problem z myszką w Kubuntu 12.04LTS https://linuxiarze.pl/forum/index.php/topic,198.msg198.html#msg198
jednak nie rozumiem i nie potrafię zrobić Z tego co napisałeś wynika, że źle działa któryś z procesów, uruchom monitor systemu i spróbuj wyselekcjonować proces który wyłącza myszkę metodą eliminacji. .
Od kilku dni piszę klawiaturą ekranową z touchpadem zamiast myszy, ale już zaczynam mieć tego dosyć.
Czy istnieje możliwość naprawy systemu inna jak zainstalowanie od nowa?
A może warto zainstalować od nowa ze względu na brak konieczności w 17.04 swapa na dysku?
Bardzo proszę o poradę.
Ania