Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Nie tylko Tobie tak się wydaje. Pobierałem w ten sposób iso z KDE i też za każdym razem, przy próbie odpalenia z live system nie wstawał.
Aby nie tracić kasy, kup sobie na alle.... kilka płyt -DVD-RW, czyli wielokrotnego zapisu i kasowania....są naprawdę tanie.
U mnie ostatnim zainstalowanym na hdd systemem z rodziny Arch'owych był ObrevengeOS i po usunięciu z niego jednego z programów, system się wysypał.
W LMDE-2 na którym obecnie pracuję i wręcz zapomniałem że to akurat ten system, mogę do woli cokolwiek usuwać i wszystko śmiga jak powinno.

robson75

LMDE 2 Betsy to naprawdę solidny system (wiem ponieważ ze 2 lata temu miałem go zainstalowanego na HDD). Jedyne co mnie zmusiło do porzucenia tego systemu to brak możliwości ustawienia aby domyślną przeglądarką w systemie było Chromium.

Tak na marginesie gdybym teraz chciał zainstalować jakiś system z rodziny Debian-a to wybrałbym SparkyLinux, naprawdę kawał solidnego systemu, zresztą jest to zasługa między innymi pavroo, i jest to system Made in Poland.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

PomPom

LMDE jest spoko, bo ekipa Minta nie psuje go aż tak, jak to robi z ubuntowym wydaniem. Problem z tym, że jest to dla nich tak bardzo system drugiej kategorii, że LMDE3 wyjdzie pewnie dopiero w następnym roku. A że LMDE nie aktualizuje zbyt wiele pakietów na nowsze wersje, to taki system ma już pakiety 3-letnie praktycznie. Plusem na pewno jest świeży Cinnamon i MATE, ale jeżeli nie szuka się konkretnie distra pod te środowiska, to chyba lepiej zainteresować się czystym Debianem. Trochę brzmię jak purysta, ale czysty Debian jest naprawdę fajny i nie konfiguruje się go pół roku, bo ciągle znajduje się coś nieskonfigurowanego. Też ma moim zdaniem bardzo fajną społeczność, gdzie średnio ogarnięty user poczuje się naprawdę dobrze.
Debian to mój ulubiony system (nie tylko distro Linuxa), ale obecnie nie używam go bezpośrednio, bo... sam nie wiem :I Zacząłem się bawić distrami, a na laptopie, który w zamyśle ma być bezpieczną przystanią, siedzi sobie Kubuntu i nie sprawia żadnych problemów. Jak mówi filozofia wielu użytkowników m.in. Debiana - jeżeli coś nie jest zepsute, to nie trzeba tego naprawiać. Jestem przeciętnym użytkownikiem i nie ruszają mnie w Debku niektóre starsze pakiety, bo aplikacje użytkowe łatwo można zaktualizować. Debian to distro do wgrania i zapomnienia, a ja chyba jeszcze chcę się trochę pobawić. Do testinga podchodzę ostrożnie, bo kiedyś zdążył mnie zrazić do siebie. Jakoś uznaję, że jak potrzebuję coś na kształt rollinga, to są distra, które od samego początku na to stawiają, a testing to gałąź testowa i problemiki są w niego wpisane. No i Debian to dla mnie niezawodność, którą jednak najprędzej dostarcza stable.
Mam nadzieję, że Debian nie odejdzie od obecnych założeń i nie przedłuży okresu między wydaniami, a i wprowadzi kilka ułatwień dla desktopu. W takim stanie to idealny system, gdy będę chciał zająć się czymś zupełnie innym, niż Linuxy.

A żeby było w temacie - wgrywam Manjaro XFCE... wkrótce, bo trochę mam na głowie i chcę to wpierw ogarnąć.

myk byle jak jako tako

MSki

Cytat: Robert75 w Wrzesień 20, 2017, 11:48:22 AM
LMDE 2 Betsy to naprawdę solidny system (wiem ponieważ ze 2 lata temu miałem go zainstalowanego na HDD). Jedyne co mnie zmusiło do porzucenia tego systemu to brak możliwości ustawienia aby domyślną przeglądarką w systemie było Chromium.

Tak na marginesie gdybym teraz chciał zainstalować jakiś system z rodziny Debian-a to wybrałbym SparkyLinux, naprawdę kawał solidnego systemu, zresztą jest to zasługa między innymi pavroo, i jest to system Made in Poland.
U mnie domyślna przeglądarka to Opera, choć wcześniej było Chromium....więc się już da.
Przed LMDE-2 był właśnie Sparky, ale coś poszło nie tak i już dłużej nie walczyłem.

MSki

@Dziadek Starowinek, to juz nie jest ten LMDE-2 co kiedyś, a co którego też miałem zastrzeżenia, gdyż używałem.
Testing dostaje uaktualnienia prawie codziennie, a to co, jak piszesz, już 3 lata nie było uaktualniane, uaktualnione zostało.

PomPom

LMDE przeszło znowu na testing? :o Jak ostatnio patrzyłem, to nadal Debian jessie.
myk byle jak jako tako

robson75

Szkoda tylko że LMDE dalej jedzie na kernelu 3.16.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

PomPom

Z tego, co zobaczyłem, to LMDE2 jedzie nadal na Debianie 8, a zmiana jego repo raczej nie jest wskazana. Więc sporo pakietów ma już ponad 2 lata, ale taki kernel spokojnie da się zaktualizować poprzez backporty. Jest to nawet zalecane ogólnie do użytku desktopowego, tylko na forum Minta się tego boją jak ognia. Z backportów dostępne dla Jessie jest jądro 4.9.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Ja już chyba biografię bym napisał ile dystrybucji testowałem ;D. LMDE rzeczywiście stabilny ale i Sparky też jest stabilny. Mnie tylko zmusiło do zrezygnowania fakt że drukarka nie działa >:(.Na razie chce Manjaro przetestować.
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

PomPom

Przerzuciłem się na Manjaro z Xfce, ale jest tak sobie. Mam problem z tearingiem i apki lubią się czasem zwiesić. Podobno to wina xfwm, więc możliwe, że się to naprawi niedługo, jak wyjdzie Xfce 4.14 (przynajmniej mam wrażenie, że niedługo).
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Cytat: Dziadek Starowinek w Wrzesień 24, 2017, 12:21:11 AM
Przerzuciłem się na Manjaro z Xfce, ale jest tak sobie. Mam problem z tearingiem i apki lubią się czasem zwiesić. Podobno to wina xfwm, więc możliwe, że się to naprawi niedługo, jak wyjdzie Xfce 4.14 (przynajmniej mam wrażenie, że niedługo).
Ja dzisiaj ściągam wersje LXQT i zobaczę jak się sprawuje bo XFCE to wraz nie na laptopy

PomPom

Naprawiłem swój problem z Operą, która nie odtwarzała wszystkich mediów (filmików i gifów z fb i twittera, live'ów i świeżo dodanych filmików na yt, etc.). Dowiedziałem się kiedyś, że trzeba dograć kodeki z aur, ale one coś wolno mi się pobierały (500 mega) i nie budowały. Zerknąłem na komentarze i zobaczyłem, że ktoś reklamuje zewnętrzne repo. Wahałem się, ale postanowiłem z niego skorzystać. Paczuszka ok. 1 mega wgrana i... działa! :D Dziwna sprawa, że 500 razy mniejszy pliczek odwalił robotę tak łatwo. Repo nazywa się herecura, a paczka opera-ffmpeg-codecs. Kruci, aż zastanawiam się nad powrotem na Archa :D
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Cytat: Dziadek Starowinek w Wrzesień 24, 2017, 06:11:27 PM
Naprawiłem swój problem z Operą, która nie odtwarzała wszystkich mediów (filmików i gifów z fb i twittera, live'ów i świeżo dodanych filmików na yt, etc.). Dowiedziałem się kiedyś, że trzeba dograć kodeki z aur, ale one coś wolno mi się pobierały (500 mega) i nie budowały. Zerknąłem na komentarze i zobaczyłem, że ktoś reklamuje zewnętrzne repo. Wahałem się, ale postanowiłem z niego skorzystać. Paczuszka ok. 1 mega wgrana i... działa! :D Dziwna sprawa, że 500 razy mniejszy pliczek odwalił robotę tak łatwo. Repo nazywa się herecura, a paczka opera-ffmpeg-codecs. Kruci, aż zastanawiam się nad powrotem na Archa :D
Ja kiedyś też pisałem ale dla Sparkiego problem z kodekami.No właśnie dobrze że jest ta paczka dla Opery.Ja niestety odrzucam LXQT i skuszę się na Mate bo to dla mnie najmniej problemowe środowisko.Cinnamon też dorby ale cięższy.

PomPom

Manjaro z MATE jest jednym z najfajniej podanych spinów Manjaro. Polecam! Szkoda trochę, że przyjdzie poczekać na Waylanda w MATE, ale deweloperzy przynajmniej o tym zaczęli myśleć i publikować info. Chcą skorzystać z Mira jakoś, żeby on się "dogadywał" z Waylandem. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale coś w tym kierunku robią, gdzie Cinnamon niby na GTK3, ale nic nie robi z tym. Możliwe, że sprawa wynika z tego, że to środowisko Minta, a Mint jest bardzo zapobiegawczy. Albo po prostu nie potrafią. Nie zdziwiłbym się.

EDIT. Moje Manjaro odwaliło coś nieprzyjemnego - panel przestał reagować na cokolwiek. Okienka też czasami lubią się wciąć. Możliwe, że to wina xfwm i nie wiem, czy go podmienić (wolałbym nie), czy czekać na Xfce 4.14, czy przenieść się na coś innego, najpewniej Archa, skoro postanowiłem w tym kierunku iść.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Mama nadzieje że Manjaro Mate mnie nie zawiedzie :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum