Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

robson75

Ja zainstalowałem sobie na VB MGAMe, jest to system oparty na Manjaro przeznaczony dla graczy.
https://sourceforge.net/projects/mgame/
I włączyłem sobie unstable, i muszę przyznać że system działa sprawnie mimo że pobrałem i zainstalowałem te niestabilne aktualizacje.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

PomPom

Odpaliłem Manjaro z i3 i jestem zaskoczony. Kompletnie nie ogarniam tego środowiska, ale prezentuje się naprawdę świeżo i bardzo estetycznie. Nawet LightDM jest tam ładny. Widziałem filmiki, jak można wymiatać na tym środowisku i jestem pod wrażeniem, także może kiedyś spróbuję to jakoś ugryźć i zrobię to najpewniej przy udziale Manjaro.
Zacząłem ostatnio trochę grać w serię Legacy of Kain, to nie ruszałem jeszcze Archa, żeby go zastąpić czymś z Plazmą (Manjaro w zamierzeniu). Może akurat wyjdzie coś ciekawego, a i Manjaro w wersji KDE zdąży być ulepszone jeszcze ciut.
LoK ogrywam na stacjonarce z Manjaro Plasma i mogę śmiało powiedzieć, że na czysto dobrze sobie radzi z gierkami z windowsa. Soul Reaver przeszedłem bezproblemowo, grając długimi posiedzeniami i jedynie raz mi wywaliło grę, gdzie przy Windowsie pewnie zdarzałoby się to częściej.

Pobawię się chyba jeszcze ponownie Maboxem. Zaczynam coraz bardziej lubić Manjaro. Może trochę dlatego, że ma fajną społeczność...

EDIT. Dopóki Openbox nie doczeka się słusznego centrum ustawień, to jednak nie jest dla mnie.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Ja muszę coś co mnie zdarzyło się niespotkanego.Tak mocno chciałem spopularyzować Sparkiego że sam mnie zawiódł lekko.Chciałem zrobić z niego nie tylko os dla domowych użytkowników ale i do grania.Testowałem gre Shadow Warrior 2013.Miałem ściągniete własnośiowe sterowniki i przestawiałem cpufreq na perfomance (dla procków AMD do grania to ważne gdyż  AMD często chrupią) i gra się tnie nie miłosiernie.Częste spadki fpsów i nie wiem czy to wina sterów czy procka (AMD phenom x3) ale nie dało się normalnie grać.Zmieniłem na Manjaro wgrałem stery i program cpupower-gui-git z AUR (prosty programik do skalowania procka) ponieważ w Arch/Manjaro korzystany jest cpupower.Ustawiłem na perfomacne i i wszystkie procki na maxa wydjaności.Odpaliłem gre i voila! Działa jak marzenie!.Manjaro mnie tak pozytywnie zaskoczył że teraz pozostanie na nim.
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

robson75

Cytat: Robert75 w Sierpień 13, 2017, 05:31:19 PM
Ja zainstalowałem sobie na VB MGAMe, jest to system oparty na Manjaro przeznaczony dla graczy.
https://sourceforge.net/projects/mgame/
I włączyłem sobie unstable, i muszę przyznać że system działa sprawnie mimo że pobrałem i zainstalowałem te niestabilne aktualizacje.
Oczkins92 To zainstaluj sobie tą wersje Manjaro co powyżej. Masz tam zainstalowane Wine oraz PoL oraz wiele emulatorów gier. System MGAMe to jest środowisko graficzne XFCE.

darekradzan

@ Dziadek Starowinek
CytatDopóki Openbox nie doczeka się słusznego centrum ustawień, to jednak nie jest dla mnie.
A co to niby za sztuka skonfigurowac openbox-a , to juz chyba troszke przesada , po co wtedy w ogole korzystac z linux-a , instalowac windowsa i tyle , bez problemow z centrum ustawien

PomPom

darekradzan, nie gadaj takich głupot, bo swego czasu od takich głupot ludzie porzucali Linuksa. Po co tyle ciśnienia? Włączę środowisko graficzne i mam ładny zestaw ustawień, gdzie sobie spokojnie zmienię kilka rzeczy. W Openboxie nie mogłem znaleźć choćby ustawień jasności, a przypisany temu klawisz funkcyjny nie działał.

Nie pasuje mi trochę menadżer okien? A chrzanić to! Trzeba porzucić CAŁEGO LINUKSA na rzecz Gnidowsa :DDDDDDDDDDDDDD
myk byle jak jako tako

darekradzan

CytatW Openboxie nie mogłem znaleźć choćby ustawień jasności, a przypisany temu klawisz funkcyjny nie działał.
A co to niby przypadlosc openbox-a? wystarczy popatrzec po forach zeby zauwazyc , ze raczej nie , a naprawa tej niby usterki to znowu zadna ciezka praca , kwestia paru minut
Cytatdarekradzan, nie gadaj takich głupot, bo swego czasu od takich głupot ludzie porzucali Linuksa.
Zgadzam sie z Toba calkowicie i dlatego uwazam , ze nie kazdy powinien korzystac z systemow innych niz windows , bo i po co , zeby tracic nerwy , szkoda zycia
Edit
Napisales , ze jestes pod wrazeniem i3wm , to jest dopiero "wyzsza szkola jazdy" , bynajmniej dla mnie

gom1

Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

darekradzan

@ gom1
nie wiem o co Ci chodzi , ale chcialbym miec takie problemy jak TY
duzo zdrowia i mniej stresow zycze

robson75

Cytat: darekradzan w Sierpień 15, 2017, 05:59:18 PM
@ gom1
nie wiem o co Ci chodzi , ale chcialbym miec takie problemy jak TY
duzo zdrowia i mniej stresow zycze
darekradzan gom1 chciał po prostu Tobie powiedzieć że żle użyłeś słowa bynajmniej zamiast przynajmniej.

PomPom

"chcialbym miec takie problemy jak TY"
Passive aggressive? :> gom1 słusznie zwrócił uwagę na dość częsty i głupi błąd, który razi w oczy. Bynajmniej nie jest to coś, co oznacza, że ma głupie problemy ;)
myk byle jak jako tako

PomPom

Jako że ostatnimy czasy AUR sprawiał mi problemy, choćby z wiecznie instalującym się OpenArena, postanowiłem chociaż na laptopie wrócić na ciepłe łono Debiana i Ubuntu. Arch przy końcu próbował walczyć o swoje życie i nie działało mi USB, a także później nie chciał mi się resetować (gdzie user nie może, tam sudo pośle). Przy tej okazji chciałbym wyrazić swoje zdanie o Archu.

Uważam, że Arch jest przereklamowany, ale nie znaczy, że jest zły. Po prostu robi się z niego w wielu środowiskach coś cudownego, a prawda jest gdzieś po drodze do tego. Na pewno system działa cholernie sprawie, szybko się włącza i wyłącza. Fajną sprawą może być to, że system po instalacji DE jest bardzo łysy i przeróżne elementy można dobrać pod siebie. Jak ktoś ma jakiś zamysł, jak chce, żeby jego pulpit wyglądał, to Arch jest zdecydowanie świetną podstawą. Nie zdążyłem również nic zepsuć, choćby przez aktualizacje, ale używałem tego systemu dość krótko.

Zmieniłem distro, więc co mi przeszkadzało? Prawdę mówiąc, nic bardzo wielkiego. Po prostu postanowiłem zmienić swoje podejście do dystrybucji i trochę zluzować ze skakaniem z jednego na drugie. Arch nie widzi mi się po prostu jako system, z którym wiązałbym swoją komputerową przyszłość. Wolę trochę bardziej przyjazne podejście do człowieka, również przez społeczność. Od samego początku miałem drobne błędy, z którymi sobie próbowałem radzić, ale nie mogłem np. ogarnąć niektórych multimediów, żeby działały na Operze. Podobno rozwiązaniem mógłby być jeden pakiet z AUR, ale zajmuje on bodajże 1,5GB, co trwałoby wieczność, żeby się zainstalować, a i mogłoby wywalić mi piękny błąd. AUR jest wielki, ale nie aż tak fajny, jak go ludzie malują. Fajnie, że wszystko jest jakby w jednym miejscu. Stety lub nie, moim ulubionym "dodatkowym repo" pozostają Backporty z Debiana.

Chyba oddalam się od archowych dystrybucji, ale na pewno nadal je szanuję i wciąż widzę je jako jedną z najkonkretniejszych alternatyw dla debianowców. Manjaro zostanie jeszcze na stacjonarce, bo sporo gier już sobie powgrywałem i robić to od zera.
myk byle jak jako tako

darekradzan

@Dziadek Starowinek
czy Ty wiesz o czym piszesz?

CytatNie wiem, czy przechodzenie na unstable'a to dobry pomysł... Jak ktoś chce mieć częste aktualizacje, to jednak lepiej coś bliżej Archa brać.
przeciez to  jest tragedia

CytatArch nie widzi mi się po prostu jako system, z którym wiązałbym swoją komputerową przyszłość. Wolę trochę bardziej przyjazne podejście do człowieka, również przez społeczność. Od samego początku miałem drobne błędy, z którymi sobie próbowałem radzić, ale nie mogłem np. ogarnąć niektórych multimediów, żeby działały na Operze. Podobno rozwiązaniem mógłby być jeden pakiet z AUR, ale zajmuje on bodajże 1,5GB, co trwałoby wieczność, żeby się zainstalować, a i mogłoby wywalić mi piękny błąd. AUR jest wielki, ale nie aż tak fajny, jak go ludzie malują. Fajnie, że wszystko jest jakby w jednym miejscu. Stety lub nie, moim ulubionym "dodatkowym repo" pozostają Backporty z Debiana.
jestes jakis dziwny , nic nie umiesz , a wydajw Ci sie , ze na czyms sie znasz
Twoje teksty typu
Cytatdarekradzan, nie gadaj takich głupot, bo swego czasu od takich głupot ludzie porzucali Linuksa. Po co tyle ciśnienia? Włączę środowisko graficzne i mam ładny zestaw ustawień, gdzie sobie spokojnie zmienię kilka rzeczy. W Openboxie nie mogłem znaleźć choćby ustawień jasności, a przypisany temu klawisz funkcyjny nie działał.
swiadcza tylko o glupocie ,
proponuje ,DUZO NAUKI ,i maly test na IQ -

PomPom

No dobra. Jak tak, to tak. Jeżeli zamierzasz mi dopiec, to chociaż przestań być małpą i zacznij pisać jak człowiek. Pierdzisz literami jak przedszkolak, a rozumem też nie grzeszysz najwyraźniej, skoro się uciekasz do kiepskiego skakania do mnie. Nie wiem, czy masz ty rozum i godność człowieka. Nie wiem, czy nie jesteś pijany lub niespełna rozumu, jak coś piszesz.

Edit. Mam zły humor. Jak ktoś chce dyskutować, to niech wykaże cechy człowieka myślącego.
myk byle jak jako tako

robson75

Panowie, to nie jest dobre miejsce aby się nawzajem obrażać. Jeżeli już chcecie się wyzywać to na PW, ponieważ to Forum odwiedza setki ludzi którzy chcą się dowiedzieć czegoś na temat Linuksa, a wątpię by ktoś chciał czytać jak się nawzajem obrażacie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum