Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PomPom

Bardziej w Archu lubię wydajność, nowe pakiety i dość dobrą na nie stabilność, a nie jakąś specjalną "czystość". Nie wiem, jakie pakiety doinstalowuje, ale chyba nie jest aż tak źle. Ew. można nie wgrywać środowiska graficznego, ale wybrać resztę. Jakby ktoś się ciekawił czemu wgrałem dzisiaj Archa, to chodziło mi przede wszystkim o ostateczny test (stąd też tym razem na lapku). Chciałem też zobaczyć różnice między nim a Antergosem.
Mam teraz taki tydzień na zabawy z systemem, bo później trzeba się wziąć w garść i być produktywnym :D Zobaczy się, czy z Archem czy posłusznie wrócę do Ubuntu MATE albo Xubuntu czy inne Debiany.
myk byle jak jako tako

MSki

@darekradzan, ja się na temat ArchBox'a nie wypowiadałem, ale skoro przywołałeś mnie do dyskusji, to zapytam Ciebie - co takiego ma ArchBox, a czego nie ma RevengeOS ?
Bo rozumiem, że skoro promujesz ArchBox'a to użytkowałeś również RevengeOS'a i masz skalę porównawczą.
Ja się jak na razie nie mam do czego przyczepić używając ten system.

PomPom

Z tego, co widzę, to różnią się chyba tym, że Archboxowi bliżej do czyściutkiego Archa, a Revenge ma swoje bajery i próbuje być osobnym distrem. ArchBox to rzeczywiście fajna sprawa dla kogoś, kto chciałby Archa, ale nie chce tracić czasu na konfigurację OB. Sam powiem, że ArchLabs wydaje się solidniejszy i jak OpenBox, to właśnie ArchLabs (albo Bunsenlabs, ale ciiii, bo tutaj o Archu).
myk byle jak jako tako

darekradzan

@MSki
Tak jak napisal Dziadek Starowinek
Cytatże Archboxowi bliżej do czyściutkiego Archa, a Revenge ma swoje bajery i próbuje być osobnym distrem. ArchBox to rzeczywiście fajna sprawa dla kogoś, kto chciałby Archa, ale nie chce tracić czasu na konfigurację OB
, nie twierdze ze Revenge jest zly , bardziej jednak pasuje mi archbox
archlabs-a nigdy nie testowalem , tak ze nie moge sie wypowiadac

MSki

Każde z distr Arch pochodnych można tak odchudzić, że w rezultacie będzie się klepać jedynie polecenia w konsoli aby cokolwiek zobaczyć na ekranie. Dlatego nie rozumiem tych zawodów w porównania systemów, które de facto wywodzą się z jednej i słusznej linii.
To prawda że Arch po instalacji na hdd jest "goły" i to że systemy z graficznymi instalatorami już na wstępie wyposażone są w mniej lub bardziej przydatne programy. Ale nie można zapominać o tym, że Pacman daje, Pacman zabiera i skoro każde z omawianych tu distr jest wyposażone w ten instalator, to każde należy uważać za równoprawne.
Nie można też mówić o tym, że któreś z distr idzie własną drogą, można jedynie wspomnieć że społeczność zgromadzona wokół coś tam nowego wymyśliła i że będzie to z powodzeniem działać na pozostałych klonach.

Cytat: darekradzan w Sierpień 01, 2017, 06:18:31 AM
, nie twierdze ze Revenge jest zly , bardziej jednak pasuje mi archbox
Ma graficzny, czy semi-graficzny instalator ?

darekradzan

CytatNie można też mówić o tym, że któreś z distr idzie własną drogą, można jedynie wspomnieć że społeczność zgromadzona wokół coś tam nowego wymyśliła i że będzie to z powodzeniem działać na pozostałych klonach.
a manjaro to co? antergos , revenge i pare innych
tak samo jak bys napisal ze ubuntu ,ktore wywodzi sie od Debiana (
Pierwsze wydanie Ubuntu ukazało się 20 października 2004 jako tymczasowa odmiana dystrybucji Debian GNU/Linux), nie poszlo swoja droga
Bzdury do kwadratu
CytatKażde z distr Arch pochodnych można tak odchudzić, że w rezultacie będzie się klepać jedynie polecenia w konsoli aby cokolwiek zobaczyć na ekranie. Dlatego nie rozumiem tych zawodów w porównania systemów, które de facto wywodzą się z jednej i słusznej linii.
Nie tylko arch pochodnych

CytatDlatego nie rozumiem tych zawodów w porównania systemów
na jednym systemie pracuje sie lepiej , na drugiej gorzej , zalezy kto z czego korzysta , z jakich programow itp.

PomPom

Uzywam Archa, Antergosa i Manjaro - każdy ma własne problemy i działa inaczej. Mogą wywodzić się z jednej rodziny, ale mają osobne społeczności, mniej lub bardziej repo i osobny pomysł na dystrybucję. Antergos prawdopodobnie w przyszłości zacznie oferować więcej graficznych narzędzi, więc też pewnie oddali się od Archa troszeczkę. 
myk byle jak jako tako

MSki

A jakie to graficzne narzędzia masz na myśli ?
Ja użytkuję od dwóch tygodni RevengeOS'a i wszystko co jest potrzebne do bezproblemowej i co najważniejsze bezstresowej pracy na tym systemie jest na miejscu. Po tych dwóch tygodniach mogę również napisać, że deweloperzy nadzorujący ten system są bardzo pracowici, gdyż aktualizacje pakietów dostarczane są użytkownikowi niekiedy dwa razy w ciągu dnia. Nic się po tym nie sypie, nie spowalnia, system pracuje rewelacyjnie.   

PomPom

Choćby menadżer sterowników - coś, czego w Antergosie brakuje, a może być przydatne dla nowych. Twórcy mogą też zaadaptować własny menadżer jąderek. Różne są możliwości.

Ja sobie siedzę na Archu, ale chyba ot z kaprysu zmienię go na Manjaro z Plazmą. Zastanawiałem się nad Kubuntu albo KDE Neon, ale Manjaro w sumie nie zawiodło mnie za bardzo, a Ubuntu już owszem - stan wersji LTS przez długi czas był śmiechem na sali, gdzie tylko Ubuntu MATE próbowało wyjść dobrze. Czemu nie Arch? Chyba najbardziej przemawia do mnie to, że bliżej mi do społeczności Manjaro, niż Archa. W Archu choćby poprawienie czcionek mnie irytuje. A zgadnijcie czemu irytuje... Bo można takie pierdoły ominąć, podpisując się pod innym znaczkiem. Zastanawiam się nad Antergosem, ale może czas bardziej zaufać deweloperom Manjaro. Zresztą, lubię czasem poczuć się jak klient :D
myk byle jak jako tako

darekradzan

CytatW Archu choćby poprawienie czcionek mnie irytuje.
https://wiki.archlinux.org/index.php/font_configuration
I nie trzeba sie irytowac  >:(

darekradzan

@MSki
Cytat@darekradzan, ja się na temat ArchBox'a nie wypowiadałem, ale skoro przywołałeś mnie do dyskusji, to zapytam Ciebie - co takiego ma ArchBox, a czego nie ma RevengeOS ?
Bo rozumiem, że skoro promujesz ArchBox'a to użytkowałeś również RevengeOS'a i masz skalę porównawczą.
Ja się jak na razie nie mam do czego przyczepić używając ten system.
Obawiam sie , ze obrevenge , podzieli los , np Apricity OS czy PacBang-a
Archbox jest to natomiast czysty arch+openbox , nie ma nawet zadnych swoich repo po zainstalowaniu systemu , jest to graficzny instalator archa z domyslnym menadzerem okien

robson75

Dla tych którzy korzystają z Manjaro a chcieliby mieć częste aktualizacje jak np. w Arch.
Wystarczy wklepać do terminala:
sudo pacman-mirror -b unstable -f 5
A następnie:
sudo pacman -Syy
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

PomPom

Nie wiem, czy przechodzenie na unstable'a to dobry pomysł... Jak ktoś chce mieć częste aktualizacje, to jednak lepiej coś bliżej Archa brać.
myk byle jak jako tako

robson75

Cytat: Dziadek Starowinek w Sierpień 13, 2017, 04:50:20 PM
Nie wiem, czy przechodzenie na unstable'a to dobry pomysł... Jak ktoś chce mieć częste aktualizacje, to jednak lepiej coś bliżej Archa brać.
To poczytaj sobie o tym:
https://manjaro.pl/galezie-manjaro-unstable-testing-oraz-stable/#more-2845 
A poniższy obrazek Tobie wyjaśni na czym to polega.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

PomPom

Po prostu nie ufam na tyle deweloperom Manjaro. Nie zapominajmy, że Manjaro się więcej od Archa różni, niż typowa dystrybucja pochodna.
myk byle jak jako tako

Zobacz najnowsze wiadomości na forum