Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PomPom

Robert75, moim zdaniem chłop ma sporo racji w tym, co pisze. Chociaż rzeczywiście trzeba wziąć poprawkę na to, że użytkownicy Archa często są uprzedzeni mocno do pochodnych. Inna jednak sprawa, że ten sam człowiek potrafił nie czepiać się wyborów dystrybucji, a nawet polecić coś na kształt Revenge czy Antergosa. Podziela tym samym moje obawy o tym, że własne repo niekoniecznie Manjaro służy.
Jak mi lub komu innemu nie odpowiada Manjaro, to najpierw byś lepiej polecił coś innego w tym samym typie, np. Antergosa albo Solusa.
A mówienie, że Debian jakiekolwiek aktualizacje ma raz na pół roku to wielka bzdura. Debian dostaje aktualizacje dość często, zachowując jednak tę samą "linię" pakietów (no że same poprawki, a nie nowsze wersje). Jak doda się backporty, które są WYMAGANE (chyba że chce się katować) na desktop, to aktualizacje ma się dość często. Ja do Debiana jeszcze nie wracam, mimo że lubię ten system. Po prostu Debian wiele pakietów zostawia w starych wersjach bez backportów i tracą na tym choćby ważne dla mnie czcionki. Po przekonaniu się, że archowce mogą działać bardzo dobrze ciężko mi wrócić nawet do ubuntowych, w których więcej da się zrobić w kwestii niektórych pakietów.
Manjaro po prostu dupy nie urywa i mam do niego parę wątpliwości. Obecnie mam na każdym kompie Manjaro i to prędko się nie zmieni. Jak Manjaro będzie mi się nie podobało, to jedyną słuszną opcją dla mnie jest Antergos lub Arch. Ew. ArchLabs to konkretna opcja, bo mam wrażenie, że ZemstaOS to jeden z tych projektów, który będzie tylko próbował dogonić gigantów. ArchLabs skupia się tylko na OpenBoxie, co jest sensowne, więc stawiam go ponad Zemstę. Czas pokaże, czy się mylę.
myk byle jak jako tako

robson75

Cytat: Dziadek Starowinek w Lipiec 30, 2017, 08:27:43 PM
Jak mi lub komu innemu nie odpowiada Manjaro, to najpierw byś lepiej polecił coś innego w tym samym typie, np. Antergosa albo Solusa.
Antergosa nie poleciłbym nikomu, szczególnie ze środowiskiem Cinnamon.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

gom1

Cytat: Robert75
A ja odmianą z Xfce jestem zachwycony.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

robson75

Cytat: gom1 w Lipiec 30, 2017, 08:46:57 PM
Cytat: Robert75
A ja odmianą z Xfce jestem zachwycony.
Cóż XFCE pewnie działa bez problemu, natomiast w Cinnamonie jest awaria za awarią.

robson75

MSki Nie chodzi mi o to. Tylko np. jak za pomocą Clipgrab lub 4Kvideodownloader-a ściągnę jakiś kawałek muzyczny to zamiast fotki wykonawcy jest ikona systemowa.

PomPom

Ciekawi mnie, co mogło być z tym Cinnamonem, skoro mowa o systemie, który bazuje bezpośrednio na Archu, a żadne ostrzeżenie nie wyszło.

gom1, też jestem zachwycony Xfce w Antergosie. Ten system zresztą mnie finalnie przekonał do Archa, bo w Manjaro nie widzę płynności Archa, a i nie oszukujmy się - Manjaro zalicza wtopy choćby z obrazami live, gdzie wersja MATE swego czasu była nie do zainstalowania, Budgie była cholernie nieresponsywna, a Cinnamon na sucho zjadał prawie 900mega. Nawet GNOME na Antergosie zjada samo z siebie ok. 550 mega.
Manjaro bardzo mi przypomina Ubuntu, gdzie oboje bazują na systemie, który ciężko wyczuć jako podstawa (biorąc pod uwagę działanie), a także mają lepsze i gorsze spiny - w Ubuntu na pewno będzie to prześwietne Ubuntu MATE, a w przypadku Manjaro bardzo fajna wersja z Plazmą. Używając Manjaro, nie czuję Archa. Tak samo, jak używając Ubuntu nie czuję Debiana.

Żeby nie było, że Antergos taki fajny - zmieniłem go, bo wine nie chce odpalić mi żadnej gry; może zostało już to poprawione, a ja coś zepsułem w instalacji, którą robił na odwal. Oslo, Antergos ma moim zdaniem taki sobie ekran logowania - za mało możliwości konfiguracji go. No i Antergos, podobnie zresztą jak Arch, musi być instalowany z neta, gdzie Manjaro potrzebuje tylko aktualizacji. Inna sprawa, że jeżeli mamy problem z dostępem do neta, to w ogóle rolling jest takim sobie rozwiązaniem.
myk byle jak jako tako

darekradzan

@Dziadek Starowinek

Nawiazujac do Twojego wpisu
CytatJak mi lub komu innemu nie odpowiada Manjaro, to najpierw byś lepiej polecił coś innego w tym samym typie, np. Antergosa albo Solusa
to jesli nie przeraza cie openbox(choc akurat w tym przypadku jest on wraz z elementami xfce4, uwazam ze jest przyjazny naprawde i extra dopracowany) , to proponuje zainstaluj sobie archa za pomoca archbox-a
Cytathttps://archbox-linux.github.io/
i go wyprobuj, uwazam ze jest super
Mam nadzieje , ze Ci sie spodoba
Pozdrawiam wszystkich , przepraszam za brak polskich znakow

MSki

Im dalej od źródła, tym woda bardziej mętna.
Ja jeszcze zobaczę (ale tylko z live), jak prezentuje się ArchLabs z antypodów....choć tam podobno ludzie chodzą do góry nogami, a i za bardzo nie lubię Openbox'a  ;-)
A póki co, dla mnie numerem 1 jest RevengeOS.

robson75

Cytat: darekradzan w Lipiec 31, 2017, 08:00:46 AM

@Dziadek Starowinek

Nawiazujac do Twojego wpisu
CytatJak mi lub komu innemu nie odpowiada Manjaro, to najpierw byś lepiej polecił coś innego w tym samym typie, np. Antergosa albo Solusa
to jesli nie przeraza cie openbox(choc akurat w tym przypadku jest on wraz z elementami xfce4, uwazam ze jest przyjazny naprawde i extra dopracowany) , to proponuje zainstaluj sobie archa za pomoca archbox-a
Cytathttps://archbox-linux.github.io/
i go wyprobuj, uwazam ze jest super
Mam nadzieje , ze Ci sie spodoba
Pozdrawiam wszystkich , przepraszam za brak polskich znakow
To już lepiej spróbować instalacje Arch-anywhere, który to posiada wbudowany instalator z wyborem wszystkich środowisk graficznych dostępnych na Archa.
    https://arch-anywhere.org/content/

PomPom

Arch-anywhere nadal zostawia człowieka na etapie dłubaniny. Still, moje zapasy cierpliwości zazwyczaj kończyły się tuż po tym, gdy miałem przed sobą zainstalowane środowisko graficzne, to może taki skok pozwoli mi znaleźć chęci na konfigurację. W czystym Archu mnie irytuje to, że najmniejsze rzeczy trzeba dostawić samemu, a nigdy człowiek nie wie, co go może czekać.

Edit. Wgrałem Archa i mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłem. Działa ładnie, a i temperaturka 10 stopni mniejsza, niż zwykle :o
Edit 2. Arch ma dla mnie taką durnotę, że muszę dogrywać program do prawie wszystkiego. Dla innych pewnie plus, bo można podkraść z innych środowisk bez dublowania. No i najmilej zaskoczyło mnie, że Fallout i Spelunky pięknie śmigają w wine. Zero problemów.
myk byle jak jako tako

robson75

Cytat: Dziadek Starowinek w Lipiec 31, 2017, 01:00:24 PM
Arch-anywhere nadal zostawia człowieka na etapie dłubaniny.
Nie przesadzaj, Arch-anywhere zaraz po instalacji daje człowiekowi gotowe środowisko. A żeby dostosować je pod siebie to doinstalowywujemy programy i aplikacje które nas interesują.
Właśnie takie coś nas interesuje jak Arch-anywhere, bez zbędnej dłubaniny, tylko prosta i nieskomplikowana instalacja Arch.
Choć w moim wypadku bardziej mi odpowiada Manjaro, ponieważ system jest w pełni spolszczony, w odróżnieniu od Arch-a.

darekradzan

@Robert75
@MSki
Sprawdziliscie ?
podejrzewam , ze nie
tak , ze sprobujcie i wtedy krytykujcie
@Dziadek Starowinek
w poruwnaniu do obrevenge  ma sie jak jak wielki + do powiedzmy 0 , w skali wielki plus poprzez 0 do wielkiego -
polecam wyprobuj
arch -anywhere nie polecam

CytatW czystym Archu mnie irytuje to, że najmniejsze rzeczy trzeba dostawić samemu
i to jest wlasnie to "dziadku"- masz co chcesz
CytatEdit. Wgrałem Archa i mam nadzieję, że wszystko dobrze zrobiłem. Działa ładnie, a i temperaturka 10 stopni mniejsza, niż zwykle :o
Edit 2. Arch ma dla mnie taką durnotę, że muszę dogrywać program do prawie wszystkiego. Dla innych pewnie plus, bo można podkraść z innych środowisk bez dublowania.-
to samo osiagniesz , bez problemow , instalujac archa  poprzez archbox , -
-
CytatNo i najmilej zaskoczyło mnie, że Fallout i Spelunky pięknie śmigają w wine. Zero problemów.
CytatDziała ładnie, a i temperaturka 10 stopni mniejsza, niż zwykle :o
Czeka cie jeszcze wiecej pozytywnych "rozczarowan"
Pozdrawiam

PomPom

OBRevenge i cały RevengeOS nie jest dla mnie. Nie patrzę w taką egzotykę, a i lubię mieć... wybór.

Co do Archa, przejdźmy do wstępnej krytyki, do której odwołam się za jakiś czas.
Zacznijmy od zżerania RAM - 2160 MiB przy Operze z czterema otwartymi kartami (cinnamon). Może jakaś pechowa wersja czegoś - zobaczymy.
Sama Opera nie chce otworzyć menadżera plików i ma problem z niektórymi treściami multimedialnymi, z którymi Łubudubu problemów nie miało. Inna sprawa, że inne distra miały ten sam problem z multimediami, więc to uchodzi lżej.

Tutaj co do pochodnych: jak to jest, że co distro archowe, to fonty wyglądają inaczej? Dodam, że na Archu wypadają najlepiej.

Robert75, Arch również jest w pełni spolszczony. Na pewno nie gorzej, niż Manjaro, więc nie wiem o czym mowa.
Plusy? Szybkość porównywalna z Debianem, tylko z dużo nowszymi paczkami, co się chwali. Wspomniana temperatura też na pewno na plus, chociaż i tu Debian nie odstawał. W odróżnieniu do Antergosa działają gry z wine - to szanuję. Takie rzeczy jak repo to już kwestia dziedziczona z pochodnymi - niczego nie brakuje i nic nie jest zwietrzałe.
Kilka problemów dało się naprawić, gdyż info nie brakuje.

Trochę się przeraziłem, gdy początkowo nie mogłem połączyć się z siecią, ale proste wejście w ustawienia, a nie "z paska", pomogło.

Jestem teraz w takim ustawieniu, że na stacjonarce mam Antergosa i Manjaro, a na lapku Archa. Do tego postawi się kilka wirtualek i mam niezłe pole testowe :D
myk byle jak jako tako

gom1

Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

darekradzan

@gom1
uwazam , ze instaluje zbyt duzo niepotrzebnych pakietow , chodzi mi glownie o srodowiska takie jak plasma czy gnome, z drugiej strony jesli zainstalujesz np. openboxa za pomoca archa-anywhere to zeby go dostosowac do "swoich potrzeb" (wiadomo kazdy ma inne , jednak mimo wszystko), potrzeba poswiecic na to  duzo czasu , a pisalem to odnosnie "Dziadek Starowinek" , ktory wspominal ,ze nie ma ochoty poswiecac za wiele czasu na zabawe z systemem
pozdrawiam

Zobacz najnowsze wiadomości na forum