Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oczkins92

OJ i ja wsadzę swoje dwa grosze.Zgadzam się z Dziadkiem że takie przeskakiwanie linuxów męcz.Ja już nie zliczę ile dystrybucji przerobiłem i testowałem.I zawsze było jakieś ale...... Po 3 latach szukania wraz te najbardziej krytykowane distro przez "fachowców" Ubuntu wydaje się najbardziej uniwersalne.Mam 16.04.2 65bit z cinnamone 3.4 stable i dziala lux.Niestety o ile do pc łatwiej dobrać distro już do lapka  trudniej. Nigdy w życiu nie spodziewałbym się że wiele problemów z np.wybudzaniem lapka może powodować nie distro a ŚRODOWISKO GRAFICZNE!Dlatego zawsze instaluje tylko 3 środowiska do lapek:Cinnamon , Mate oraz LXQT.Drażni mnie strasznie jak ktoś doradza XFCE do laptopa.Wiem że środowisko to taki kompromis lekkości z funkcjonalnością ale ma tak problemy z wybudzaniem i nie ma sposobu na jego rozwiązanie.
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

gom1

Cytat: Oczkins92 w Lipiec 24, 2017, 09:31:08 AM
Drażni mnie strasznie jak ktoś doradza XFCE do laptopa.Wiem że środowisko to taki kompromis lekkości z funkcjonalnością ale ma tak problemy z wybudzaniem i nie ma sposobu na jego rozwiązanie.
To muszę mieć niewiarygodne szczęście :-) XFCE jest moim ulubionym środowiskiem i wsadzam je tam gdzie tylko się da. Na leciwym NC10 wybudzanie działa od strzału (Manjaro/XFCE).
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

robson75

Cytat: Robert75 w Lipiec 09, 2017, 12:18:41 AM
Co do LinuxMint 18.2 to deweloperzy tegoż systemy odwalili kawał dobrej roboty. Sam się o tym przekonałem instalując Cinnamon-a na VB. I co najważniejsze, dodali domyślnie zainstalowany pakiet usb_modeswitch, czego nie mogę powiedzieć o wersji 18 i 18.1, w których to brak tego pakietu uniemożliwiał nawiązanie połączenia z siecią.
Ciekaw jestem jak LM działa w realu, bo na VB działa super.
MSki Nie wiem czy zauważyłeś, ale zmieniłem zdanie na temat LinuxMint-a szczególnie od wersji 18.2. I choć miałem ten system zainstalowany na VB w wersji Cinnamon tylko przez tydzień, to również na tym systemie nie wystąpiła ani jedna awaria Cinnamona.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

Oczkins92

gom1 a nie masz problemu takiego że po wybudzeniu network-manager aplet już nie działa sieć?A mozesz ustawić jasność lapka tak żeby po ponownym uruchomieniu zapamietał ustawienia jasności?
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

gom1

@Oczkins92 z siecią nie ma problemu, notebook bez trudu odnawia połączenie. Co do jasności to faktycznie, ściemniłem ekran maksymalnie, uśpiłem, obudziłem - jasność była na poziomie 100%.

Edit: mam też drugiego lapka z XFCE (Antergos). Tutaj również nie ma problemu z siecią, natomiast na jądrze 4.11 potrafi sypnąć błędami przy wybudzaniu (a nawet z powrotem się uśpić). Na 4.9 LTS jest OK. Podejrzewam problemy z ACPI.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

robson75

MSki A czy Ty czasami nie doinstalowywałeś jakiś systemowych plików typu python. Bo bardzo mnie dziwi że ten sam system działa tak różnie.
Swoją drogą ja mam zainstalowanych na Manjaro Cinnamon sporo programów ze środowiska KDE np. K3B, KolourPaint, Kwrite i wiele innych.
Dodatkowo mam zainstalowanych kilka programów z AUR:

I naprawdę mój system działa idealnie, bez najmniejszych problemów.

MSki

Cytat: Robert75 w Lipiec 24, 2017, 11:08:56 AM
MSki Nie wiem czy zauważyłeś, ale zmieniłem zdanie na temat LinuxMint-a szczególnie od wersji 18.2. I choć miałem ten system zainstalowany na VB w wersji Cinnamon tylko przez tydzień, to również na tym systemie nie wystąpiła ani jedna awaria Cinnamona.
Co innego na VB, a co innego fizycznie na HDD/SSD...już o tym pisałem.

A czy pamiętasz swój wpis w tym temacie o takiej treści ?
Cytat: Robert75 w Maj 20, 2017, 03:42:35 PM
Dziadek Starowinek Ja bym Tobie proponował instalacje Manjaro XFCE, ponieważ to środowisko jest tworzone przez deweloprów Manjaro. Natomiast Manjaro Mate przez społeczność (Community Editions), co za tym idzie mogą być błędy i niedoróbki. Sam kiedyś testowałem Manjaro Mate (na VB) i z przykrością muszę stwierdzić że tez miałem problemy z tym środowiskiem.

A gdy już zainstalujesz XFCE  to możesz sobie doinstalować np. środowisko Cinnamon, (moim zdaniem najstabilniejsze środowisko tworzone przez społeczność Manjaro) sam korzystam z Cinnamon-a (od 2 miesięcy) i nie miałem z nim żadnych problemów.
i czy to nie dziwne, że u Ciebie występowały problemy ze środowiskiem Mate ?......może to wina Twojego sprzętu  ;-D

Ok, dość tego stawiania pod ścianą. Wiesz dobrze że od paru dni mam fizycznie zainstalowany na dysku inny system (RevengeOS) pozwalając sobie, no bo kto mi zabroni,  na instalację środowiska Xfce.
Obiecałem że coś napiszę o tym systemie, ale jeszcze nie teraz.

Acha, bo zapomniałbym dodać. Możliwe, że na VB RevengeOS nie dał się spolszczyć, ale po zainstalowaniu na dysk jest caluteńki po Polsku.

robson75

A czy nie wspominałem że system Manjaro Mate próbowałem instalować na VB to chyba jest różnica.
A tak w ogóle Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje. Po prostu nie chcę się kłócić z Tobą.

robson75

CytatAcha, bo zapomniałbym dodać. Możliwe, że na VB RevengeOS nie dał się spolszczyć, ale po zainstalowaniu na dysk jest caluteńki po Polsku.
Ja na VB po zainstalowaniu RevengeOS miałem go w pełni spolszczonego.

robson75

A tak na marginesie to przed zainstalowaniem jakiejkolwiek dystrybucji Linuksa to należałoby przeczytać text w wykonaniu moderatora tego Forum czyli Albedo 0.64.
https://linuxiarze.pl/jaki-linux1/   

MSki

"Antergos vs Manjaro vs ?", czyli tym razem parę zdań na temat RevengeOS.
System instaluje się bez najmniejszych problemów, a sam proces instalacji jest "dziecinnie" prosty....klikalny.
Ja zainstalowałem ze środowiskiem Xfce, które jest tak dopracowane, że wcale nie różni się funkcjonalnością od Cinnamona.
Wybrane ikony najczęściej użytkowanych programów można usytuować zarówno na pulpicie, panelu, jak i dodać do ulubionych. Ich kolorystykę również można ustawić pod własne widzimisię i jaki kolor by się nie wybrało, to każdy świetnie komponuje się z ciemnoszarym dizajnem tła otwieranych programów.
System oparty o Archa, a więc i szybki j jednocześnie niezwykle stabilny, gdyż pomimo wielu uaktualnień dostarczanych w ciągu tygodnia, nie wysypał się ani razu.
Zainstalowałem sobie z oficjalnego repo dodatki do Touchpada, więc treść otwieranych stron http mogę teraz przesuwać bez problemu jednym palcem, zarówno w pionie jak i poziomie. Funkcja gładzika bardzo przeze mnie pożądana i poszukiwana, zwłaszcza że o jej istnieniu wiedziałem przy okazji "testowania" innych distr.
Podsumowując...bardziej mi się podoba wizualnie i w działaniu RevengeOS niż Manjaro i Antergos.

robson75

W RevengeOS najbardziej mi brak miniaturek w managerze plików tylko, ikona systemowa. Mimo że w ustawieniach ustawiłem na wyświetlanie miniatur do 1 GB to wciąż są niewidoczne.
W Manjaro wszystko widać idealnie.

PomPom

Bawiłem się dzisiaj Antergosem z GNOME. Zacząłem chcieć na laptopie czegoś bardziej niezwykłego. Dodam, że zapoczątkowała to u mnie zabawa ze starusieńkim MacOSem na Archive. Niby powinienem się raczej zainteresować dostosowywaniem choćby takiego Xfce, ale po to mam wybór, żeby zrobić coś możliwie lepiej. Antergosa nadal darzę sympatią i chciałem pobawić się właśnie na nim, a nie na Manjaro chociażby. Posiedziałem kilka godzin i nawet przyzwyczaiłem się do innego ułożenia elementów. Też pierwszy raz w życiu ogarnąłem, jak wgrać rozszerzenia (wtyczkę najlepiej instalować z repo dystrybucji, a nie przeglądarki).

Ciągle coś we mnie siedzi, co uważa Antergosa za system lepszy, tylko jeszcze będący w trakcie doróbek. W Manjaro mi nie pasują dwie rzeczy - opóźnione aktualizacje, które podobno sprawiają problemy ze stabilnością (poprawki nie przechodzą do danej aktualizacji) i zaburza te uczucie dystrybucji ciągłej, oraz zwyczajnie wolniejsze działanie, niż Antergos. Niejaki pavbaranov kiedyś pisał w komentarzach o minusach Manjaro i był dla mnie dość przekonujący.

Moje testy z Manjaro:
Xfce - Opera mi się ścinała, a czasami zostawała sama belka. Poza tym, nie powalało prędkością. Solidne distro Xfce, ale bez fajerwerków. Z live na lapku się nie usypiało.

Cinnamon - całkiem niezłe, chociaż początkowo jest dość brzydkie. Po 30 minut Opera zacinała się na parę sekund, ale problem został chyba rozwiązany w ostatniej aktualizacji. Działa dość szybko, porównywalnie do Minta 18.2.

KDE Plasma - dystrybucja, która spróbowała mnie przekonać do KDE i jej się to udało. Kubuntu i Neon były dość nieprzyjemne już podczas sesji live, a Manjaro przy nich wypadło świetnie. Były zacinki Opery i Dolphina, ale chyba zostały już załatane (to lubię w rollingach). Teraz najbardziej przeszkadza mi, że system trochę długo się włącza i cierpi na windowsowe "środowisko się wczytało, ale poczekaj jeszcze trochę".

myk byle jak jako tako

robson75

Dziadek Starowinek Niejaki pavbaranov jest po prostu uprzedzony do Manjaro, i na jego komentarze trzeba brać poprawkę. Ponieważ według niego najdoskonalszym systemem jest Arch.
A poza tym jak Ci nie odpowiada Manjaro to zainstaluj sobie Debiana, w którym to jakiekolwiek aktualizacje są raz na pół roku.

MSki

Robert75, nie wiem o jakie miniaturki Ci chodzi, u mnie to tak wygląda
https://postimg.org/image/5lmll15gt/

Zobacz najnowsze wiadomości na forum