Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

PomPom

Dziwne, że nie ma, bo na obu moich Manjaro po wpisaniu pacman -S libreoffice-fresh wychodzi, że taki pakiet jest :I Spróbuj z tym odświeżeniem mirrorów.
myk byle jak jako tako

gom1

No jak na złość, teraz jest:
[gom1@manjaro Pulpit]$ sudo pacman -Ss libreoffice-fresh
extra/libreoffice-fresh 6.0.0-1
    LibreOffice branch which contains new features and program enhancements
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

robson75

gom1 Ja też mam repozytoria stable, odkąd miałem z mesą problemy na unstable, to teraz tylko i wyłącznie stable.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

gom1

Faktycznie pamac-classic pokazuje ten pakiet, a sam pamac nie.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

PomPom

Minus stable'a, że trzeba czasami trochę poczekać na aktualizacje (gdzie jest moja Plasma 5.12?!), ale z drugiej strony lepiej z tym, niż na distrach fixed, a i krytyczne aktualizacje są dawane dość szybko. Unstable na papierku ładnie wygląda, że to niby taki Arch, ale Manjaro stopniowo oddala się od czystego Archa i po prostu ta gałąź prosi się o problemy. Najlepiej się trzymać dystrybucji w gałęzi stable (z kilkoma wyjątkami, jak wiemy, co robimy).

Z tymi pamacami to chyba wyszło ze strony Archa, że fresh ma jakieś dziwne nazewnictwo i się gubił, a classic najwidoczniej zachowuje stare nazwy.
myk byle jak jako tako

PomPom

Uwielbiam w Archowcach to, że widzę program gdzieś w jakimś artykule, wpisuję nazwę w pamacu i mogę ten program tam znaleźć :D
myk byle jak jako tako

robson75

Cytat: Dziadek Starowinek w Luty 13, 2018, 02:19:53 PM
Z tymi pamacami to chyba wyszło ze strony Archa, że fresh ma jakieś dziwne nazewnictwo i się gubił, a classic najwidoczniej zachowuje stare nazwy.

Teraz chyba rozumiesz, dlaczego wolę pamac-classic.

PomPom

Ja wolę być w zgodzie z tym, co "góra" mówi :I Chociaż raczej classic znaczących problemów przez swoją odmienność nie powinien robić, ew. gorzej się dogadać z innymi, jak ten sam pakiet może się inaczej nazywać.
myk byle jak jako tako

PomPom

Trochę czasu minęło i zwycięzca się wyłonił. Manjaro działa przyzwoicie (choć z okazyjnymi problemami na Plasmie) i ciągle się rozwija. Widać napracowanie w tym projekcie i tętniące życie.
Antergos za to wydaje mi się już martwy. Nic w tym projekcie się nie dzieje. To po prostu nakładka na Archa, której społeczność żyje, a jacykolwiek deweloperzy już chyba przestali się przejmować.
myk byle jak jako tako

MSki

Antergos - nie
Manjaro - nie
Archman - tak, a dlaczego ? sami sprawdźcie.

robson75

Osobiście testowałem Archman-a Xfce, na VB i system zdaje się być w porządku, w odróżnieniu od Antergos-a, który po prostu się zepsuł. I mimo że Archman jest produktem tureckim, to w niczym nie odbiega od stabilności Arch-pochodnych.

MSki

Archman jest o tyle ciekawy, że nie dość iż korzysta z oficjalnych pakietów Archa, oraz społecznościowych AUR, to posiada dodatkowo własne tworzone przez deweloperów tego systemu.

PomPom

Cytat: MSki w Kwiecień 10, 2018, 11:49:22 AM
Archman jest o tyle ciekawy, że nie dość iż korzysta z oficjalnych pakietów Archa, oraz społecznościowych AUR, to posiada dodatkowo własne tworzone przez deweloperów tego systemu.
Czyli jest taki jak większość archowych dystrybucji, która do repo Archa dokłada jakieś małe swoje. Pobiorę, sprawdzę, chociaż jestem sceptycznie nastawiony.

Po (ponownym) zerknięciu na stronkę i otoczkę dystrybucji:
Bieda. Trzech chłopa w teamie, jeden robi nad distrem. Dwóch udaje, że robi nad stroną. Na stronce okazyjne dziwaczności (newsy pisane za karę, które czytam głosem Tommy'ego Wiseau). Wcześniej to chyba było projektem skupiającym się na kilku archowych distrach, na co wskazuje Download i profil na FB. Zapomnieli niestety, że Apricity padł, i padł trochę temu już. Pobieram teraz obraz i się zobaczy, jak sama dystrybucja w akcji. 

EDIT PLUS
Sprawdziłem na live na swoim lapku. Schludnie wgrany Arch bez udziwnień (patrzę tutaj na Anarchy - po kiego to komu było...). Dodatkowe repo bardzo symboliczne, ale pewnie przydatne. Domyślny wygląd slick-greetera lubi źle dobrać kolory i słabo widać wybór środowiska. Dla testu wgrałem i3, to się system zaciął przy wylogowaniu. Po restarcie wgrałem lxde i później i3, już się dało oba sprawdzić. To ich narzędzie do ustawień mi nie odpala się, pewnie wina live. Nie wygląda to źle, ale chyba już podobne dystrybucje były i ich cała otoczka sprawdzała się lepiej. To jest taki łatwo wgrany i skonfigurowany Arch i właściwie tyle. Tylko wbrew zapewnieniom archtardów, Arch się psuje i ktoś czasem przyzna, że czystość i prostota Archa służy temu, żeby ten system psuł się jak najmniej, a naprawy przebiegały sprawnie. Pochodne Archa powinny wyjść trochę dalej, niż po prostu łatwy Arch. Antergos przywalił fajnym instalatorem... i tyle narobił. Manjaro za to serio zbudowało coś na archowej podstawie, co nie jest łatwym Archem (żeby nie chwalić za bardzo - Arch działa zauważalnie sprawniej).
myk byle jak jako tako

MSki

Zupełnie inaczej system zachowuje się, jak jest zainstalowany na dysku i jest po aktualizacji, a inaczej z live. Nie miałem tych problemów, o których piszesz, ale też nie kombinowałem ze środowiskami i menadżerami. Z live całkiem możliwe że się będą zacinać lub sypać, gdyż system wstaje z domyslnym Xfce. Wgrałem sobie na pena i z pena uruchamiałem. Archmen'a traktuję jako system "awaryjny"....błyskawicznie się bootuje ;)

PomPom

Bo to schludnie postawiony Arch, a Arch jest bardzo szybki. Na awaryjny albo system z ciekawości ma sens (coby się Archowi przyjrzeć), ale sam w sobie dla mnie trochę odpada jako coś poważnego. Są przytulniejsze opcje i opcja mnie przytulna, ale "prawie pewna", czyli Arch. Patrząc na dodatkowe repo, w razie czego chyba będzie się dało dość łatwo przerobić to na Archa (jak deweloper uzna, że nie ma po co robić osobnego distra).
myk byle jak jako tako

Zobacz najnowsze wiadomości na forum