Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

Czyli mamy rozwiązanie pod nazwą jaka sensowna alternatywa dla bezsensownego Manjaro :)
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Piotr_1988

Pisze z wersji live ArcoLinuxB-xfce v19.04.4 bazujacej na Archu. W wersji live nie dziala modem, oraz to jest pierwsze Xfce, w ktorym nie potrafie paska zadan przerzucic na gore ekranu. Moze to jest ta sensowna alternatywa dla Manjaro? Tak, wiem, tu rowniez "developerzy" w zasadzie nic sami nie zrobili. ;)
NixOS  |  Rocky Linux

PomPom

Pasek w Xfce przerzuca się identycznie jak w reszcie dystrybucji z Xfce. To, że nie działa modem, to ciekawe. Może trzeba sprawdzić jaka paczuszka zawiera do niego sterowniki, pobrać ją gdzieś indziej i wgrać offline. Kiedyś mnie Arco ciekawiło, ale jak dla mnie jest przekombinowane. Albo może nie mam ochoty poszukiwać, który obraz wgrywa w miarę czystego Archa (nie jestem fanem własnych configów spod jednego człowieka), gdy takiego postawię sobie sam w czyściutkiej formie.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Cytat: robson75 w Maj 21, 2019, 01:57:54 PM
Cytat: Oczkins92 w Maj 21, 2019, 01:46:23 PM
Co zatem byście polecili zamiast Manjaro żeby możnabyłoby sobie zainstawać na komputerze bez sieci?
Ja już Tobie tłumaczyłem że najlepszym wyborem jest anarchy-installer, a co do sieci to łączysz się przez kabel, a anarchy już bez problemu połączy się przez DHCP.
Nie.Nie mam żadnego dostępu do sieci poprzez kabel i tyle.
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Oczkins92

Gdzieś słyszałem ,że to może być swag arch.

PomPom

Swag Arch może być ok, jak lubisz Budgie. Ja dla kompa bez neta bym w ogóle nie polecał nic archowego, tylko jakieś Ubuntu po prostu.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Cytat: PomPom w Maj 27, 2019, 09:38:53 AM
Swag Arch może być ok, jak lubisz Budgie. Ja dla kompa bez neta bym w ogóle nie polecał nic archowego, tylko jakieś Ubuntu po prostu.
Znaczy troszeczkę źle się wyraziłem.Nie mogę zainstalować żadnych z omawianych distr ponieważ nie mam dostępu do internetu podczas instalacji systemu.Mam połączenie komórkowe do którego Manjaro ma z marszu wgrany pakiet usb_modem_switch.Bez niego nie mam dostępu do internetu.A wiele distr na Archu wymaga do instalacji internet.i jeszcze Antergos ma też ten pakiet ale  ja nie chce Antergosa.

pavbaranov

@Oczkins92 - masz zatem kilka możliwości:
- instalacja Manjaro i masz względny spokój,
- instalacja Antergosa, który w przeciągu miesiąca (pewnie) stanie się Archem,
- instalacja dowolnej innej dystrybucji, zgranie na pendrive niezbędnych paczek (usb_modem_switch) i zainstalowanie jej później jako lokalnej (inna sprawa, że jakoś mi się wierzyć nie chce, by akurat tej paczki nie było w jakiejś),
- instalacja Archman (bo tu - usb_modeswitch jest)

@PomPom - W Swag jest domyślnie Xfce4, choć o ile pamiętam, to nie tylko to środowisko daje się zainstalować.

@Piotr_1988 - Spróbuj Archman - wiele opcji do wyboru jeśli chodzi o środowiska i jednocześnie nie przecudowany. Prosta instalacja po której pewnie nieco paczek można wyrzucić (bo po diabła one tam są?).

@wszyscy - Ogólna zasada:
- potrzebujesz Archa - instalujesz Archa
- potrzebujesz Archa, ale nie chcesz/nie możesz go zainstalować w arch-way - korzystasz z Anarchy Linux (najsensowniej; alternatywa zen-installer, ale chyba gorsza),
- potrzebujesz od razu skrojonego środowiska - instalujesz Archman lub Antergos i czekasz aż się stanie Archem,
- chcesz Manjaro - instalujesz Manjaro.
Wszystkie ww. z wyjątkiem Manjaro zachowują się mniej lub bardziej jak skonfigurowany przez kogoś Arch. Korzystają bezpośrednio z repozytoriów Archa i bezpośrednio z jego paczek. Aktualizacje odbywają się w tych samych terminach co w Archu (wszak to jego repozytoria). Manjaro ma zwłokę w stosunku do Archa, część paczek z Archa, część rozwijanych we własnym zakresie, część przejętych z AUR. Jakość paczek własnych, jak również nawet przejętych z AUR - wg mnie - jest żadna.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

PomPom

Cytat: pavbaranov w Maj 27, 2019, 10:22:29 AM
@PomPom - W Swag jest domyślnie Xfce4, choć o ile pamiętam, to nie tylko to środowisko daje się zainstalować.
Też tak myślałem, ale to się zmieniło: https://swagarch.gitlab.io/
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Cytat: pavbaranov w Maj 27, 2019, 10:22:29 AM
@Oczkins92 - masz zatem kilka możliwości:
- instalacja Manjaro i masz względny spokój,
- instalacja Antergosa, który w przeciągu miesiąca (pewnie) stanie się Archem,
- instalacja dowolnej innej dystrybucji, zgranie na pendrive niezbędnych paczek (usb_modem_switch) i zainstalowanie jej później jako lokalnej (inna sprawa, że jakoś mi się wierzyć nie chce, by akurat tej paczki nie było w jakiejś),
- instalacja Archman (bo tu - usb_modeswitch jest)

@Piotr_1988 - Spróbuj Archman - wiele opcji do wyboru jeśli chodzi o środowiska i jednocześnie nie przecudowany. Prosta instalacja po której pewnie nieco paczek można wyrzucić (bo po diabła one tam są?).

@wszyscy - Ogólna zasada:
- potrzebujesz Archa - instalujesz Archa
- potrzebujesz Archa, ale nie chcesz/nie możesz go zainstalować w arch-way - korzystasz z Anarchy Linux (najsensowniej; alternatywa zen-installer, ale chyba gorsza),
- potrzebujesz od razu skrojonego środowiska - instalujesz Archman lub Antergos i czekasz aż się stanie Archem,
- chcesz Manjaro - instalujesz Manjaro.
Wszystkie ww. z wyjątkiem Manjaro zachowują się mniej lub bardziej jak skonfigurowany przez kogoś Arch. Korzystają bezpośrednio z repozytoriów Archa i bezpośrednio z jego paczek. Aktualizacje odbywają się w tych samych terminach co w Archu (wszak to jego repozytoria). Manjaro ma zwłokę w stosunku do Archa, część paczek z Archa, część rozwijanych we własnym zakresie, część przejętych z AUR. Jakość paczek własnych, jak również nawet przejętych z AUR - wg mnie - jest żadna.
I takiej odpowiedzi szukałem.Dziękuje bardzo! :)

robson75

@Oczkins
A co za problem pobrać z sieci paczkę usb_modeswitch i tcl (ponieważ to jest wymagana zależność usb_mode...) i następnie przenieść te paczki na pendraka, i z pendraka zainstalować je w systemie gdzie brak jest tych paczek komendą
sudo pacman -U nazwa_paczki.pkg.tar.xz
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

Piotr_1988

Cytat: PomPom w Maj 27, 2019, 08:08:39 AM
Pasek w Xfce przerzuca się identycznie jak w reszcie dystrybucji z Xfce.
Nie wiem, czy mówimy o tym samym pasku. Paski są dwa: ten mniejszy z narzędziami i on się ustawia bezproblemowo w czterech pozycjach, oraz ten dłuższy z różnymi rzeczami i on się ustawia tylko w trzech pozycjach, tj. dolnej, oraz bocznych. We wszystkich innych XFCE, które widziałem, mogłem bezproblemowo go ustawić na górze, ale tutaj serio nie potrafię...

@pavbaranov Wiem, że projekt Antergosa nie jest kontynuowany, ale nie rozumiem tego, że Antergos stanie się Archem. Tzn., że jak zainstaluję sobie dziś Antergosa, to za miesiąc będzie poprawie powiedzieć, że używam Archa...? Zainstalowany system nie będzie wciąż Antergosem?
NixOS  |  Rocky Linux

robson75

Cytat: Piotr_1988 w Maj 27, 2019, 03:09:39 PM
Nie wiem, czy mówimy o tym samym pasku. Paski są dwa: ten mniejszy z narzędziami i on się ustawia bezproblemowo w czterech pozycjach, oraz ten dłuższy z różnymi rzeczami i on się ustawia tylko w trzech pozycjach, tj. dolnej, oraz bocznych. We wszystkich innych XFCE, które widziałem, mogłem bezproblemowo go ustawić na górze, ale tutaj serio nie potrafię...
W Xfce4 na Arch-u są tylko dostępne 3 pozycje na rozmieszczenie panelu, tj. poziomy, pionowy i boczny.
Jeżeli chcesz aby panel był na górze to tworzysz nowy panel przez kliknięcie na + na samej górze, i przy pomocy myszy go przenosisz na górę, następnie go wydłużasz przy pozycji długość (%) i dodajesz do niego aplety.

Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

pavbaranov

Cytat: Piotr_1988 w Maj 27, 2019, 03:09:39 PM
@pavbaranov Wiem, że projekt Antergosa nie jest kontynuowany, ale nie rozumiem tego, że Antergos stanie się Archem. Tzn., że jak zainstaluję sobie dziś Antergosa, to za miesiąc będzie poprawie powiedzieć, że używam Archa...? Zainstalowany system nie będzie wciąż Antergosem?
"For existing Antergos users: there is no need to worry about your installed systems as they will continue to receive updates directly from Arch. Soon, we will release an update that will remove the Antergos repos from your system along with any Antergos-specific packages that no longer serve a purpose due to the project ending. Once that is completed, any packages installed from the Antergos repo that are in the AUR will begin to receive updates from there." (zob.: https://antergos.com/blog/antergos-linux-project-ends/
Jeśli tak się nie stanie, w co wątpię, bo deweloperzy Antergosa to ludzie z głową na karku i bardzo rozsądni oraz odpowiedzialni, to na naszym, archowym forum oraz na moim blogu zostanie przedstawione co i jak zrobić, by transformacja z Antergosa była kompletnie bezproblemowa.
Obecnie możesz zerknąć na: http://linux-pavbaranov.blogspot.com/2018/10/jak-uniknac-problemow-z-antergosem.html choć to dość stary już tekst.
W pierwszej kolejności jednak trzeba sobie uzmysłowić czym jest Antergos. Otóż to dystrybucja, która w 98% składa się z Archa. Główne paczki są bezpośrednio z repozytoriów Archa. Pozstałe odrębności (o identyfikacji systemu nie wspomnę), to kilka(-naście) paczek, z czego kilka "tworzy" szkielet tego systemu oraz dostarcza niezbędnych paczek z repozytorium Archa (te ostatnie to tzw. metapaczki), paczki wystrojów, a reszta jest najczęściej paczkami przejętymi z AUR. Do tego dochodzą paczki wystrojów, oraz domyślny tu DM (który można zmienić i odkryć przykładowo, że GNOME bądź KDE mogą być uruchomione również w sesji Wayland :)).
Całość "zmian" z Antergosa na Archa trwa przysłowiowe 5 minut.

Gostop

Zobacz najnowsze wiadomości na forum