Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oczkins92

Ale isntalowałeś jakiegoś Archa czystego czy inne prostsze instalatory?
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

PomPom

Czysty Arch instalowany oficjalną metodą. Nie jest to jakoś trudne, jak się już ma większe obeznanie w Linuxach, a mam okazję prześledzić proces kształtowania się mojego systemu i przypilnować, żeby po drodze coś się nie skiepściło, ew. wiedzieć, jak to naprawić. Ułatwiacze mogą coś po drodze psuć (np. Antergos, który ma swoje bolączki, nie występujące w Archu), więc idę oficjalną metodą, żeby mieć jak najczystsze doświadczenie.
myk byle jak jako tako

PomPom

Nie wykluczam jeszcze Manjaro na laptopie, bo chciałbym nowe GNOME i ładne czcionki, ale też większość rzeczy odwaloną za mnie (lapek też trochę mniej musi, niż stacjonarka, to idzie więcej wybaczyć i może spokojnie mieć problemy z gierkami, bo na lapku i tak nie gram). Wydaje mi się, że obeznanie w Archu może okazać się pieniężne przy Manjaro (niby nie stawiam systemu, ale wiem, gdzie pan majster grzebał) i to może jednak nie być aż taka zła opcja, jak się mojemu wybrednemu ostatnio ja wydaje :D Dzieje się się coś ciekawego z nim, psuje się jakoś ostatnio czy może wręcz przeciwnie? Jest nadal dość dobrą opcją dla człowieka, który chce ciut mniej siedzieć przy ekranie?
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Oj znowu coś się wydarzyło nieprzyjemnego w Manjaro.Nie mogłem filmów normalnie oglądać na Smplayerze i chce wrócić jednak do Sparkiego.Tylko za cholere nie wiem jak drukarkę uruchomic tak aby ruszyła.

PomPom

No i takie coś mnie pchnęło ku Archowi i sceptycznym podchodzeniu do dystrybucji opartych na innych :/ Dlaczego nie można było oglądać normalnie? Jak irytujący tearing, to dałoby się naprawić.
myk byle jak jako tako

robson75

Oczkins92 A czy próbowałeś odtworzyć ten film na VLC?
Ja w takim wypadku gdy program mi przestaje działać, odinstalowywuje go otwieram menadżera plików, wyświetlam ukryte pliki, a następnie wchodzę do katalogu .config i odnajduje katalog w tym wypadku smplayer i go usuwam, następnie robię restart kompa i z powrotem instaluje dany program. I muszę przyznać że w 90% przypadków to pomaga.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

Oczkins92

Nie zamierzam używać VLC ponieważ ja na SMplayerze dobrze odtwarza mi napisy i mogę je dostosować jak chce

robson75

Ja również nie uznaje VLC tylko i wyłącznie SMPlayer. Pamiętam raz taką sytuacje, mając zainstalowanego SMPlayer-a postanowiłem odinstalować domyślnie zainstalowane VLC, efekt tego był taki że SMPlayer przestał mi prawidłowo działać.
To taka moja uwaga.

PomPom

Testuję GNOME i Manjaro zarazem. Ledwo wgrałem, to ciężko o większą opinię, ale już widać, że jest dość płynnie i szybko. System włącza się bardzo szybko i nie ma żadnych zastojów. Temperaturka też się ładnie trzyma, mimo pozostania na kernelu LTS. Poprzestawiałem GNOME'a na bardziej domyślny i dograłem mu Pixel Savera oraz Show Desktop. Wygląda i używa się tego całkiem przyjemnie, chociaż nadal trzeba się przyzwyczaić. Testuję też Waylanda, chociaż tak dawno nie używałem gnoma, że nie wiem co dokładnie jest lepsze. Będę musiał o tym doczytać.

EDIT. Coś dziwnego jest, bo chyba jednak sesja nie jest na Waylandzie o.O Dziwne, bo przy logowaniu jest osobna opcja GNOME z X'ami...

EDIT2. Trzeba było edytować jeden pliczek i teraz działa. Jakoś nagle szybciej wszystko chodzi o.O
myk byle jak jako tako

PomPom

Ostatnio była sprawa, że MATE na Antergosie się psuło. Też kiedyś Robert75 pisał, że psuł się Cinnamon. Ciekawi mnie, jak to jest, że Arch tego problemu nie ma. Nie wiem dokładnie, jak z tym Cinnamonem, bo sam nie testowałem, a jedynie czytałem, ale MATE nie robi mi żadnych problemów na Archu.

EDIT. Manjaro na lapku spisuje się genialnie! Działa płynnie (Wayland), lapek się nie grzeje i jest niemal bezgłośny :D
myk byle jak jako tako

Oczkins92

A jak zasoby zużywa?Grafe? idtd?

PomPom

Manjaro? Grafę nie mam pojęcia, ale sprzęt ma intelowską sandy bridge i nic problemów nie robi. RAMu żre to 1,8 giga (wg monitora systemu; neofetch pokazuje o 200 mega mniej - może kwestia pamięci dla grafiki) z otwartą Operą z paroma kartami. CPU 10-15% głównie. Wayland, z tego co mi mówiono, odciąża system.

I dla konkretu, Manjaro GNOME z jądrem 4.13. Na 4.9 mogłoby być gorzej.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Jednak spróbuje pomęczyć się ze sparkym

PomPom

Zależy czego się szuka :D Ja poszedłem w Manjaro, bo jak chciałem popróbować GNOME i Waylanda, to archowa świeżość była wręcz wskazana. Archa wgrałem z kilku powodów, ale między innymi dlatego, żeby się z niego śmiać (lubię drażnić niektórych) oraz chciałem mieć większą wiedzę co się odwala w systemie. Groźnie to brzmi, ale ma to ostatecznie na celu zminimalizowanie problemów, bo będę miał więcej pojęcia, jaki element może powodować daną niedogodność. Męczę się kontrolowanie, żeby później nie musieć, gdy nie będę miał na to ochoty :D 
myk byle jak jako tako

robson75

Cytat: Dziadek Starowinek w Październik 14, 2017, 06:01:07 PM
Archa wgrałem z kilku powodów, ale między innymi dlatego, żeby się z niego śmiać
Dziadek Starowinek Ale Ty pierdoły pociskasz, jak można wgrywać system tylko po to żeby się z niego śmiać. Sorry, ale tym stwierdzeniem mnie zabiłeś.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum