Najpierw utworzyłem VM-kę, nazwałem ją "Arch Linux (64-bit)", dałem jej 2 GB RAM i 50 GB miejsca na dysku. Potem zbootowałem na niej obraz instalacyjny Arch Linuxa i teraz rozpoczyna się zabawa:
- partycjonujemy dysk używając narzędzi cfdisk i lvm
- jak już mamy partycję boot /dev/sda1, lvm /dev/sda2 a na niej /dev/arch-vg/swap i /dev/arch-vg/root to formatujemy:
a) mkfs.ext4 /dev/sda1
b) mkfs.ext4 /dev/arch-vg/root
c) mkswap /dev/arch-vg/swap
d) swapon /dev/arch-vg/swap
- no i oczywiście musimy te partycje zamontować (mount /dev/arch-vg/root /mnt && mkdir /mnt/boot && mount /dev/sda1 /mnt/boot)
- możemy zedytować plik /etc/pacman.d/mirrorlist (ja go nie ruszałem na potrzeby tej instalacji)
- wykonujemy komendę pacstrap /mnt base, która nam zainstaluje postawowe składniki systemu
- generujemy fstaba (genfstab -U /mnt >> /mnt/etc/fstab)
- mkdir /mnt/hostrun && mount --bind /run /mnt/hostrun (ważne aby uniknąć błędu związanego z lvmetad)
- chrootujemy się (arch-chroot /mnt /bin/bash)
- mkdir /run/lvm && mount --bind /hostrun/lvm /run/lvm
- wybieramy strefę czasową (ln -sf /usr/share/zoneinfo/Region/City /etc/localtime)
- generujemy /etc/adjtime (hwclock --systohc)
- edytujemy /etc/locale.conf i /etc/vconsole.conf a następnie wykonujemy locale-gen
- edytujemy /etc/hostname i /etc/hosts
- włączamy dhcpcd (systemctl enable dhcpcd.service)
- konfigurujemy /etc/mkinitcpio.conf pod lvm
- generujemy initramfs (mkinitcpio -p linux)
- instalujemy gruba (pacman -S grub && # grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg && grub-install --target=i386-pc /dev/sda)
- ustawiamy hasło dla roota (ważne!)
- wychodzimy z chroota i odmontowywujemy partycje
- rebootujemy
Po instalacji oczywiście instalujemy sterowniki, środowisko graficzne, aplikacje użytkowe i cieszymy się naszym Archem.
Dlaczego więc uważaliście do tej pory że Arch Linux miałby być dla mnie za trudnym systemem i dlaczego w ogóle dla początkujących miałby być za trudny? Wystarczy znać te podstawowe komendy typu chroot, grub-install, pvcreate, wiedzieć co to /etc/fstab i się zainstaluje. Co jest takiego w Archu, że wszyscy powiadają że jest on strasznie trudnym distro?