Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Początki z Linuxem.  (Przeczytany 3468 razy)

Offline Rebeliant-au

  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 19, 2013, 09:30:52 pm »
Chyba tak zrobię, lecz najpierw jeszcze spytam, czy jest możliwość instalacji już bez hasła? Nie mówię o KDWallet, bo to dość przydatna sprawa, lecz jakby stworzenie nowego użytkownika bez hasła?

Szczerze, to wpisywanie hasła przy każdej instalacji lub zmiany w systemie jest uciażliwe  A nie mam nic do ukrycia przed domownikami  ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2013, 09:30:52 pm wysłana przez 417 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 705
  • Reputacja: +2/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 19, 2013, 10:09:16 pm »
Nie ma takiej opcji, hasło użytkownika jest ważnym elementem bezpieczeństwa systemu. Jest możliwość ustawienia autologowania, czyli logowania bez hasła ale nie można utworzyć konta użytkownika bez hasła w ogóle. Na pocieszenie Ci powiem, że systemy Ubuntu są pod tym względem bardzo liberalne i sprawiają najmniej kłopotów pod tym względem. Inna sprawa, że podczas normalnego, codziennego używania hasło jest rzadko wykorzystywane. Ja od dawna tego nie zauważam, jest to dla mnie oczywiste i Ty też się przyzwyczaisz. Po ustawieniu autologowania i zainstalowaniu wszystkiego, co potrzebne hasło będzie potrzebne sporadycznie. Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2013, 10:09:16 pm wysłana przez 90 »
MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

Offline sovtware

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 20, 2013, 07:16:15 am »
Rebeliant--

au

bez hasła tak jak pisze

Albedo-

0.64

nic nie zainstalujesz nawet na Ubuntu chyba że chodzi Tobie o logowanie bez wpisywania hasła to można
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2013, 07:16:15 am wysłana przez 157 »

Offline sovtware

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 20, 2013, 07:19:47 am »


Quote:

Cytuj z Rebeliant-au w January 19, 2013, 12:55

próbowałem wpisać w terminalu SU passwd nazwa_użytkownika , sudo passwd nazwa, i całą resztę kombinacji lecz cały czas jeśli już udało mi się wpisać poprawną komendę, to system prosił mnie o stare hasło... więc niestety nie udało mi się... Za bardzo nie wiem jak zrobić zrzut ekranu, więc nie mam jak Wam tego pokazać...


rzut ekranu :) robisz programem rzut ekranu nie wiem jaki masz system ale w Ubuntu jest program o nazwie przechwycenie całego ekranu w akcesoriach rzut ekranu link robisz programem imageshack i tutaj masz takie obrazki przy e motkach najeżdżasz myszka i pisze Tobie obrazek link itp: klikasz w obrazek dla ułatwienia napisze po środku link: że zdjęciem i gotowe
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2013, 07:19:47 am wysłana przez 157 »

Offline sovtware

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 20, 2013, 07:21:33 am »


Quote:

Cytuj z sovtware w January 20, 2013, 07:19

Quote:

Cytuj z Rebeliant-au w January 19, 2013, 12:55

próbowałem wpisać w terminalu SU passwd nazwa_użytkownika , sudo passwd nazwa, i całą resztę kombinacji lecz cały czas jeśli już udało mi się wpisać poprawną komendę, to system prosił mnie o stare hasło... więc niestety nie udało mi się... Za bardzo nie wiem jak zrobić zrzut ekranu, więc nie mam jak Wam tego pokazać...


rzut ekranu :) robisz programem rzut ekranu nie wiem jaki masz system ale w Ubuntu jest program o nazwie przechwycenie całego ekranu w akcesoriach rzut ekranu link robisz programem imageshack i tutaj masz takie obrazki przy e motkach najeżdżasz myszka i pisze Tobie obrazek link itp: klikasz w obrazek  po środku link: że zdjęciem i gotowe


« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2013, 07:21:33 am wysłana przez 157 »

Offline sovtware

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 20, 2013, 07:23:17 am »
jak problem jest nadal aktualny u Ciebie pokaż screena jaki masz komunikat wtedy było by Nam łatwiej Tobie pomóc pozdrawiam i miłej niedzieli
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2013, 07:23:17 am wysłana przez 157 »

Offline Rebeliant-au

  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 20, 2013, 04:36:53 pm »
Hmm postawiłem jednak nowy system. mam nadzieję, ze dobrze :) Zaraz znów będę montować dysk bo nie mam do niego dostępu. tylko odczyt.

Teraz tylko powiedzcie mi jedno. ponieważ ściągam wszystkie programy pod linuxa. i czasem na stronce mam pytanie jaką wersję mam wybrać?

Mam Kubuntu , resztę podałem w 3 poście tego tematu. A do wyboru nie mam napisane nigdzie kubuntu. są debian, ubuntu 32 bit, ubuntu multiarch i jeszcze kilka

« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2013, 04:36:53 pm wysłana przez 417 »

Offline Rebeliant-au

  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 20, 2013, 04:47:31 pm »


Quote:

Cytuj z Albedo 0.64 w January 17, 2013, 20:41



1. aktualizacja systemu; 2. ustawienia językowe (jeśli inne niż angielski); 3. instalacja zastrzeżonych dodatków kubuntu-restricted-extras i kubuntu-restricted-addons w Centrum Oprogramowania.  Powodzenia.




Gdzie mam znaleźć ustawienia językowe? nie bardzo mogę znaleźć w centrum oprogramowania :/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2013, 04:47:31 pm wysłana przez 417 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 705
  • Reputacja: +2/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 20, 2013, 06:02:23 pm »
Ustawienia języka są w centrum sterowania KDE a nie w centrum oprogramowania. Żeby coś znaleźć w centrum oprogramowania trzeba wpisać w wyszukiwarkę nazwę programu lub jakąś frazę np. "sound", "photo", "language", "polish" itp. Wszystkie programy przeznaczone dla Ubuntu są dla Ciebie dostępne według wersji 12.04 i architektury 32 bit. Ubuntu  bazuje na Debianie więc niektóre programy również zadziałają, "multiarch" i "noarch" oznacza, że program działa w różnych wersjach systemu. Czytaj opisy i artykuły na interesujące Cię tematy na tym portalu lub na innych stronach, na naszym portalu znajdziesz wszystkie informacje, wystarczy poszukać. Gdybyś zamontował partycje podczas instalacji nie musiałbyś teraz kombinować.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2013, 06:02:23 pm wysłana przez 90 »
MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

Offline sovtware

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 318
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 22, 2013, 12:49:12 pm »
Ja akurat nie mam żadnych partycji zrobionych mam wszystko automatycznie i Tobie też tak polecam zrobić jak to że jesteś  nowym użytkownikiem Linux ustawienia języków powinieneś mieć w ustawieniach – opcje języków lub języki nie wiem dokładnie jak ma Kubuntu po Ja mam Xubuntu piszesz że zdejmujesz programy na Linuxa i że nigdzie nie ma napisanych dla Kubuntu tylko Debian , Ubuntu i inne wersje Ciebie interesuje programy Debiana i Ubuntu paczki DEB a to że nie nie ma napisanego pod Kubuntu nie martw się po to od tego nie zależy Kubuntu to Ubuntu więc nie będziesz miał napisane dla KDE czy XFCE tak jak Albedo powiem troszku zainteresowania masz Ubuntu który jest najłatwiejszy i samemu można się pobawić ale poczytaj sobie o podstawowych rzeczach Linux u Nas jak i na innych forach dużo Tobie pomogą te kubuntu-restricted-extras pliki znajdziesz w centrum oprogamowania zapewniam ale polecam do instalowania rzeczy i odinstalowywania synaptic już się nie wtrącam po wystarczy że Albedo Tobie podpowiada co i jak a on dobrze się zna i dobrze pisze pozdrawiam



http://pkgs.org/#ubuntu-12.04



Tutaj masz wszystkie programy na Ubuntu zajrzyj sobie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2013, 12:49:12 pm wysłana przez 157 »

Offline Rebeliant-au

  • Wiadomości: 15
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 26, 2013, 10:22:17 pm »
Ok rozumiem. Zaczynam w takim razie studiowanie ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2013, 10:22:17 pm wysłana przez 417 »

Offline urbek

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 100
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Początki z Linuxem.
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 26, 2013, 11:17:45 pm »
Początki bywają trudne wiem sam po sobie;: W moim mniemaniu pierwsze kroki są trudne, nie dla tego, że system jest trudny a dlatego, że przez całe lata utrwaliliśmy windowsoy sposób myslenia.

Po pierwsze, hasło jakie jest wymagane, by wykonywać czynności administracyjne jest dla twojego dobra

Po drugie Przyzwyczaj się, że programy do linuxa najlepiej pobierać z oficjalnego repozytorium, które jest jakby magazynem wszystkich potrzebnych do działania dla twojego systemu pakietów i tam powinieneś ich szukać w pierwszej kolejności. Programy, które właśnie tam wyszukują pakietów do instalacji masz już w swoim systemie i są to synaptic- menadżer pakietów oraz centrum oprogramowania. Jesli czegoś nie znajdziesz można to zainstalować z tzw. paczki, ale na początek skup się na oficjalnych pakietach.

Z tego co zrozumiałem masz tylko jedną partycję na, której instalator utworzył sobie partycje logiczne w tym partycje /home i to właśnie w partycji /home są wszystkie prywatne dane jak tez ustawienia programw i indywidualne ustawienia systemowe. Na początek nie grzebał bym w plikach systemowych, bo i tak zapewne ich nazwy nic ci nie powiedzą a działając w trybie root możesz tam znowu namieszać. Nie potrzeba grzebać w systemie by zainstalować i odinstalować dany pakiet. W między czasie zanim ktoś ci na forum odpisze próbuj szukać informacji przez google i wikipedię, naprawde można się dużo nauczyć, O problemach pisz na forum i po kolei zdobywaj wiedzę a niebawem sam zaczniesz odpisywać tym co stawiaja pierwsze kroki wlinuxie:) Pozdrawiam.

Ps. zanim z zapałem zabierzesz się do instalacji czegokolwiek w systemie zapoznaj się z tym co tam już jest a być może wielu instalacji można będzie uniknąć,
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2013, 11:17:45 pm wysłana przez 350 »