Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dwa systemy na różnych dyskach

Zaczęty przez Bowers, Sierpień 20, 2024, 01:59:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bowers

Dzień dobry.
Jak pisałem w "Przywitaj się " chcę swój system domowy oprzeć na Linux Mint 22 "Wilma" Xfce Edition.
Opracowałem taką strategię wdrożenia :
Na początek 2 systemy na 2 osobnych dyskach :Windows 10H22-dysk 1(Włącznik 1) , Linux Mint 22-dysk 2 (Włącznik 2)
Dysk na dane (HDD) -dysk nr 3 (Włącznik 3).
Do włączania i wyłączania dysków (przed uruchomieniem komputera)  chciałbym użyć takiego kontrolera zasilania :https://allegro.pl/oferta/kontroler-zasilania-dysku-twardego-13364650519?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&srsltid=AfmBOorLW-h4IL5fu_kWBi9LhISbnsqdtmZ0KLxaqe8f2ell34Ws2y52cXc&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Opis procedury:
1.Włączam dysk1(Włącznik1),dysk3(Włącznik3) , uruchamiam komputer ,instaluję Windows 10 na dysku 1.Wyłączam komputer.
2.Włączam dysk2(Włącznik2),dysk3(Włącznik3),wyłączony dysk1(Włącznik1), uruchamiam komputer ,instaluję Linux Mint 22 na dysku 2.Wyłączam komputer.
I teraz pytanie:
1.Czy ta konstrukcja teoretyczna zadziała w praktyce ? .
Czyli, włączam dysk 1,uruchamiam komputer ,ładuje mi się Windows 10.Koniec pracy, wyłączam komputer.
Włączam dysk 2 ,uruchamiam komputer ,ładuje mi się Linux .Koniec pracy ,wyłączam komputer.
Dysk 3 czy będzie się bez problemu uruchamiał zarówno z dyskiem 1 (windows) jak i dyskiem 2 (Linux) ?
W sieci jest bardzo mało informacji na temat tego kontrolera, więc intuicyjnie widzę problemy z tą konfiguracją .
Jakie są Wasze rady ?

linux4ever

Zrobić grub dual boot os prober z minta powinien wykryć oba systemy.

Z tym że nie wiem jak to będzie z przełączaniem dysków.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Dual boot. Z Mint będzie podobnie. Dysk na dane będziesz musiał sformatować tak, by go Windows widział (to niestety jest prototyp systemu operacyjnego), czyli np. NTFS. W Mint musi zostać podmontowany (można automatycznie w fstab).
A z tym kontrolerem daj sobie siana i zaoszczędzisz w ten sposób nieco grosza.

mirekc

Po mojemu to zadziała, jeśli systemy będą instalowane przy takiej konfiguracji dysków w jakiej będą później pracować. Ale ja bym tak nie robił. Zrób dual boot jak radzą przedmówcy. Wyłączanie dysków w praktyce nic nie daje poza utrudnianiem sobie życia.

Bowers

Rozważam scenariusz całkowitego przejścia na Pingwina. Zajmuję się amatorsko fotografią i w Windows mam wypracowany przepływ pracy którego używam od lat .Wytypowałem  odpowiedniki programów graficznych dla systemu Linux i tą część teoretycznych rozważań mam już "odhaczone". Pozostały dwa problemy do rozwiązania :
1.Kalibracja monitora (koniecznie sprzętowa).
2.Współpraca z drukarką Canon Pixma G 640 .(W Windows bardzo komfortowa za pomocą aplikacji Canon Inkjet Smart Connect).
Co do punktu 1 to wiem że istnieje program do kalibracji DisplayCal .Ale chyba jedynie można nim kalibrować programowo .Może ktoś to ,potwierdzić lub zaprzeczyć.
Dziękuję za szybką reakcję i rady linux4ever ,pavbaranov ,mirekc .
Mechaniczny wyłącznik dysków może mieć jedynie zastosowanie przy implementacji tylko jednego systemu. W dual boot ,jak pisaliście nie ma zastosowania .
Jeszcze raz dziękuję i liczę na dalsze sugestie i rady.

Albedo 0.64

Teoretycznie Canon Pixma G640 powinna ruszyć na kablu ale jest też opcja przez wifi. Canon udostępnia sterowniki linuksowe: https://www.canon.pl/support/consumer/products/printers/pixma/g-series/pixma-g640.html?type=drivers&os=all

Kiedyś był zajefajny blog fotografa https://404.g-net.pl/ ale od 2020 został porzucony. Znajdziesz tam sporo archiwalnych materiałów i wiedzy o fotografii w Linuksie. W kalibrację monitora się nie bawię bo mam laptopa więc nic nie poradzę.
MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

Bowers

Albedo 0.64. Dzięki za szybką reakcję. Kalibracje mam teoretycznie opanowaną (będzie ,niestety, kosztowało, zakup nowego kalibratora. Mój  Spyder 3 ,niestety nie współpracuje).W archiwach NEC znalazłem wersję programu SpectraView  II dla Linux( Ubuntu).
Pozostaje drukarka.

Pozdrowienia : Andrzej

pavbaranov

Jeśli chodzi o Pixma, to mam Pixmę innej, ale pracującą na tym samym sterowniku cnijfilter2 ver. 6.30 i chodzi to bardzo dobrze. Jeśli w repozytoriach Ubuntu (bo z nich Mint korzysta) nie będzie sterownika, to na stronie Canona masz paczkę deb, która bez problemu winna się zainstalować. Reszta oprogramowania do ustawienia drukarki albo w systemie, albo zawsze pod ręką interfejs webowy localhost:631.
Nawiasem mówiąc są jeszcze programy, które winny poprawiać (ujednolicać) kolorystykę między monitorem, a wydrukiem (w nazwie colord).

Zobacz najnowsze wiadomości na forum