Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

ftp pod konsolą polecenia do kopiowania folderów z plikami.

Zaczęty przez assan18, Maj 20, 2016, 01:11:26 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

assan18

Posiadam serwer sieciowy zyxel nsa310 i mam oczywiście klikalne programy ftp ale chciałbym się nauczyć obsługi ftp w konsoli.
I tu zaczynają się schody. Są oczywiście poradniki w internecie typu jak się zalogować na serwer ftp jak ściągnąć i wysłać plik ale te poradniki traktują pobieżnie temat.
W samym serwerze polecenie "man" nie działa polecenie "help"  pokazuje mi wykaz poleceń jakie mam do wyboru ale nie wiem do czego one służą. Albo jak już tłumaczy to i tak nie wiem do czego one służy ( nie znam angielskiego a tłumacz gogle na niewiele się zdaje).
Chciałbym na wszelki wypadek umieć wysyłać na serwer i ściągać całe foldery z plikami i nie wiem jakich poleceń używać a w internecie nie mogę znaleźć poradnika.
To tak na wszelki wypadek w razie awarii gdy do pracy pozostanie mi tylko konsola i konsolowy program ftp.

Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Adam

Zobacz najnowsze wiadomości na forum