Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

mint boot

Zaczęty przez revi, Kwiecień 01, 2016, 05:45:38 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

revi

Korzystam z systemu windows 10. Jednak wczoraj na osobnej partycji zainstalowałem system linux mint. Jednak przy starcie systemu nie ma opcji wybrania systemu, tylko windows 10 się odpala.
Da rade coś z tym zrobić ?

pavroo

Komputer z Windows 10 wyposażony jest w UEFI i w tym przypadku prawdopodobnie nastąpił błąd podczas instalacji programu rozruchowego w trakcie instalacji systemu na dysku.
Proponuję zainstalować system ponownie.
Po uruchomieniu systemu live Mint, sprawdź czy system działa z załadowanymi modułami efi, w terminalu:
lsmod | grep efi
Jeśli nic nie zostanie wyświetlone to znaczy, że uruchomiłeś Mint-a w trybie "legacy" z wyłączonym uefi.
W takim wypadku program rozruchowy zostanie zainstalowany tak jakby komputer wyposażony był w bios a nie w uefi, i nie będziesz mógł uruchomić Mint-a po instalacji.
Czasami lepiej trzymać usta zamknięte i być traktowany jak idiota, niż je otworzyć i rozwiać wszelkie wątpliwości. Mark Twain

revi

Po wpisaniu tej komendy nic się nie wyświetla.
To co w tym wypadku zrobić ?

pavroo

Wydaje się, że masz dziwną konfiguracje uefi, której Mint nie rozpoznaje.
Podczas uruchomienia komputera wejdź do ustawień uefi (DEL, F2, F10 lub inny klawisz, zależnie od modelu maszyny i producenta) i sprawdź ustawienia uefi. Ewentualnie spróbuj coś wygooglować podając model komputera, linux i grub w pole wyszukiwarki.
Czasami lepiej trzymać usta zamknięte i być traktowany jak idiota, niż je otworzyć i rozwiać wszelkie wątpliwości. Mark Twain

revi


Albedo 0.64

Wygląda na to, że wszystko powinno być ok. Nie podałeś jednak wersji LM którą instalowałeś. Bieżące wersje wspierają UEFI ale jak wykopałeś coś starszego, to mogą być problemy. Po pierwsze, napisz jaką wersję instalowałeś, po drugie, masz aktywną opcję Boot Mode: [UEFI] - sprawdź, czy możesz to zmienić na [BIOS] lub coś innego niż UEFI. Pozdrawiam.
MX Linux XFCE
Linux registered user 556565

revi

Instalowałem najnowszą wersje minta (17.3 Rosa Cinnamon x64).
A to uefi to mogę zmienić tylko na na "legacy".

pavroo

Nie zmieniałbym na legacy, Windows może nie wstać.
Są dwie opcje:
1. Dziwna wersja uefi wprowadzona przez producenta sprzętu. Właśnie dlatego nie można wygrepować efi w załadowanych modułach jadra i Mint uruchomił się w trybie legacy. Możesz zmienić opcję uefi na legacy i zainstalować Mint w tym trybie.
2. Spróbuj inną dystrybucję, inną niż Mint i Ubuntu. po uruchomieniu również sprawdź czy lsmod pokaże załadowane moduły efi.
Czasami lepiej trzymać usta zamknięte i być traktowany jak idiota, niż je otworzyć i rozwiać wszelkie wątpliwości. Mark Twain

Albedo 0.64

Pozycja nr.3 "Windows Boot Manager" sugeruje, że GRUB nie został zainstalowany w rekordzie rozruchowym MBR. Być może podczas instalacji wybrałeś (lub instalator zrobił to automatycznie) zainstalowanie GRUB na partycji "/" zamiast w MBR. Ubuntu/Mint wspierają instalację na UEFI więc zmiana dystrybucji raczej tu nie pomoże. Nie ma jednak przeszkód, by sprawdzić to przy pomocy innego systemu. Można też spróbować przestawić Windows na start w trybie Legacy.
MX Linux XFCE
Linux registered user 556565

Zobacz najnowsze wiadomości na forum