Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Pomoc przy pracy inżynierskiej. Linux-ataki

Zaczęty przez bobik2222, Styczeń 12, 2016, 03:23:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

bobik2222

Witam Was serdecznie. Na samym wstępie proszę o wyrozumiałość bo jestem żółtodziobem w systemie Linux. Mam temat pracy inżynierskiej o analizie bezpieczeństwa systemu Linux. W części teoretycznej opisuję popularne ataki na system Linux itp. W części praktycznej chcę połączyć dwa laptopy na Linuxie np Ubuntu (połączenie przewodowe) w małą sieć i atakować komputer 2 z komputera 1. Komputer 2 będzie miał skonfigurowany odpowiednio Iptables aby te ataki odeprzeć. Mam do Was pytanie odnośnie tych ataków. Jakie ataki (2 lub 3 maksymalnie) mógłbym przeprowadzić aby próbować przełamać tą zaporę lub utwierdzić, że nie dało się jej złamać w tej sieci? Gdzie ewentualnie szukać materiałów do wykonania tych ataków? Fachowcy pomóżcie. Pozdrawiam.

Albedo 0.64

Witaj.
Jesteś żółtodziobem i analizujesz bezpieczeństwo Linuksa?? To tak, jak ja bym sobie robił crash-testy samochodów! Może jednak powinieneś analizować system który znasz lepiej? Zapewne byłoby ci łatwiej. Z twojego zapytania wynika również, że masz luki w obsłudze internetu. Tak czy siak, proponuję ci zainwestować w fachową literaturę i uzupełnić wiedzę. Na początek zacznij od tego: http://helion.pl/ksiazki/bezpieczny-system-w-praktyce-wyzsza-szkola-hackingu-i-testy-penetracyjne-georgia-weidman,besyha.htm 
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Linux registered user 556565