Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Nie mogę dostać się do systemu. Ubuntu 12.04

Zaczęty przez kamu, Grudzień 20, 2015, 01:17:02 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kamu

Witam!
Potrzebuje pomocy. Otóż, zainstalowałem zamiast Windowsa (którego nie mogłem uruchomić) Ubuntu 12.04 (akurat tę dystrybucje miałem na USB. Wcześniej przeniosłem swoje dane z pomocą Ubuntu live na dysk zewnetrzny. Zainstalowałem system, przeniosłem dane z dysku na komputer. Doisntalowałem interesujące mnie programy i wszystko grało. Ale pewnego razu odpaliłem Skype i po chwili komputer się wyłączył i od tego momentu nie ma możliwości ponownego wejscia do systemu. Pojawiły się białe pionowe kreski i nic wiecej.
Uruchamiam Ubuntu z USB, po to by odzykać wcześniej odzyskane dane i zainstalować system jeszcze raz (w tej wersji systemu, czyli live, Ubuntu uruchamia się bez problemu), ale nieoczekiwanie zawartość folderu z wcześniej odzyskanymi danymi zmniejszyła się z 34 GB do 529 MB, a dodatkowo nie mam możliwości podglądu "You do not have the permissions necessary to view the contents".

Dodam jeszcze, że laptop zachowuje się jakby miał problemy z matrycą. Przy uruchamianiu, pojawiają się pionowe linie. Taka sytuacja była od dawna i pomimo tego Windows a potem Ubuntu działały.

A teraz pytania
1. Co w zasadzie stało się z moim systemem, że po odpaleniu Skype "zwariował"?
2. Jak mogę odzyskać swoje dane i dlaczego z 34 GB zrobiło się 529 MB?

Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
kamu

Edit:

Uruchomiłem Fedore live i tym razem wszystkie interesujące mnie dane są dostępne. Tak więc z pomocą Fedory odzyskam pliki. Ale nadal nie wiem co się wydarzyło, że po odpaleniu Skype tak wywaliło system.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum